Възторжена, Стара Загора чества големия ден на българската духовност

С цветя, знамена и фанфари, с песни и усмивки, възторжена и млада, Стара Загора чества 24 май-големия ден на знанието и духовността, празникът на българската просвета и култура и на славянската писменост. По многогодишна традиция, площадът пред Общината пак събра ученици и студенти, учители и родители, дейци и творци на българската култура. Тази година организаторите експериментираха успешно нов формат на шествието. От трите посоки на града, в три лъча, водени от ученически оркестри, заприиждаха представителни блокове от всичките 50 училища. Докато те се подреждаха, концертна програма изпълниха мажоретките от Центъра за подкрепа на личностното развитие.

Цялото стълбище и пространствата отстрани, бяха препълнени с официални лица, хоровете на Старозагорската опера и на НЧ „Родина-1860“, Общинския духов оркестър, номинираните за традиционните годишни награди „Стара Загора“ и „Млада Загора“. Тук беше кметът на града Живко Тодоров и зам.-кметът Иванка Сотирова, Емил Христов -заместник председател на Народното събрание и народни представители, областният управител Гергана Микова и заместниците й Петя Чакърова и Димитър Драчев, Татяна Димитрова – началник на регионалното управление на образованието, общински съветници, почетни граждани на Стара Загора и др.

Точно в 10.00 часа прозвуча Химнът на Стара Загора по текст и музика на проф. Петър Жеков и веднага след това вечното стихотворение „Аз съм българче“ в изпълнение на очарователната Искра Кирчева, от подготвителната група на НУ „Димитър Благоев“ . Хоровете запяха „Върви, народе възродени“ – песента, която те кара да се просълзяваш от радост и гордост, от възторг и самочувствие. Запя я целият площад. Към небето полетяха балони, със закачени на тях буквите на нашата азбука, на нашето и на вси славяни четмо и писмо.

Под звуците на „Мила Родино…“знамената на България, на Стара Загора и на Европейския съюз издигнаха председателят на Младежкия общински съвет ученичката от 11 клас на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ Радина Николова, младият омбудсман от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Бетина Радева и абитуриентът от ППМГ „Гео Милев“ Динко Колев.

В деня на светите братя празнично слово произнесе кметът на Стара Загора Живко Тодоров:

„Българи, старозагорци, 24 май е денят на славянската писменост, на българското образование и култура. Поздравявам всички преподаватели, учители и будители, които правят възможно обучението на българските деца. Специално поздравявам Тракийски университет, читалищата и културните институти! Бъдете здрави, разчитаме на вас! Обичаме ви! Честит празник, старозагорци!“, каза градоначалникът.

Празничен поздрав отправи и областният управител на област Стара Загора Гергана Микова:“Днес е един от най-красивите наши празници. Защото след мама, научаваме а-бе-ве… И светлината, която идва в живота ни , е благодарение на светите братя Кирил и Методий. На хората, които ни дадоха словото, мъдростта и красотата на най-българските думи.

Ние сме горд народ, защото сме дали много на този свят. Но имаме още много какво да дадем. Нека да се гордеем, че сме тук, на най-прекрасното място на света, че сме заедно, че сме истински българи! Честит празник, просветители. “

В деня на буквите, в деня на вярата българска, празничен водосвет-молебен за здраве на всички български деца отслужи Старозагорският митрополит Киприан, заедно със свещеници от епархията. Той поръси за здраве всички присъстващи и прочете вълнуващо слово, което поради важността му публикуваме отделно.

Започна следващата вълнуваща част – обявяване и връчване на наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“ за постижения в науката, изкуството и културата.

