Малки зографчета събират средства за реставрация на стенописите в храм „Св.Троица“

Пета изложба на Ателието по иконопис при храм „Света Троица“ в Стара Загора се откри тържествено на 22 май 2019 г. в Художествената галерия на Стара Загора. Показани са 69 икони, графични отпечатъци и рисунки на 30 деца от 4 до 15- годишна възраст. Всички те са ученици в Примитрополитското неделно училище „Св. Игнатий Старозагорски“ и Неделното училище към храм „Света Троица“. Художествен ръководител е иконописката Зорница Иванова.

„Като че ли вчера беше денят, в който за първи път в Художествената галерия на Стара Загора бяха представени първите рисунки на децата, които направиха своите крачки към храма „Св.Троица“, каза директорът на галерията проф. д-р Марин Добрев. – Всяка от изложбите през годините ни даваше нови измерения и нови постижения, както и тази – петата. Виждаме 65 произведения. Но думата ми е не колко повече са бройките, а за онези млади хора, които вече рисуват икони. Представете си метафората:Деца рисуват икони. По-красива метафора от тази не може да има, защото тя носи в себе си светлина, носи отношението към света и към храма, към всичко онова, което ни прави православни християни. И ако нещо най-много ме радва, то това са рисунките на онези малки момченца и момиченца по на 5-6 години, които още може да не знаят буквите, но носят в себе си образът на онова, което насявам се, цял живот занапред ще ги води – светлината.

Естествено е, че всичко това не може да стане без техните ръководители, които носят у себе си жарта на изкуството. Затова поздравявам и благодаря и на Зорница Иванова и на г-жа Димова за всичко, което правят за теми малки таланти. Разбрах, че учебната година на Ателието по иконопис завършва официално на 31 май, но за някои от тях това не е достатъчно и искат да рисуват и през лятото. Това означава необходимостта от онова, което нашите деца правят. Обръщам се към възрастните: Помислете си това какви измерения има. Нека се сетим на тяхната възраст ние с какво се занимавахме. Да осъзнаем каква жар те носят и най-вече уроците, които те ни дават. Защото в момента, в който те запознат да правят първите линии, носещи в себе си или благослова, или търсене на нимба, на светлината, те вече попадат в друга светлина, в друга човечност, в друга словесност. За мене това е едно от най-важните неща. Дали те ще станат художници, дали ще станат миньори, космонавти, инженери, няма значение. Те вече носят у себе си тази светлина.

Надявам се, във всеки дом, чрез рисунките и иконите на тези малки зографи ще влезе и другата светлина – на техните усмивки, на онова което носят като излъчване.

Пет години, в зависимост от гледната ни точка, са и много и малко. Преди пет години не ставаше дума, че някои от тези малки художници, с чиито рисунки тогава се срещнахме, сега ще бъдат студенти във Великотърновския университет, специалност иконография. В изложбата има една графика, изпълнена със суха игла, която е работа на студентка, поела мисията си на зограф, мисията да създават пред оня лик, пред който влизайки в църквата човек се изразява мъката, надеждата, благодарността, упованието“, каза професор Добрев.

Той пожела на малките автори на изложбата светъл и радостен празник – 24 май – най-истинският български празник и нови творчески вълнения.

От името на малките зографи, свещеноиконом Евгений Димитров, председател на Църковното настоятелство при храм „Света Троица“, обяви новата благотворителна кауза на изложбата – събиране на средства за реставрация на стенописите в храма, каквато не е правена от създаването им. След опожаряването на храма през 1877 г. възстановяване е направено през 1892 г. Стенописите са дело на иконописеца Николай Ростовцев през 1945 г. От тогава до сега иконите и стенописите не са почиствани и освежавани.

„След пораженията по покрива се налага незабавно да открием дарителска кампания, каза отец Евгений. – Началото й поставят децата от Ателието по иконопис, защото това е техния енорийски храм. Те са нашето бъдеще и това ще бъде техният храм за в бъдеще“.

Отецът припомни, че със средствата от предишните четири годишни изложби се е подпомагало изграждане на базата на Ателието при Неделното училище към църквата, което Негово Светейшество Българския патриарх Неофит миналата година освети с представители на Св. Синод.

С водосвет за здраве, отслужен от архимандрит Богослов и свещенослужители от града започна тържеството за откриване на изложбата. Протосингелът прочете Проздравителен адрес от името на Старозагорския митрополит Киприан, в който се казва:

„Не е случайно, че това прекрасно събитие, плод на труда на много хора, се случва в навечерието на най-българския празник – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празникът, свързан с имената Св. св. Кирил и Методий, на тяхното велико и епохално дело, преминало през границите на вековете. Нашите първоучители просветнаха като светила на небето, както ги възпява Църквата, и ни озариха със светлина на вярата, надеждата и любовта. Вярвам, че всяка една от рисунките е светулчица, грееща с тези добродетели. Нека по достойнство да оценим труда на малките творци и първите им творби. Да благодарим за духовния стремеж на родителите и близките, записали децата си в неделните училища по вероучение и пожелали от малки да почувстват духовното богатство на Църквата ни.“

Росица Ранчева