ВС „Траяна глас“, новото музикално бижу на Стара Загора

Навръх 11 май 2019 г., Денят на Светите братя Кирил и Методий в Стария театър се състоя „Вокален спектакъл“ на Вокална студия „Траяна глас“ с художествен ръководител Лиляна Дойчева. Познавам от много години тази изключително талантлива, трудолюбива, амбициозна и перфекционистка жена и не се съмнявах във високото качество на концерта. Но това, на което присъствах, надмина всичките ми очаквания.

Цялото представление беше организирано с мисъл и вкус, според възрастовите възможности и особености на изпълнителите – от най-малки до абитуриенти. Всички песни бяха изпипани до последен детайл. Песните не бяха само изпълнени, те бяха преживяни емоционално и физически. От години не съм виждала тази пленителна, нескривана радост у децата. Тази мярка в поведението им, в сценичната свобода, в екипността и усещането им на сцената.

У малките – има много хляб, както се казва, има много дадености, които тепърва ще се разгръщат. При големите – квинтетът е напълно професионален. Затворих очи и чувах „Траяна“ от преди 30 и повече години. И си представих началото на сцената в Синдикалния дом – Лиляна, Пони (Апостол Гурков, Бог да го прости), Хасан (Бог да го прости), Трифон Лангазов и Цвета Динева. Беше VІ национален заключителен етап на музикалната естрада. Водещата Анета Игнатова обяви „Вечеряй, Радо“ и „Мишел“, изпълнява „Траяна“… 30,40,50 секунди след последния такт – пълна тишина в залата. И после всичко избухна в овации. Журито – най-големите български композитори – Тончо Русев, Вили Казасян, Александър Йосифов, Морис Аладжем, Найден Андреев – на крака аплодираха и скандираха. Така се сложи нов етап в българската музикална култура. И сега, тези прекрасни млади хора, благодарение на Лиляна, отново издигат на пиедестал истинското вълнуващо певческо изкуство.

Концертът гледахме и съпреживявахме заедно с академик Кирил Тодоров, композиторът, който направи „Траяна“, направи репертоара й, направи пъртината, която видно е много дълбока и трайна.

Великолепна работа на Лиляна, произнесе се маестрото.- Възхитен съм. Не защото изпълниха прекрасно мои песни. Просто са чудесни и имат голямо бъдеще. Единствената ми препоръка е да изпълняват повече български песни. Има хубави. Браво!“

Онези от вас, които не са имали възможност да присъстват на „Вокалния спектакъл“ могат да се насладят на квинтета на „Траяна глас“ на един от концертите на 8 юни 2019 г. на Джаз форума Стара Загора. Същата вечер в заключителния концерт на Военния биг бенд Стара Загора ще участва и Лиляна Дойчева.

Емоцирана след успешното представяне на Вокалната студия, Лиляна Дойчева предложи на dolap.bg своята изповед, която поместваме без редакторска намеса.

Росица Ранчева

Музиката, сцената, Лиляна – споделена любов
Просто вървях по пътя си като я следвах цял живот. Успехи, разочарования и съмнения съм имала, но не се отказвах. В трудните моменти Бог ми пращаше знаци-възможности. И аз ги грабвах. Продължавах да пея, да търся музиката, която ме вълнува и вдъхновява, защото вдъхновението е това, което ме тласка в творческата работа. Без него нищо не ми се получава, даже и най-простите неща, особено когато са свързани със сцената.
Знакова среща в живота ми бе тази с Кирил Тодоров. А творението му Вокална група „Траяна“ бе една трудна, но вълнуваща, осъществена мечта. Тя остави следи – прекрасна музика, записана, която повлия на много хора в България – публика и музиканти. Ярка, гласовита, многоцветна, носеща традициите ни, но преминала в бъдещето и все още звучаща новаторски. Тя радва, възпитава.
След „Траяна“ сбъднах още една детска мечта – вокален джаз, свобода в изразяването
(линк Рондо). Отново бе вълнуващо, отново концерти, записи. Останаха пак следи от глас, емоции и музикални лични интерпретации на вечни теми в джаза. (линк Summertime)
После дойдоха децата… Жадни да пеят, да се учат, да бъдат на сцена – носители на още мои, музикални мечти. Детски песни, записи, мюзикъли, спектакли… от 2005г. безброй. Без компромиси, по моя си начин – упорито, с обич и отдаденост, с постоянство въвеждах децата в моя музикален – прелестен свят.
И пак, оставени следи в душите им, и чрез тях хиляди други деца – публика, се запознаваха и заобичаха красотата в музиката чрез вълшебния музикален инструмент – човешкия глас. Той разказва топло и завладяващо приказни истории, които споделяхме на сцената.
От 2007г. вече в Центъра за работа с деца към Община Стара Загора, десетки възпитаници от 6 до 18 години прегърнаха моята обич към музиката, дадоха ми повече обич и сили да продължа да ги уча и да се уча заедно с тях. От 2014г., вече Вокална студия „Траяна Глас“ тръгна смело по пътя на легендарната ми група „Траяна“. От малки, първите възпитаници Цвети, Станчо, Люси, Мира и Грета усвояваха вокални предизвикателства, за да запеят „Бре, Петрунко“ и „Димянинка“. И когато съдбата ги подреди като квинтет – с тази вече не детска група – направихме оригиналните партитури на „Траяна“: „Бре, Петрунко“, „Димянинка“, „Орисници“, „Чомпилче“ и венецът на този репертоар – виртуозната „Връбница“ на Кирил Тодоров. Записи в Студио 1 на Националното радио, където с „Траяна“ записвахме години наред многогласните дантели на Кирил Тодоров.
Но ВС „Траяна Глас“ не е само квинтетът. В Центъра за подкрепа за личностно развитие при Община Стара Загора работя с четири възрастови групи (30 деца) от 7 до 18-годишна възраст. Всички се подготвят усърдно и отдадено за поредния концерт, като този „Вокален спектакъл“ от 11.05. 2019 г. в Драматичния театър. Спектакъл – пир за гласовитите деца и жадната публика. 25 деца на сцената. 22 песни: възрожденски, детски, поп, фолк-джаз (многогласна акапела), джаз стандарти, вокални изповеди – балади на абутириентите Цвети и Станчо, и Грета. А финалът, откъс от мюзикъл с котешки откровения в ритъма на джаза. На две от пиесите (Орисници и финал Котки), пластичното решение бе на Ани Върбанова – гостуващ хореограф. Всичко останало от сценичната визия бе мое дело. Винаги виждам концерта като спектакъл. Синтез от музика, светлина, слово, движение и драматургия, и най-вече сценично, ярко присъствие на младите изпълнители.

Лиляна Дойчева