В сферата на „Наука и образование“ за присъждане на индивидуалната награда „Млада Загора“ са постъпили 12 номинации: Силвия Петкова – ученичка от 12 клас на ГПЧЕ „Ромен Ролан“, Анелия Димитрова – ученичка в 7 клас на СУ „Васил Левски“, Петър Калинов – 10 АС/2 клас на ПГСАГ „Л.Байер“, Виктория Петрова – 11 АС/1 на ПГСАГ „Л.Байер“, Евгени Иванов- 11 клас на ПГОХ „Райна Княгиня“, Мартин Петров – 5 клас ОУ „Кирил Христов“, Фабиана Костадинова – 2 клас на VІОУ „Св.Никола“, Мирослав Минчев- 8 клас ППМГ „Гео Милев“Деница Генчева – 7 крлас, Баян Елкин – 2 клас, Владимир Цаклев – 2 клас и Ивайло Желев -6 клас, всички от ІІ ОУ „П.Р.Славейков“.

Индивидуалната награда „Млада Загора“ се присъди на Силвия Петкова – ученичка от 12 клас на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ – лауреат на Националната олимпиада по френски език, представител на България на Euroweek, в Белгия, представител на Стара Загора в годишната среща на клуба на Страсбург като част от делегацията на младите хора през м. ноември 2018 г., участник в международния младежки семинар на френски език „Бъдещето на Европа“ в Европейския парламент в Брюксел.

Наградата връчи кметът Живко Тодоров.

За мене е изключителна гордост да получа тази награда, като възпитаничка на тази прекрасна гимназия, каза Силвия Петкова.- Благодаря на Община Стара Загора за всичките предоставени възможности, за да постигна всички успехи. Благодаря специално на Гимназията за преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ за неотлъчната подкрепа през всичките тези години. Благодаря специално на учителката си по френски мадам Мима Петрова, без чиито знания и помощ нямаше да бъда тук. Благодаря на родителите и приятелите си! Горда съм да бъда възпитаничка на ГПЧЕ!- каза госпожица Силвия Петкова.

Индивидуална награда „Млада Загора“ получи и Фабиана Костадинова – ученичка във 2 клас на VІ ОУ „Св.Никола“ -носител на златен медал на държавното първенство по шахмат, класирана за участие в математическата олимпиада в Тайланд.

„Благодаря на треньора си по шах. Без него нямаше да съм тука. И на моите родители и приятели за подкрепата“- каза очарователната малка госпожица.

В направление „Наука и образование“ за присъждане на индивидуалната награда „Стара Загора“ са постъпили 7 номинации: Йорданка Мирчева – старши учител по български език и литература в VІ ОУ „Св.Никола“, Петя Делиева – директор на ДГ No24 „Радост“, Екатерина Йовчева – старши учител по математика в ОУ „Кирил Христов“, Живка Стойчева – старши учител в ППМГ „Гео Милев“, Невена Господинова – старши учител по български език и литература в СУ „Васил Левски“, Бойка Иванова – главен учител в СУ „Максим Горки“ и Николай Христов- старши учител в ДГ No 1 „Звънче“.

Индивидуалната награда „Стара Загора“ в направление „Наука и образование“ получи Йорданка Мирчева – старши учител в VІ ОУ „Св.Никола“ за висок професионализъм, за постигнати значими резултати на ученици от областен и национален кръг на олимпиадата по български език и литература, за новаторски подход към образователно-възпитателния процес, за проявена творческа активност – инициатор и организатор на състезание „Българският език е лесен и интересен“ с идеята състезанието да бъде включено в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на Министерство на образованието и науката, за активно участие в проект „Еразъм+“.

Благодаря на Община Стара Загора, каза г-жа Мирчева.- Благодаря на ръководството на VІ ОУ „Св. Никола“, на колегите, на учениците, които винаги са близо до нас! Честит празник на духовността, на книжовността, на знанието!“

В сферата на „Наука и образование“ за присъждане на колективната награда „Млада Загора“ бяха предложени: Училищен отбор от ПГСАГ „Л.Байер“; ученици от ППМГ „Гео Милев“, от СУ „Максим Горки“, ОУ „Христо Ботев“ село Загоре, от ЧСУ „Нов век“.

