Насладете се на старозагорската Нощ на музеите

На 18 май 2019 г. за 15-та поредна година Стара Загора се присъединява към Европейската нощ на музеите. Целта е старозагорци и гости от различни поколения, да се докоснат до огромното културно богатство и предлаганите нетрадиционни прояви на Художествената галерия, Регионалния исторически музей и къща-музей „Гео Милев“, които са основните организатори на събитието. То стартира в 19:00 ч и ще продължи до 24:00 ч. в съботната нощ.

Прелюбопитна е програмата, подготвена за приятелите и почитателите на Художествената галерия. В 19:00 ч. посетителите ще могат да разгледат експозицията „Съвременна българска живопис и скулптура“, изложбите „Съвременна българска графика“ и „Български възрожденски икони“, както и гостуващата колекция на проф. д-р Чавдар Славов „Изкуството на графиката“.

19:30 е началният час за шоу представяне на Клуба за спортни танци „Stdans klub” с ръководител Стефан Дончев. В 20:15 ч. ще бъдат връчени свидетелствата на дарители на Художествената галерия.

Джаз концертът „Колко високо е луната“ с участието на Надя Тончева – вокал и Павел Цонев-пиано започва в 20:30 часа. Час след това е спектакълът „Слънце“ – мултимедия и шотландска гайда в изпълнение на Бойко Роа. В 22:30 е концертът смуут джаз и фюжън в изпълнение на Майк Сакс.

Официалното откриване на Нощта на музеите е от 19:00 часа пред Регионалния исторически музей с изпълнения на фолклорната певица Дарина Славчева с оркестър и танцова формация.

Пролетни, влюбени, различни“ е нарекъл концерта си солистът на Държавна опера Стара Загора Иван Кабамитов. Концерт ще изнесе и Фолклорен ансамбъл „Тракийци .

От 20:00 ч. на четвърто експозиционно ниво ще бъде открита веществена изложба от експонати „50 години от археологическите проучвания в местността „Чаталка“. От 22:30 ч. ще има мултимедийна презентация на тема „140 години Българска държавност“. В музея е подредена изложба посветена на 170- годишнината от основаването на българската черковна община в Стара Загора. Ще работи и Кът за снимки „Средновековните воини”, където желаещите могат да се снимат с различни облекла и оръжия.

Три концерта са предвидени в архитектурен комплекс „Музей на религиите“. От 19:30 ч. ще се представи Детско-юношеският народен хор „Жарава“, от 20:00 ч. – Смесен хор „Родина“ при НЧ „Родина 1860“. От 20:30 ч. започна изпълнението на Трио „Реверанс“.

В музей „Неолитни жилища“ от 20:30 ч. започва концертът на състава за поп пеене при НЧ „Георги Бакалов 1933“, а от 21:00 ч. – концерт на Вокално студио „Розов свят“ при НЧ „Св. Климент Охридски 1858“.

В къща музей „Гео Милев“ ще има премиери на книгите „Царичина. Съдбовен контакт“ на Елисавета Логинова и „Силата на българите“ на Маргарита Русева. От 22.00 часа предстои театърът на маса „Трева за морските зайци“.

Росица Ранчева