Подгответата на ДГ „Светлина“ бяха на Зелено училище

За четвърта поредна година Детска градина Светлинаорганизира зелено училище за децата от подготвителните групи, съобщи за dolap.bg директорът Йоанна Димитрова.- Общуването с природата от ранна възраст е безценно“.

На Зеленото училище в местността „Ксилифор“ край Велико Търново, децата учеха чрез личните си преживявания.

Всички бяха настанени в стаи по трима. Програмата включваше уроци на открито, приключенски игри, лагерен огън и нощен поход.

Зеленото училище изпълни всички поставени задачи : Чрез преход на пресечени планински местности се изградиха туристически умения. Възпитаване на екологично отношение към природата и нейното опазване.

Децата се запознаха с различни билки: мащерка, синя тинтява, горска орхидея, жълтурче, кукуряк. Разгледаха отблизо мравуняк, научиха се да сглобяват палатка. Сами запалиха лагерен огън, след като сами събраха сухи дърва в гората.

Децата участваха активно и с голямо удоволствие в организираните игри по туристическо ориентиране. Вечерите бяха изпълнени с музика и танци.

Внушителната група посети Националния фестивал на овцевъдите в България. Децата се запознаха с различни породи овце, кози, овчарски кучета. Участваха и в демонстрациите на Прабългарската школа за оцеляване Бага -Тур.

Росица Ранчева