Честит празник от Долап.бг! „Върви, народе възродени!“

Скъпи наши читатели,

И днес ни събира най-светлият, най-красивият, най-духовният празник 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост! Ден, в който нацията ни празнува своята уникалност и самобитност, своето спасение, извоювано с най-непобедимото оръжие – Словото!

На 11 май 1858 година „След божествената служба в църквата „Въведение Пресветая Богородица” в Стара Загора ученици със свещеници тръгват в църковно шествие към Акарджанското главно мъжко училище. В двора на училището се извършва тържествен водосвет. Слова произнасят трима ученици и инициаторът на празника – учителят Стоян П.Иванов. „…биде в двете ни главни училища /Светиниколското и Акарджанското/ тържествен годишен празник на Българските просветители светих отец Кирилла и Методия…Тойзи тържествений праздник первий пут става в нашия град” – съобщава  „Цариградски вестник” за това паметно събитие в Стара Загора.

Всяка година Денят на славянската писменост и на българската просвета и култура – 24 май –  прекроява географските пространства на страната ни в духовни. Празникът отваря широко прозорците на душите ни и в нас става светло, просторно и необятно.

И ние се откриваме в света на Знанието. И сме щастливи и горди от значимостта си на просветени люде. Погледът ни свети с особената светлина, която дава Просвещението. И Стара Загора е още по-красива и много лъчезарна в днешния ден, озарена от емоцията на своите умни, талантливи, можещи и знаещи хора.

Нека пазим будно съзнанието си за това, кои сме и откъде идваме! И да отделяме зърното от плявата с очите и ума на просветени хора и със сърца на горещи родолюбци!

Честит празник на всички вас – хора на словото, на просветата, на културата, на духовността!

Честит Празник, Стара Загора!

Честит празник, България!

 

Екипът на Долап.бг