Блестящо представяне на Балетна школа „Па де Кре” и Кремена Костова на IX Национален конкурс „Българска роза“ Казанлък

Балетна школа „Па де Кре” триумфира на IX Национален конкурс за класически, характерни и модерни танци за купа „Българска роза“, който се проведе в Казанлък на 18 и 19 май 2019 г. и е част от традиционните празници на розата.

Кремена Костова – ръководител, хореограф и балетен педагог на школата е удостоена със Специалната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци и две награди за хореография за танците „Руско трио” и „Шанз-Елизе”.

С двата танца, отличени за хореография, Балетна школа „Па де Кре” ще се представи на престижния балетен форум Dance World Cup 2019, който ще се проведе в Португалия между 28.06-06.07. 2019 г. Възпитаниците на Кремена Костова завоюваха пет първи, едно второ и едно трето място при формациите в направление „Класика, мюзикъл, характерни и съвременни танци”.

При соловите изпълнители Мари Петкова е със сребърно отличие в направление „Класически балет на палци”, а Маргарита Старчева е с бронзов медал в „Характерни танци”.

Конкурсът за Купа „Българска роза” е единственият танцов турнир в Националния календар за изяви по интереси на Министерството на образованието и науката. Над 260 танца – 150 солови изпълнения и 115 дуети, малки групи и формации участваха във фестивалната надпревара, която беше оценявана от авторитетно жури с председател Антоанета Алексиева – примабалерина на Националния музикален театър „Стефан Македонски” и преподавател в НУТИ – София.

„ Изключително съм щастлива и удовлетворена от представянето на децата. Те показаха не само своя талант, но и зрялост, сценично поведение и увереност. Моите малки герои влагат много труд и постоянство, затова и отличните резултати неизменно съпътстват нашите изяви и участия. Ние всички сме един отбор, едно същество, което диша, расте и се развива с любовта към балета, за да прави по-красив света и за да дарява мигове на радост и гордост на всички, които се докосват до това велико изкуство.

Вдъхновението и неизчерпаемата ни енергия се дължат и на оценката на жури, публика, родители и приятели на балета, на топлото отношение и нестихващите аплодисменти, които ни дават невидиме криле. Благодаря на всички с цялото си сърце и ви уверявам, че няма да пестим сили, труд и любов и занапред.

Изказвам искрените си благодарности и на кмета на Община Казанлък г-жа Галина Стоянова, по чиято покана участвахме с танц „Розобер” на официалната церемония „Царица Роза 2019”.

Тематичният танц предизвика възторжени аплодисменти и поздравления от участниците и гостите на града на розите. За нас беше огромна чест!” – сподели Кремена Костова.

Източник: https://padekre.com/