24 смехорани от ДГ „Райна Княгиня“ получиха удостоверенията си в дома на патрона си

Навръх 21 май 2019 г., Деня на светите велики царе равноапостоли Константин и Елена, 24 деца от подготвителната група на Детска градина „Райна Княгиня“ Стара Загора получиха удостоверенията си за завършено предучилищно образование. Това стана в родния дом на патрона им Райна Княгиня в град Панагюрище.

След безпроблемно пътуване, автобусът спря на центъра на чистото и уютно градче и първата работа беше да се направи обща снимка пред белия паметник на Райна Княгиня. След подкрепата с по един банан, внушителната група се отправи към родния дом на Княгинята. Широката дървена порта се отвори и децата попаднаха в потъналия в зеленина и столетни дървета двор и къщата, построена през 1638 г. Тук са погребани Райна, баща й-убит от турците и майка й.

Докато госпожите настройваха уредбите и подготвяха ритуала, децата отново се наредиха за снимка.

С „Мила Родино…“ започна очакваното тържество.

„Имам честта и удоволствието да застана пред вас, скъпи деца и колеги, в този слънчев панагюрски ден, който е ден на християнския празник Св.св. Константин и Елена“, развълнувано започна словото си директорът Любка Иванова.- „Имам приятното задължение да връча на всяко детенце първата диплома в живота. Това е Удостоверение за завършено предучилищно образование. Тъй като всички вие, цяла година се трудихте, полагахте много усилия, научихте много песни и стихотворения, умеете да разказвате, умеете да броите. Има деца, които дори могат да четат.

Много бързо има времето. Някои от вас бяха в детската ясла преди 5 години. Някои от вас дойдоха отвън преди 4 години, когато сформирахме вашата група „Смехорани“. Днес вече ще получите първата си диплома за образование.

Мили деца, в живота на всеки човек са изключително важни първите 7 години. Понякога сме чували израза: Липсват му първите 7. Това е така, защото през първите 7 години се поставят основите на възпитанието и образованието, на социализацията на един човек. Изключително важна е ролята на всеки от нас, които бяхме с вас в детската градина. Всеки от нас е дал частичка от себе си, за да ви изградим като личности.

С огромно желание и отговорност се постарахме и се потрудихме, да изпълним с голямо съдържание всеки ваш ден в детската градина с организиране на празници, на допълнителни дейности, на развлечения, с участие в конкурси на общинско и национално ниво, които да допринесат за изграждането ви като личности. Които да ви дадат нравствени общочовешки ценности и морал. Желанието на всеки от нас е било да въздейства върху вас, така че да станете добри, умни и любознателни хора. Досега на всеки от нас до вас е от изключително значение. Важен е всеки човек в един екип – както учителите, така и помощният и административният персонал.

Когато преди години президентът Кенеди отишъл в НАСА, там където изстрелват космическите кораби, видял един чистач, който въпреки че присъствал президентът, продължавал да мете с метлата. Президентът го попитал:“Какво правите?“ И получил следния отговор:“Помагам на човечеството да стъпи на луната!“

С тези думи искам да ви кажа колко е важен всеки човек, който в първите 7 години се докосне до вас, мили деца.

Обирайте най-хубавото, обирайте каймака на онова, което ви предоставя животът. Поздравявам ви за вашия труд, за вашата отговорност и любознателност, за готовността и лекотата, с които усвоявахте знанията.

Старозагорските деца и старозагорските учители имаме изключително голямо предимство-да се учим от световно известни и признати учители. Проф. Минко Балкански, който е световноизвестен учен казва:“Да успее един човек трябва учене, учене, учене и пак учене!“ А големият български учител по физика Теодоси Теодосиев казва:“Не бъдете от излишните хора!“

Нека всеки от вас да намери своето място в живота и да се чувства щастлив и пълноценен. Поздравявам ви за вашата отлична подготовка за училище. Пожелавам ви много здраве, бодрост и броеници от шестици. И да обичате книгите. Вие показахте, че ги обичате, защото в Седмицата на детската книга, в Маратона на четенето всички се включихте изключително активно. Обичайте книгите и те ще ви разкрият приказния свят на знания и на мечти, без който не можем“, каза в заключение директорката.

