„Опърничавите“ тръгна по екраните на страната от Стара Загора. На добър час!

На 17 май 2019 г., под девиза „Музиката в киното“ в Старозагорската опера при изключителен успех се състоя премиера на игралния филм „Опърничавите“. Обяснимо беше любопитството на публиката, изпълнила салона до последното място. Сценарист и продуцент е видният старозагорски бизнесмен, и пилот Младен Стоянов, който от две-три години се отдаде и на писателското поприще. По третата му книга „Опърничавите“ е създаден прекрасният филм , за който тепърва критиците ще се произнасят, надявам се ласкаво. Другото предизвикателство бяха многобройните кадри, заснети в Стара Загора и околностите на града. Не на последно място примамват главните действащи лица Анастасия Левордашка и Симеон Лютаков. Режисьор на филма е Георги Костов.

Първо да кажа за атмосферата на събитието– приповдигнато празнична. Във фоайето на операта трио „Реверанс“ изпълни за публиката приятен концерт от популярни мелодии. В очакване да се отвори салонът, за всички посетители имаше по чаша розе и възможност за общуване. Много от дамите и кавалерите бяха в официално облекло, което даваше допълнителен аромат.

Преди началото на прожекцията, като поздрав към постановъчния екип на „Опърничавите“ и присъстващите, които имат възможност първи да гледат филма, Балетът на операта представи два фрагмента от предстоящата на 21 май 2019 г. премиера „Гето“, постановка на Марио Пиаца.

Непретенциозният на пръв поглед филм, поставя много важни и актуални въпроси за сблъсъка на възрасти, на морални системи, ценности и характери, за „изтърваното“ младо поколение, което се реализира по първа сигнална система ден за ден, час за час…Едно младо красиво момиче от хай лайфа попада на богаташ, но и мъдрец. Във взаимното си надцакване опознават себе си и откриват неподозирани ценности.

Забележително е операторското майсторство, показване на прелестите на българската природа, на планината и морето, на старите български селища. Има и каскади, висш пилотаж с личния самолет на Стоянов, адреналин и любов, и послания, които стигат до всеки.

Според мене, филмът е задължителен за тийнейджърите и младите хора. За по-зрелите зрители ще бъде огромно удоволствие и наслада за очите и душата.

След прожекцията, изпратена с продължителни аплодисмени, на сцената се качи част от постановъчния екип: Младен Стоянов, който изцяло финансира целия проект, Анастасия Левордашка, Симеон Лютаков, Георги Костов, Станислав Яневски и други участници в лентата. Те се представиха, благодариха на публиката и пожелаха нови срещи с нея.

После започна веселата част – стилен коктейл за всички присъстващи и интерактивния джаз-концерт спектакъл „Джазоспекция“ по музика на Клод Болдинг. Режисьор е Славчо Николов. Музикален ръководител е Димитър Косев. Мултимедия и осветление Доротея Златанова. С участието на Кейко Танака, Мануела Манолова, Станислав Георгиев, Атанас Георгиев.

За dolap.bg Анастасия Левордашка сподели: Избраха ме за главната женска роля след сериозен кастинг от 30 кандидатки. Роля ме грабна от първия миг. Героинята ми е по-лековато момиче, но среща човек, който ѝ разкрива по-дълбоки и стойностни неща в живота. Този катарзис е нещото, което най-много ме грабна.

„Опърничевите“ ми даде много. Това е моята първа най-голяма роля, която към правила в киното. Имах щастието да си партнирам със Симеон Лютаков, който е голям актьор с опит. Надявам се да продължавам да се занимавам и занапред с това, което обичам.

На въпрос какво, младото момиче е разбрало за любовта, чаровницата отговори:

„За любовта разбрах, че никога не знаеш кога и как ще те срещне“.

На всички хора, които имат любов към киното и към театъра, към изкуството благодаря, защото ние артистите сме нищо без публиката. Мисля, че българското кино е в подем и зрителят е този, който трябва да го подкрепи.

Стара Загора ми е изключително любим град и съм много щастлива, че тук е премиерата на нашия филм.

Симеон Лютаков каза за dolap.bg – Първата ми голяма роля в киното преди няколко години тръгна от Стара Загора. За втори път имам голяма роля в киното и тя пак започва от Стара Загора. Обичам този град и неговите хора…

В „Опърничавите“ разбрах, че любовта на различните възрасти е различна. Мисля, че в този сценарии е описана много точно на годините, на които съм сега. Аз съм на годините на героя си от филма – около 50. Любовта има различни форми, измерения, послания и дълбочини в различните възрасти. Имах шанса да проверя чрез себе си.

Младен Стоянов е неочаквана личност в моя живот. Беше ми много интересно да наблюдавам този човек извън нашата гилдия и среда. Много обичам такъв непринуден контакт, какъвто имах с него. Намирам го за много сърцат и мъдър по своему човек. Той не е от нашето тесто, но ме впечатляват философията и делата му и огромното му сърце. Стискам му палци да има успех и в следващия си филм и да продължава да подпомага изкуството. Нещо, което много малко хора правят.

Младен Стоянов: Всичко започна като едно приключение. Ще се радвам, ако филмът „Опърничавите“ се харесва на първите зрители и на другите, които тепърва ще го гледат. Ако това се случи, ние ще се опитаме да продължим създаването на следващ филм. Даже вече започнахме снимките му, отново по мой сценарий, по неиздадената още книга „Цвете за откъсване“. Голяма част от снимките ще бъдат направени в Стара Загора. Ще бъда отново продуцент на филма и негов сценарист.

Филмът направихме с удоволствие и любов. Надявам се той да зарадва много хора.

Росица Ранчева