Хитовият балет „Гето“ с премиера на 21 май 2019 г.

На 21 май 2019 г. на сцената на Държавна опера Стара Загора ще бъде представен хитовият балетен спектакъл „Гето“. Хореографията е на световно признатия италианец Марио Пиаца.
Танцовият спектакъл е разказ за това как човек се затваря в най-различни видове гета, като например религиозната, расовата и етническата принадлежност. Други хора пък се затварят в гетото на елита, собствената интелектуалност и емоционалност. А най-често срещаното затваряне в последно време е във виртуалните самоограничения.

С постановката си Пиаца показва, че границите на тези гета могат да бъдат прекрачени единствено чрез съзидателна енергия. Според него гетото е въпрос на душевна нагласа и преодоляването му е свързано със състоянието на духа.

„Гето“ е модерен и динамичен спектакъл, с друг вид изпълнителска техника, обясни на брифинг артистичният директор на Старозагорския балет Силвия Томова.- Освен от отдадеността на цялата балетна трупа, постановката се обогатява на живо с две изпълнения на оперната певица Офелия Христова и соло цигулката на Румен Какамъков“.

„Гето“ е спектакъл, който не разделя хората, определи Людовик Парти, дългогодишен асистент и съмишленик на Марио Пиаца, който от началото на сезона е репетитор на балета и главна фигура в работата по подготовката и осъществяването на атрактивното и вълнуващо заглавие.- „Гето“ е една идея за мир, прозорец към чувствата на хората от различен произход. Всички те, както и ние в живия живот, изживяваме едни и същи чувства – обичаме, споделяме живота, страдаме, тъгуваме и се радваме. Интернационалната ни млада трупа, много ясно разчита текста и посланията и се надявам с ентусиазъм да ги предаде и на публиката. „Гето“ не е тъжен, а силен спектакъл, пълен с надежда и радост“, каза г-н Парти.

„Щастлива съм, че имам възможност да се срещна с клезмер-музиката, защото се оказа много красива, обясни Офелия Христова.- Клезмер е музиката на еврейските общности в Източна Европа. За основа се смята румънската музика, с примеси на сръбска, гръцка, турска, унгарска, украинска и циганска. Клезмер стига и в Америка. Дори Гершуин е написал „Рапсодия в синьо“ под влияние на тази музика. Основен инструмент в нея е кларинета и цигулката.

В този спектакъл пея две еврейски песни. Едната е „Хатихва“ („Надежда„), която днес е национален химн на Държавата Израел. Втората песен, с която всъщност започва спектакълът е „Йерусалим целият в злато“. Смята се, че това е втори химн на еврейския народ. Музиката носи много фолклор, което я прави общочовешка. Тя е богато орнаментирана.

„Гето“ е жизнеутвърждаващ красив човешки балет. Това е весело събитие, което ще се хареса на публиката“, каза маестра Христова.

Костюмите са дело на Мария Христова.

„Като екип с Марио Пиаца моята задача най-напред беше да разбера идеите му, които ми допаднаха, каза сценографът Тодор Демеров.- Като сценограф, задачата ми беше да пресъздам духа на музиката и идеите на Марио Пиаца. Решението е абсолютно изчистена сцена. Акцентът е върху изпълнителите и музиката. Атмосферата създаваме и с художественото осветление“.

„Моята героиня Сара преминава през всички емоции, от каквито изобилства „Гето“ -сватба, раздяла, болка и тъга, радост…“Това сподели примабалерината на балета Анелия Димитрова, която изпълнява главната роля.“За прекрасното реализиране на постановката спомага голямата палитра на многонационалната ни трупа, защото това също е част от смисъла на спектакъла – сплотяване на нациите. Това доста добре се вписва в сюжета. Сигурна съм, че ще се хареса много на нашата публика, защото е близо до нашия балкански темперамент. Много е весела, шарена и емоционална постановката“.

Другите солисти са Ромина Славова, Томоки Ишиго и Пасуале Казиела.
„Вдъхновен от многоцветния международен състав на нашия балет, Марио Пиаца промени изцяло първоначалната версия на спектакъла, като добави нова музика и създаде нова хореография на солистичните номера“, подчерта директорът на Операта Огнян Драганов.
Очаква ни вълнуващо преживяване с музиката „клезмер“, „ъндърграуда“ на
Горан Брегович и дори ромското „Джелем, джелем“. Спектакълът с разтърсващи
послания за любов, за мир и свобода и изумителна танцова виртуозност…Той е нов връх в репертоара на балетната трупа на операта.

Росица Ранчева