Колективната награда „Млада Загора“ за наука и образование бе присъдена на училищен отбор от ПГСАГ „Лубор Байер“ за първо място в националното състезание „Най-добър млад строител“, организирано от МОН.

„Благодарим на директора и на учителите от ПГСАГ „Л.Байер“ за цялата подготовка, която ни оказаха. Те градят основите, а ние – нагоре“ – казаха Димо Диневски и Иван Желев – част от отбора.

В направление „Наука и образование“ за присъждане на колективна награда „Стара Загора“ са получени 6 номинации на : Педагогическият колектив на ДГ No20 „Мир“, Академичната общност на Ветеринарномедицински факултет при Тракийски университет, Педагогическият колектив на СУ „Васил Левски“, Педагогическият колектив на НПГВМ „Иван П.Павлов“ Педагогическият колектив на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ и Педагогическият колектив на ІІ ОУ „П.Р.Славейков“.

Колективната награда „Стара Загора“ в направление „Наука и образование“ се присъжда на Академичната общност на Ветеринарномедицинския факултет на Тракийски университет за завоювано първо място в професионално направление „Ветеринарна медицина“ в рейтинговата система на висшите училища в България, единствен факултет в България с Европейска акредитация, за спечелено първо място по преподавателска и студентска мобилност по програма „Еразъм+“, за изградена най-голяма и най-модерна база за обучение и лечебна дейност за животни в България, за най-висока публикационна активност в научната общност на Ветеринарномедицинския факултет.

„Честит празник на всички старозагорци, каза деканът на факултета проф. д-р Михни Люцканов.- Благодаря на цялата академична общност на Ветеринарномедицинския факултет -преподаватели, служители и най-вече на нашите студенти, за всичко което сториха, така че факултетът ни да се нареди в челото на висшите училища в България. Специални благодарности дължим на областното и общинското ръководство на Стара Загора, лично на кмета на града Живко Тодоров за това, което направи през годините така че Ветеринарномедицинският факултет да се утвърди не само като национално значим, но и като познаваемо, авторитетно висше училище“- каза професорът.

Колективната награда „Стара Загора“ в направление „Наука и образование“ се присъжда и на Педагогическия колектив на Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ – авторитетна образователна институция с безспорни традиции и водещо място в най- престижните и модерни европейски учебни заведения в България. Основна цел на екипа от преподаватели е обучението по чужди езици да бъде средство за комуникации на всички нива и във всички области. Всички усърдно работят за утвърждаване на ценности, свързани с достиженията на българската и световната култура и съвременна цивилизация.

Изключителни са постиженията на учениците в областта на чуждите езици на олимпиади и конкурси на национално и международно ниво, успешно представяне в ученическите театрални фестивали, в Дните на Европейския парламент и др.

„От името на всички мои колеги и от мое име благодаря на Община Стара Загора за високата оценка с тази награда, каза директорът Теодора Николова.- Лично аз я възприемам като напълно заслужена защото в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ работят изключителни професионалисти. Повече от 50 години, с много любов към училището си, те съхраняват неговите традиции и с много отговорност към своята професия са отворени към новото и модерно образование, за да бъде то истински желано от учениците“.

За присъждане на индивидуална награда „Млада Загора“ в областта на културата и изкуството са номинирани Михаела Василева – 3 клас и Деница Иванова от ОУ „Кирил Христов“ и Мариан Божидаров – ученик от 11 клас на НУМСИ „Христина Морфова“.

Наградата се присъди на Мариан Божидаров -кларинетист, който през настоящата година завършва едновременно 11 и 12 клас в Стара Загора, а заедно с това завършва и училищата „Уитгифт“ и „Джуниър Гилдхол“ в Лондон. Приет е с пълна стипенсия в „Синиър Гилдхол“- консерваторията в английската столица. Дебютира като солист на Кралската филхармония. Избран е за първи кларинетист в две училища, в които учи в Лондон. Притежава десетки престижни награди на национални и международни конкурси.

