Горещо лято очаква Държавна опера Стара Загора

Бурно и горещо се очаква да бъде лято 2019-то за Държавна опера Стара Загора, информира директорът Огнян Драганов. Осем са представленията в града през м. юни, от които две премиери: На 8-ми от 16:00 ч. със симфоничен концерт ще се направи музикален реверанс 150 години след Берлиоз. Диригент е Пиер Калабрия – Италия. В програмата творби от Моцарт и Берлиоз със специалното участие на Анна Карадимитрова -сопран и Преслав Петков -кларинет.

На 9 юни от 19:00 ч. е балетният спектакъл „Балетна феерия“ с участието на балета на операта и балетна школа „Феерия“.

На 14 юни е прекрасният мюзикъл от Роналд Баумгартнер „Сиси- душата на империатрицата“.

Следва Вокално дуо класика – концерт на вокална студия „Кара“ на 15 юни от 11:30 ч. и на 24 юни от 18:00 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. В програмата известни оперни арии.

На 19 юни е премиерата на балетния спектакъл „Любовна магия“ с хореограф Карлос Сантос, Испания, със специалното участие на Цветан Недялков – китара и Тереза Бракалова -мецосопран и „Ромео и Жулиета“ по музика на П.И.Чайковски, хореография Силвия Томова,

оркестърът и балетът на Държавна опера Стара Загора. Диригент е Пиер Калабрия.

На 22 юни от 16:00 ч. на Камерна сцена „В джоба 234“ ще бъде представена камерната опера „Лицето на лъва“ от Елена Лангер. Не пропускайте много различния, но прекрасен спектакъл.

На 26 и 27 юни е премиерата на мюзикъла за деца „Зайчето Питър“. Музика и текст Хариет Бушман. Превод от английски – Станимира Дянкова. Режисьор и хореограф е Радост Младенова- Арабаджиева. Сценограф и художник на костюмите е Теодора Джамбазова. Вокален педагог е Емилия Джурова. Диригент е Младен Станев. На запис е оркестърът на операта. Участват Нели Нечева, Пролет Пенчева, Игнат Желев, Теодор Петков, Димитър Драгиев, Велин Ингилизов и др. Изпълнява ДЮСОБ „Маргаритки“ при Държавна опера Стара Загора.

Гостуванията са в Хасково на 1 юни от 16:00 ч. със „Снежанка и седемте джуджета“ балет по музиката на Александър Йосифов и на 29 юни от 21:00 ч. Children in time– трибют концерт; Варна – 9 юни, 21:00 ч. – Куин- шоуто продължава – концерт; Видин- 11 юни, 21:00ч. Soundtracks – концерт филмова музика; Велико Търново 12 юни, 19:00 ч. Children in time – трибют концерт; Казанлък – 27 юни,16:00 ч. „Мадам Бътерфлай“ опера от Джакомо Пучини.

На 1 юли 2019 г. Балетната трупа участва във фестивала в „Св.Влас“ с премиерния спектакъл „Гето“.

По традиция, на 7 юли, от 21:00 ч. на Стадион „Берое“ ще бъде представена операта на Джузепе Верди „Трубадур“. Диригент Ивайло Кринчев; Режисьор Огнян Драганов; Сценография Тодор Демеров; Костюми Денис Иванов. Със специалното участие на Кирил Манолов в ролята на Граф ди Луна, Зоран Тодорович /Сърбия/- Манрико, Елена Баръмова- Леонора, Даниела Дякова – Азучена; Александър Марулев, Ивайло Йовчев, Емилия Джурова, Игнат Желев; Оркестър и хор на операта и Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“ .

На 10 юли е поредната балетна премиера на „Au suivant” (Следващият), хореография на Християн Бакалов и „Лотос“ – хореография Алесандро Скаламбрино.

Два тематични спектакъла са подготвени за сцената на Античния форум“Августа Траяна“, които са свързани с това специално място. На 25 юли ще бъде представена специално написаната за Държавна опера Стара Загора от Андрей Катели „Траян в Такия“. Това е изключително интересно заглавие. Либретото отразява събития, станали през 2-3 век точно на това място. На 19 юли на Форума „Августа Траяна“ е концертът „Фондацията в операта“ със специалното участие на Дони, Кирил Маречков, Иван Лечев и др.

Това, което е ново и което надявам се публиката да оцени е, че поръчваме специална трибуна за нея с 505 места. Нашите зрители ще могат да седнат на удобно и модерно съоръжение, в една красива атмосфера. Не както досега, се срамувахме от това, че предлагахме около 180 ВИП-места, които бяха на импровизирана трибуна и всички останали на земята, с пласт масови столове. Надяваме се, че ще създадем комфорт на публиката, за да се наслади на това прекрасно място за спектакли“, каза директорът Огнян Драганов.

На 27 юли хореографът Людовик Парти ще направи своя авторски балетен спектакъл „Антигона“.

За първи път в България в древната крепост „Туида“ в Сливен, на специално направена сцена, на 14 юли ще бъде представена операта „Аида“ от Джузепе Верди, а на 16 юли – Куин-шоуто продължава.

На 22 и 23 юли в Несебър операта ще изиграе в цирк „Балкански“ – „Палячи“ от Леонкавало.

На 2,3 и 4 август на Бабини видини кули операта ще гостува с „Набуко“ от Верди, балета „Нестинарка“, оперетата „Хубавата Елена“, детски спектакли в крайдунавската градина и камерната опера „Мерилин Монро“ в сградата на Общината.

На 7 август в Летен театър Бургас ще бъде представена „Бохеми“ от Пучини, съвместна продукция с Бургаската опера.

От 28 август започва Международният майсторски клас на Веселина Кацарова, който завършва с концерт на 4 септември 2019 г.

Росица Ранчева