34 бонбона заповядаха:“Не яж боклуци, яж зеленчуци!“

Детска градина 66 “Детски Рай”, Стара Загора се включи на 17 май 2019 г. в инициативата за Деня на революцията в храненето под мотото “Не яж боклуци,яж зеленчуци”. Участници в „революцията“ бяха 34 деца от подготвителна група “Бонбон” и техните прекрасни родители.
Специални гости на събитието бяха известен главен готвач, работещ в реномиран ресторант в града и дерматологът д-р Тодева.

Освен бонбоните, другите главни действащи лица бяха няколко оправни майки, които обясняваха и водеха игрите. Майката на Никола д-р Меглена Мартинова, организира играта „Дъга“. “Вредни и полезни игри” дирижира Мариета Демирева, майка на Христо, а Цвети Радлева, майка на Венцислав ръководи играта “Кой зеленчук какъв витамин съдържа” заедно с г-жа Крамарска, майка на Петя и Нели Гочева, майка на Мартин Марчев. В цялостната организация и изработка на тениски, кърпи, стикери и предоставяне на зеленчуци и плодове участваха Валентина Павлова, майка на Яни Павлов, Петя Найденова, майка на Красимир, Ани Динева, майка на Галин и др.

Децата чудесно разбраха, че за думата „боклуци“ се има предвид бързите храни като пица,хамбургери,пържени картофи,чипсове, зрънчо, вафли,газирани напитки, шоколад и шоколадови яйца и други храни, все така любими, но… вредни. Освен това нездравословните храни водят до затлъстяване,диабет, дерматологични проблеми,алергии и други хронични заболявания.

За сметка на това бонбоните вече знаят за витамините и минералите, които са техни най-добри помощници, за да растат здрави, силни и красиви. И най-важно в кои плодове и зеленчуци се съдържат. Като допълнение д-р Тодева разказа увлекателно кои храни допринасят за здрави и красиви коси, нокти, кожа, което особено много заинтригува малките госпожици.

Освен запознаването с полезните плодове и зеленчуци, децата приготвиха интересни рецепти. От маруля, краставички и домати, сръчковците измайсториха пеперуди, а от домат, маслинки и марулка – калинки. Мастър шефът високо оцени чиниите и на двата отбора.
Накрая децата получиха сертификати,книжки и поощрителни награди,осигурени от фондацията за храна. Родителите също бяха приготвили награди,разбира се здравословни.
Образователната кампания “Ден на революцията в храненето” цели да стимулира консумацията на повече плодове и зеленчуци,за сметка на така наречените junk храни. Идеята е да привлече вниманието на възрастните и най-вече на децата,за да се замислят с каква храна се храним и какво влияние оказва тя на нашето тяло и на нашето самочувствие.

Росица Ранчева