Старозагорски ученици ще се състезават по български език

На 21.05.2019 г. от 11.00 ч в Шесто основно училище „Свети Никола“, ще се проведе общинският кръг на състезанието „Българският език е лесен и интересен“.

Състезанието се провежда за първи път. Инициира се и се организира от Шесто основно училище „Свети Никола“ и е под патронажа на кмета на Община Стара Загора. Основната му задача е подкрепата на обучението по български език за повишаване езиковите компетентности на учениците, развиването на интереси, потребности и нагласи, свързани с усвояване на понятия и нови думи, изграждане на умения за представяне пред публика и мотивация за самостоятелно учене.

Състезанието е предназначено за ученици от IV до VII клас. Участниците са разделени в две възрастови групи – IV – V клас и VI – VII клас. Участниците спелуват (произнасят по букви) думи, които имат особености в правописа и изговора.

В училищните кръгове, проведени в седмицата между 22 и 25 април, се включиха училища от Община Стара Загора, сред които – VI ОУ „Свети Никола“, ОУ „Георги Райчев“, ОУ „Кирил Христов“, XII ОУ „Стефан Караджа“, XI ОУ „Николай Лилиев“ и СУ „Васил Левски“.

Всяко училище излъчи по двама победители /по един за всяка възрастова група/, които ще мерят сили в предстоящия общинския кръг. Той ще се проведе в навечерието 24 май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Росица Въльовска