ОУ „Кирил Христов“ насърчава здравословното хранете

Кампания за здравословно хранене се организира за втора поредна година в ОУ „Кирил Христов” Стара Загора. Инициативата „Революция в храненето е със съдействието на фондация „За храната”.

Тази година кампанията преминава под мотото „Не яж боклуци, яж зеленчуци” и цели да провокира интереса на децата към здравословното хранене. И ако миналата година в инициативата участва една паралелка, тази година участваха ученици от: Іа клас с класен ръководител Елена Начева, ІІг клас с класен ръководител Цонка Янкова и ІІІв клас с класен ръководител Анна Христова.

Хубавото на тази кампания в ОУ „Кирил Христов” е, че тази година изцяло организацията беше подета от родителите. Така наречените работилници за хранене бяха изнесени извън класните стаи и демонстрациите се проведоха в: ресторант „Салабашева къща”; Българо-германски център и в училищния стол.

Децата подредиха в менюто много зеленчуци: чушки, моркови, домати, краставици, като ги аранжираха във вид на: калинка, лодка и гъбка.

Доброволците в кампанията – родителите на децата помагаха в приготвянето на здравословното меню.

Интересен беше моментът, когато децата от паралелката, участваща за втора година в кампанията, подсказваха на родителите – доброволци ползата от зеленчуците и вредата от нездравословния начин на хранене, от ненужното ядене на храни и ползване на напитки с много захар.

В края на събитието, всички участници получиха сертификат и книжка с рецепти и игри за деца и родители. Идеята е да се покаже на децата и техните семейства как да се хранят балансирано, пълноценно и вкусно.

Знанието как да се храним, какви храни да предпочитаме и как да ги приготвяме е основополагащо за здравето на всички подрастващи. Днешният ден в ОУ „Кирил Христов” беше част от вътрешно-училищна инициатива – „образование за здравословно хранене“

Мисията на фондация „За храната” е част от Европейска седмица за устойчиво и здравословно хранене, а така също и в борбата със затлъстяването.

Екатерина Йовчева