Нов формат на шествието за 24 май 2019 г. организира Стара Загора

„Тази година за 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Община Стара Загора отново организира шествие, макар и с променен формат и начин на провеждане, съобщи за dolap.bg зам.кметът Иванка Сотирова.

Три лъча ще тръгнат към центъра на града със сборен пункт общинския площад. Воден от Фанфарния оркестър на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ първият лъч ще тръгне от парк „Александър Стамболийски“. В него ще бъдат включени училищата, които се намират на изток от бул. „Св.Патриарх Евтимий“ .

Другият лъч, предвождан от Фанфарния оркестър на VІ ОУ „Св.Никола“ ще тръгне от парк- езерото „Йордан Капсамунов“. Тук ще дефилират СУ „Иван Вазов“, СУ „Васил Левски“, VІ ОУ „Св.Никола“, НУ „Д.Благоев“. Третият лъч, воден от Фанфарния оркестър на V ОУ „Митьо Станев“ще тръгне от парк „Тракия“.Идеята е да се създаде настроение в града.

Докато се събират всички участници в общоградското честване на празника, пешеходната зона от бул. „Руски“ до ул. „Хаджи Димитър Асенов“ ще се превърне в огромна сцена за изява на мажоретни и танцови състави.

Участието на всяко училище в съответния блок ще бъде анонсирано. Надяваме се, да се получи нетрадиционен, но внушителен формат“, уточни г-жа Сотирова.

Официалните лица ще бъдат разположени на сцената. На стълбището към сградата на общината ще бъдат хорът на Старозагорската опера и на НЧ „Родина 1860“.

По отколешна традиция точно в 10:00 ч. ще започне тържествената част по вдигане на Националния трибагреник, Знамето на Стара Загора и Знамето на Европейския съюз. С музикален съпровод на Общинския духов оркестър, хоровете ще изпълнят Химна на Република България, „Върви, народе възродени“, „Хубава си, татковино“ и Химна на народните будители.

Следва обявяването и официалното връчване ежегодните награди на Община Стара Загора за култура и образование „Стара Загора“ и „Млада Загора“.

Отличените по също ще бъдат включени в програмата със собствено представяне. Всички културни институции ще бъдат представени с програми. Ще участват още Вокална студия „Траяна глас“ при Центъра за личностно развитие, Вокална студия „Розов свят“ при НЧ „Св.Климент Охридски 1858“, Вокална група „Усмивки“ при НЧ „Родина 1860“и Школата за поп музика при НЧ „Георги Бакалов1933“.

Финалът на тържеството е с концерт на Детски ансамбъл „Загорче“ и на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“.

Вече се реализираха редица предхождащи, посветени на празника прояви: „170 години Старозагорска църковно-училищна община“- веществено-документална изложба и „Приносът на Българската църковно-училищна община за запазване на националната ни идентичност през Възраждането“- кръгла маса; Отбелязване на 50 години на Детска градина No20 „Мир“; Нощ на литературата; „Будни сънища“ – изложба живопис и малка пластика на Светлин и Данко Стоеви; Концерт на солисти от Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“; „С песен и благослов“- Четвърти национален фестивал на учителските състави; „Енергични хора“ от Василий Шукшин, премиера на ДТ „Гео Милев“; Деца рисуват – пленер, заключителна изложба в Къща музей „Гео Милев“; Среща с актьора Явор Милушев и представяне на новата му книга „Апокрив за воаяжа на една овца от стадото на пастира“; 20 години Младежка театрална студия „Сцена 99“ и постановката „И най-мъдрият си е малко прост“ по А.Островски; Европейска нощ на музеите; Изложба „50 години от археологическите проучвания в местността „Чаталка“; Втори национален конкурс за авторска приказка“Огненият змей, металните чудовища и човекът разум“.

На 21 май 2019 г. Държавна опера Стара Загора ще представи премиерата „Гето“ – балет по музика на Клезмер и Горан Брегович. Хореографията е Марио Пиаца.

Традиционната изложба на Ателието по иконопис при храм „Света Троица“ ще бъде открита на 22 май 2019 г. от 17:30 ч. в Художествената галерия.

На 23 май от 17:30 ч. в Регионален исторически музей ще бъде представена уникалната книга „Краткое описание святия и преславния лаври царския Хилендара“-1814. Това е фототипно издание на първата история на Хилендарския манастир в Атон – уникален документ в старопечатната колекция на Библиотека „Родина“ Стара Загора. Представянето ще направи акад. Иван Радев . Установено е, че Библиотеката притежава един от двата екземпляра в света. Другият е в Мюнхенската библиотека.

„Вълшебникът от ОЗ“ по Л.Ф.Баум е премиера на Детска театрална школа при Държавен куклен театър Стара Загора, на 23 май 2019 от 18:00 ч.

Честването на 75-годишнината на поета Таньо Клисуров, Почетен гражданин на Стара Загора и представяне на новата му книга „Мерено и не мерено“ ще бъде на 30 май 2019 г. от 18:00 ч.

в Държавен куклен театър, Стара Загора.

Росица Ранчева