Актьорът Нино Луканов направи голямо дарение на Държавен архив Стара Загора

На 16 май 2019 г. актьорът от Драматичен театър „Гео Милев“ д-р Нино Луканов направи ценно дарение на Държавен архив Стара Загора. Поводът е 105 години от рождението на световния оперен бас Борис Христов и 25-годишнината от основаването на Музикално общество „Борис Христов“ в Стара Загора.

Сред много ценните предмети д-р Луканов дари портрет на големия български бас, рисуван от Васил Стоилов преди 8 десетилетия, на 5 април 1939 г.

Портретът е бил съхраняван в родния дом на Борис Христов в София, но при един от ремонтите на къщата изчезнал. Години по-късно, благодарение на адвоката Любен Живков, приятел на Борис Христов, е бил предаден на старозагорския актьор , заедно с шест от цивилните костюми на певеца. Нино Луканов e предал костюмите за съхранение на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Портретът ще стане част от бъдещия фонд на Регионалния архив и ще се съхранява в колекцията на Васил Стоилов в Градската художествена галерия.

Сред безценното дарение са стотици снимки, филми и оригинални документи на Борис Христов, копия на писма от кореспонденцията му с певеца през десетилетията и съпругата му г-жа Франка.

Приятелството на Нино Луканов с Борис Христов датира от 15 юни 1963 година, когато двамата се запознали в софийския му дом при първото завръщане на оперния певец в родината му, след като е получил италиански паспорт, заедно със съпругата Франка. Приятелските им контакти продължават до смъртта на певеца на 28 юни 1993 г., припомни Нино Луканов.

По думите на Галентин Караславов, директор на Държавен архив Стара Загора до една година дарението ще бъде обработено и ще бъде създаден фонд на името на Борис Христов.

Учредителят и неизменен председател на Музикалното общество „Борис Христов“ д-р Нино Луканов предаде на архива оригиналния протокол за учредяване на Музикалното общество с подписите на учредителите, плакати за проявите, дискове и касети с данни, свързани с книгата, която Нино Луканов издаде за Борис Христов, последните редакции, направени от Леда Милева на книгата спомени на Пенка Касабова -сестрата на Гео Милев и дългогодишна приятелка на Борис Христов и др.

През годините Нино Луканов е направил редица дарения като дългогодишен актьор в Драматичен театър Гео Милев“ и като професионален фотограф.

Д-р Румяна Лечева /БТА/