Сираци получиха урок по смирение и споделена любов на Атон

Божията майка е с червено обагрено наметало и ни гледа с топъл и мил поглед от манастирските икони”, сподели ми 17 годишният Исус, който беше за три дни в Монашеската република Атон. Исус е един от 12 обитатели в старозагорския социален дом „Мария Терезия, абитуриенти, които три дни бяха на святото място. Отец Живко, отец Иван и техният събрат отец Йордан Карагеоргиев придружаваха поклонническата група от Стара Загора в „Градината на Богородица”, планински полуостров в Северна Гърция, недокосван от друг женски крак. Забраната е посочена в Устава на атонските монаси, приет през 1045 г., а според императорски хрисовул от 1060 г. тя е валидна и за женските животни.

Това е първата група от България, която включва сираци и православни духовници, които са на поклонение в Атон.

От Урануполис или Небесния град с голямата каменни кула, само мъже могат да се качват от пристанището на ферибота, за да достигнат до единствената в света монашеската република, основана през 963 г. и днес под суверенитета на Гърция.

Жените могат да се докоснат до древната земя само с кораб, който обикаля крайбрежието на скалистия бряг, но очите им остават вперени в земята, още в древността наречена „Света гора”. Корабът е охраняван от ескорт от чайки и делфини, а на край брега се редуват маслинени, кипарисови и лаврови градини, бели и сиви скали, чува се далечен звън на камбани. Толкова синьо и прозрачно море сякаш не съм виждала.

В „Света гора” не стъпват туристи, а само мъже, които искат да се поклонят, да измолят милост, застъпничество и прошка от Божията майка.

Вглъбеното атонско спокойствие и душевен покой, отдаден на Бог, са избрали днес 2300 монаси, които в началото на май живеят и се молят в 20 манастира и 12 скита на Атон. От тях 23 са в българския манастир „Св. Георги Зограф”. Те първи са посрещнали поклонническата група от Стара Загора. Само преди дни, на 6 май, на Гергьовден, манастирът отбеляза 1100 години от основаването си.

Всеки поклонник, прекрачващ прага на българския манастир „Св. Георги Зограф” се запознава с „Правила и наставления за благоприлично държане в църква”, които са 32 на брой. Тук не бива да се ръкуваш, а да се поклониш при среща, пред иконите трябва да стоиш смирено, без да ги докосваш. Поклонниците получават безплатна храна и безплатна нощувка в манастира. На масата те посрещат обикновено с рибена чорба, мед, домашен хляб, вино и локум, собствено производство. Монасите редят трапеза два пъти на ден- рано сутрин и на залез. Докато се хранят един от тях чете текстове от Библията.

Тук животът е спокоен, монасите са създали свой собствен свят”, продължава да ми разказва Исус. Той е абитуриент в Художествената гимназия в Казанлък и за него животът е картини и цветове.

Докато вървиш по дългите каменни коридори, времето сякаш е спряло. Часовете тук се отброяват като броеница, на която се нижат само две думи: „Моли се и работи”, сякаш нашепнати от небето“, обясни отец Живко. „Искахме да научим момчетата, израснали без родители на смирение и споделена любов. В българския манастир монах Георги им изнесе урок за християнските ценности и морал, за смисъла от християнско кръщене и църковен брак”, добави отец Иван Генов.

Мъжкият хор в храма е божествен, незабравим”, сподели 20 г. Здравко, който завършва Музикалното училище в Котел. Той е изключително впечатлен от песнопенията ,както в българския манастир, така и в руския „Св. Пантелеймон”, вратите на който за тях е отворил Деян Русинов, епархийски съветник на Старозагорския митрополит Киприан. Поклонението е съвпаднало с деня, посветен на тримата атонски мъченици – св. Игнатий Старозагорски, св. Евтимий и св. Акакий, а групата е имала възможност да се докосне и до светите им мощи, които се пазят в храма.

През вековете руските и българските монаси си помагат, за да запазят мястото си в благословената земя на „Градината на Богородица”, изтъкна отец Живко.

Пътуването на сираците и свещениците е завършило в манастира „ Ксенофонт”, където са докоснали с поглед уникалните мозаечни икони на Св. Георги и Св. Димитър.

Хора, обединени от вярата, могат да направят чудеса”, каза в края на пътуването отец Йордан Карагеоргиев.

Аз бях сред тези, които посрещнаха групата на пристанището в гръцкия град. Бях изненадана, когато едно от момчетата, Николай, абитуриент от Гимназията по механотехника в Стара Загора ми каза вместо „Довиждане” – „Бог да е с Вас, госпожо”!

Той е сред тези абитуриенти, които след броени месеци ще търси своя път в живота. Но вече съм убедена, че е открил пътя към храма.

Поклонническото пътуване до Атон е дар за абитуриентите от старозагорския социален дом”Мария Терезия”, от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров и Старозагорския митрополит Киприан.

Д-р Румяна Лечева /БТА/