Положиха основния камък на православен параклис във военния гарнизон в Казанлък

Първата копка на православен параклис „Свети Великомъченик Димитър Солунски Чудотворец“ направиха на 16 май 2019 г. Старозагорският митрополит Киприан, командирът на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов и кметът на община Казанлък Галина Стоянова.

Архиереят положи основния камък на храма и заедно със свещеници от епархията отслужи водосвет за новия Божи дом.

Вярата в Бог е крепила нашите воини в трудните моменти и им е давала сила и смелост, затова за патрон на храма е избран светецът-войн”, изтъкна старозагорският владика.

Този храм е знак на почит към паметта на българските войници и офицери от легендарния 23-и пехотен Шипченски полк, които показаха безпримерна храброст и героизъм по бойните полета“ – посочи в словото си бригаден генерал Пламен Йорданов.

Проектът за храма е дарение от Старозагорска митрополия на 61 Стрямска механизирана бригада, която има военни формирования на територията на Казанлък. Автор е колектив с ръководител арх. Петър Влахов. Общо 30 кв. метра ще бъде площта на храма. Камбаната ще бъде монтирана на арка, тъй като храмът е малък, обясни пред журналисти арх. Влахов.

Изграждането на православния параклис „Свети Великомъченик Димитър Солунски Чудотворец“ се финансира с дарения.

Д-р Румяна Лечева/ БТА