„Щастлив съм, че съм тук и съм толкова високо оценен от моя град. Ще продължа да поддържам високо реномето на Стара Загора, където и да съм. Благодаря!“- каза Мариан Божидаров.

В направление „Култура и изкуство“ за награда „Стара Загора“ са номинирани Огнян Драганов – директор на Държавна опера Стара Загора и Галина Костова – писател, художник и фотограф.

Индивидуалната награда „Стара Загора“ получи директорът на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов за съществен принос в развитието и възхода на операта. Той е творец, експериментатор, създател на иновативни и креативни проекти в областта на съвременните музикално-сценични изкуства. Ето какво каза той, след като получи високото отличие от кмета: „От 24 май започва нашето българско летоброене, което сее семената си в бъдещето. Честит празник, скъпи ученици!

Безкрайно благодаря за тази награда и това високо признание. Но моята награда е колективна, тъй като операта, както и едно училище, е колектив от хора, които се трудят, за да постигнат определен успех. Благодаря на целия мой ръководен екип в лицето на Веселина Кацарова и Ивайло Кринчев, на хора, който е тук днес с вас, на оркестъра, на солистите, на балетната трупа, на сценичните работници, на Детската студия за опера и балет „Маргаритки“. Честит празник! Дълбок поклон!“

За колективната награда „Млада Загора“ в сферата на изкуството и културата са кандидатствали Детско-юношеската школа за опера и балет „Маргаритки“, Ученически училищен театър при СУ „Максим Горки“, Детска театрална трупа „Самодейни таланти“ при НЧ „Св.Климент Охридски-1858“.

Колективната награда получи Ученическият училищен театър при СУ „Максим Горки“ за завоювана втора награда на Национален конкурс за театър на испански език в София за постановка на „Домът на Бернарда Алба“ от Ф.Г.Лорка. Наградата получи Симона Бакалова, която каза:„Благодаря на нашите преподаватели, които ни подготвиха и мотивираха за представянето на конкурса“.

За колективна награда „Стара Загора“ две са номинациите – на Ансамбъл „Загоре“ и на творческия екип на камерната опера „Лицето на лъва“ от Елена Лангер, постановка на Държавна опера Стара Загора.

Колективната награда „Стара Загора“ получи Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ за високи художествено-творчески постижения в духовния живот на Община Стара Загора и авторитетно присъствие в национални фолклорни сценични проекти и форуми. Послучай 70-годишнината, ръководителят на ансамбъла Христо Иванов получи и най-високата награда на Съюза на музикалните и танцови дейци – Кристално огърлие.

„Ако преди две години и половина някой ми беше казал, че ще стигнем до тук с Ансамбъл „Загоре“, сигурно щях да му кажа да отиде, да се прегледа…сподели развълнуван Иванов.- Но с усилията на всички певци, танцьори и музиканти, с помощта на Общината, ето че чудото се случи. От името на целия ансамбъл и от свое име благодаря на кмета на Общината Живко Тодоров, на заместник кмета Иванка Сотирова, на началник отдел „Култура“ Диана Атанасова и на всички, които застанаха зад нас. Благодаря на всички старозагорци, които идват на нашите концерти и ни подкрепят“.

Всички номинирани получиха грамоти, връчени от зам.кмета Иванка Сотирова и цветя. Наградените с индивидуални и колективни награди получиха отличията си от кмета Живко Тодоров. Поздравления към отличените и публиката, изпълнила до краен предел площада, поднесоха Гергана Тончева от Вокална група „Розов свят“, квартет „Траяна глас“, вокална група „Усмивки“, Лора Герджикова от НЧ „Георги Бакалов – 1933“ , Детският фолклорен ансамбъл „Загорче“.

Празникът завърши с концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ и хоро, на което се заловиха и много граждани.

Росица Ранчева