После всички заедно бъдещите първокласници изпълниха заедно най-важното стихотворение за едно дете е „Аз съм българче“ от Иван Вазов, а след него още по-вдъхновено любимото стихотворение, посветено на Детската градина и на Райна Княгиня.

После настъпи най-важният и незабравим момент – връчване на удостоверенията. За всяко дете имаше добра дума, поздравления и аплодисменти. И естествено накрая – обща снимка за спомен.

Когато напрежението спадна, започна изпълнението на наситената културно-туристическа програма. Любопитковците разгледаха къщата на Райна Княгиня, отново се снимаха пред копието на легендарното знаме, ушито отново от байрактарката през 1905 г. и разбира се пред пищовите. След бърза закуска екскурзията продължи с посещение на Панагьюрското златно съкровище, Историческия музей, Дудековата къща, Улицата на занаятите и Природно- научния музей. Все забележителности, които предизвикват национална гордост.

Ритуалното връчване на удостоверенията на подгответата е част от честванията, посветени на 41-та годишнина на Детска градина Nо 34 „Райна Княгиня“. Празненствата започват от 20 април, денят в който през 1876 г. в Панагюрище е обявено Априлското въстание и Райна Княгиня повежда четата и продължава с редица малки или по-големи инициативи. Част от ритуалистиката на Детската градина по време на получаване на удостоверенията на четвърта група е, знаменосците да предадат знамето на децата от трета група. Тази година това ще стане в Стара Загора.

Искаме да внесем повече символика, обясни за dolap.bg директорът Любка Иванова. – Децата да се запознаят с химна и знамето на Република България, със знамената на Стара Загора и на Европейския съюз, с патрона на градината. Това са важни социализиращи символи, които са част от гражданското образование на децата.

Всяка година залагаме на партиотичното възпитание и патриотичната тематика. Задължени сме да я използваме, тъй като патронът е Райна Княгиня. Абсолютно всички деца знаят наизуст стихотворението за Райна Княгиня и нашата детска градина, както и „Аз съм българче“. Задължително честваме 3 март, 19 февруари …Всяка група ежегодно организира празник на християнското семейство на 21 ноември. Посрещаме Баба Марта, Коледа, Великден… За 41-вия ни рожден ден имахме много инициативи. Първите от тях бяха да боядисаме великденски яйца и да ги изпратим на кмета на Брюксел. Боядисаните яйца бяха част от инициативата „Голямото българско хоро“ в Брюксел, така че кметът на града имаше 30 най-най-красиви яйца. По тях имаше изрисувани български фолклорни мотиви, паметниците „Самарско знаме“ в Стара Загора и на Шипка, много красиви послания и др. Така решихме да запознаем европейската общественост със Стара Загора и с България.

Следващата изява беше благотворителен концерт, който направихме за нашето дете Калина, от подготвителна група. Това е втори благотворителен концерт за Калинчето. Направихме и Коледен базар. Събираме пари за операцията й на крачето и последващото лечения. Едната операция мина, дано са успешни и другите две. Вече сме събрали 8100 лв. Но има и допълнително средства. Изпращаха и по банковата сметка на майката. Надяваме се всичко да мине благополучно и успешно“, каза г-жа Иванова.

Децата в кварталната детска градина „Райна Княгиня“ са над 200. Намерението на ръководството е да се създаде за новата година още една група. В яслената група сега има 33 деца, затова през м. юни се обявява нулев прием. След като децата от яслите отидат през м. септември в първа група, тогава ще се обяви прием на 28 свободни места за яслите. Според Любка Иванова изключително благоприятно е, когато в детска градина има яслена група. Не само по отношение на подсигуряването на една първа група, а и това, че децата отрано се запознават с учителите си, има приемственост в работата на педагогическия и медицинския персонал и това изключително улеснява работата им. Целият персонал е 32 души заедно медицинските работници. Групите са 6 с 12 учителки, 3 медицински лица и останалите са помощен персонал.

Директорът обясни, че около 2012 г. е имало спад на деца, който се отразява на всички детски градини. Сега квартал „Самара 3“ е много хубав след реновирането му. Разширява се, строят се кооперации, в които идват млади семейства с дечурлига, които се записват в детската градина. Голяма част от днешните учители са възпитаници на същата тази детска градина, а родителите на децата са също са деца на „Райна Княгиня“. Хубаво е когато те си остават в България и в Стара Загора.

Росица Ранчева