200 горски джуджета поставиха началото на национално помъдряване

В следобеда на 17 май 2019 г., след обилния пролетен дъжд, 200 възпитаници на старозагорската детска градина №10 „Светлина“, тръгнаха на поход в парк „Митрополит Методий Кусев“ , за да призоват гражданите да пазят чисто любимото Аязмо. И шестте групи „горски джуджета“ на възраст от 3 до 7 години, бяха въоръжени с 40 красиво изписани табелки, в левия им край с логото на „Светлина“, а госпожите – с чукове. Дни преди това, всички те бяха бяха стигнали до извода, че трябва да се пази природата. А специално Аязмото е белият дроб на града. Затова децата с ентусиазъм решиха да предприемат решителни действия.

„Ние много често ходим на походи в парк „Митрополит Методий“ . За съжаление след реновирането му, много е замърсено, особено край беседките и на поляните, разказа за dolap.bg директорът Йоанна Димитрова. – Като първа стъпка, решихме да направим табелки с послания на децата от „Светлина“, към всички, които посещават Аязмото. Табелките са изработени от дърво, за да са в хармония с целия ландшафт. Те не са натрапчиви, но сме сигурни, че ако веднъж се открият и прочетат, всеки който минава край тях, би следвало да се замисли и да се вслуша в посланието на малките старозагорци.

Шестте групи бяха разделени на 6 лъча и по пътя към върха, по преценка на „горските джуджета“ бяха определени местата и поставени табелките. Много ни помогнаха приятелите от отдел „Озеленяване“ на Общината, начело с началника Николай Стоев, за което им благодарим“. 

Седем са текстовете, които предизвикват усмивки, одобрение и дано да оправдаят целта си:

Най-добрата аптека е горската пътека“. „Люпенето на семки е нелицеприятно“. „Найлоновата торбичка не е обяд за птичка“. „Фасовете нямат място тук!“ „ Не превръщайте гората в сметище!“ „Ако живееш само за себе си, ти си излишен товар на Земята“. „Дъвките си в коша изхвърлете и Земята чиста оставете!“

Щом се събраха на сборния пункт на върха на Аязмото, децата изпяха химна на Детската градина „Светлина“, направиха снимки, поиграха на фитнес уредите и заслизаха обратно по пътеките си към „Жабките“, където ги чакаха родителите.

Превъзбудени от доброто дело и със желание да покажат стореното, малчуганите поведоха родителите си в гората, за да им покажат какво добро дело са сторили. Не малко майки и татковци признаха, че не са стъпвали на Аязмото от години и сега тази разходка е добре дошла и за тях.

С табелките поставяме началото на едно национално помъдряване. Ние българите трябва да осмислим, че живеем в прекрасно място, което трябва да пазим и да се гордеем с тази Земя“!- четем в посланието на Детската градина до всички, до всички.

Вече са измислени и се работи по следващите дейности за опазване на природата.

На следващия ден, всички спортуващи, разхождащи се и медитиращи в Аязмото, хвалеха и благославяха децата, родителите и учителите от Детска градина „Светлина“за прекрасната инициатива. Дано има добри последователи!

Росица Ранчева