Блестящ актьорски състав пренесе живия живот на сцената на ДТ „Гео Милев“

На 16 май 2019 г. Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора, зарадва публиката си с поредната за сезона премиера – комедията „Енергични хора“ от Василий Шукшин. Режисьор е Николай Урумов; Сценография и костюми: Кирил Наумов; Музикална картина: Иван Стоянов; Участват: Михаил Билалов (гост), Галя Александрова, Ивалин Димитров, Христофор Недков, Цветомир Черкезов, Георги Райчев, Кольо Стайков, Светла Тодорова.
Съветският писател и драматург Всилий Шукшин е написал този прекрасен текст през 70-те години на 20 век, но тъй като вероятно не е бил удобен за управляващите е прашасвал по чекмеджета и рафтове в могъщата страна на съветите, а разбира се у нас също. Това е така, защото сюжетът разкрива уникални корупционни схеми и кражби по всички етажи на властта – от най- низшите до най-висшите. Но ето, че за големия автор времето няма измерение. Това, което той е съзрял и записал с огромно чувство на гняв, срам и очистителен смях, едно към едно се проектира в нашето родно демократично ежедневие. „Енергични хора“ като че ли е написана днес. Постановката съвпада с ежедневни разкрития у нас на евтино закупени апартаменти от министри и депутати, с изразходени европейски хиляди и милиони евра за личностно облагодетелстване, със замъци на екзотични места, с опропастяване на черноморието, с далавери на дребно и едро и то преди всичко от властимеющи.

Пиесата разказва за група безработни тарикати, които се занимават с „черними делами“ по време на социалистическата икономика в Съветския съюз. Като съвестна съветска гражданка, Вера Сергеевна, решава да съобщи на прокурора, че съпругът й Аристарх, явно забогатява по нечестен начин, тъй като не работи, а по цял ден пирува с приятели, които също като него, най-вероятно се занимават с „черними делами“, както се пее в една песньовка. Конфликтът между съпрузите е непоправим и той вика на помощ тайфата. Събират се шестимата герои, уж да полеят новодоставените автомобилни гуми, а всъщност да намерят начин да омилостивят Верочка.

И започва комедията. Ансамбловото изпълнение на героите в тяхното „пиянско пътешествие“, разкрива какви паразити и перфектни спекуланти са. Когато „номерът“ пред Верочка не минава и тя остава неподкупна, започва индивидуалната обработка от приятелите на Аристарх ( в ролята Михаил Билалов – гост). Изключителни са актьорските постижения на всички участници в постановката. Блестящият Ивалин Димитров като Семьонич -шкембестият разкрива своята философия и своята житейска истина на перфектен спекулант.

Според него, всички, които се занимават с икономика знаят, че 30% се краде. Всъщност кражбите не са кражби, а заработени средства под формата на премиални.

Има определена прослойка, която трябва да живее с повече въображение, с повече инициативи, за да провокират дейности у управниците. Така „енергичните мощеници“ имат всичко – „Волга“, апартамент с гараж, пари, и 27-години по-млада жена.

Митя -летящият – героят на Цветомир Черкезов коленопреклонно я моли да оттегли оплакването си до прокурора, после й прави безкрайни комплименти и я „сваля“ по всички възможни начини, като й предлага да сложат рога на Аристарх, дори й обещава съседа й , който има голям нос…Но съветската гражданка остава непоколебима.

Фомич – плешивият на Христофор Недков обяснява, че идва при Вера Сергеевна – (в ролята прекрасната Галя Александрова) от съжаление, защото всичко на което тя се радва и от което се ползва, е крадено. Целият й модерен гардероб е от такива „нечестни“ сделки, апартаментът в който живеят е по същия начин собственост на съпруга й. Но ако тя го предаде на прокурора, жилището ще бъде конфискувано и тя няма да има къде да живее. За обзавеждането на кухнята й например е получил четири кожуха …Всичко движимо и недвижимо имущество не е закупено, а „импровизирано“.

Верочка е неумолима.

Тогава организират нейното убийство, но в последния момент се оказва, че няма кой да нанесе смъртоносния удар.

Следващият молител е Василий – простоватият – в ролята е изключителният Кольо Стайков. Той покъртително разказва своя труден живот на теляк. Другите имат биографии, а той не. Моли я за милост, но и това не помага.

Сучков – многодетният (в ролята Георги Райчев) обяснява защо е тръгнал по този нелек път на спекулант и мошеник. Според него 75% от заплатите отиват за издръжка на семейството. Това от една страна. От друга всички имат любовници. Може ли да се запусне? Да нямаш любовница днес е позор! И в един миг взема кардинално решение – докарва на среща с Верочка Соня – всеобщата любимка (в ролята Светла Тодорова). Двете жени, които еднакво се облажават от енергичните мъже, заедно с тях изпушват лулата на мира, но…Граждански активен съсед съобщава на икономическа полиция за далаверажиите. И, о ужас..!Но, полицаите също да подкупни и всичко приключва с хепи енд.

С доказан усет към комедията и фарса, Николай Урумов е разгърнал максимално таланта си и като режисьор. Подсказаните от него актьорски задачи перфектно са реализирани от целия творчески екип. Актьорите са многопланови, органични, въздействащи. Комедията блика от очистителен смях, но е и шамар към днешните тарикати.

Спектакълът ще се представи на 4,11 и 19 юни 2019 г.

Росица Ранчева