Къща-музей „Гео Милев“ среща публиката с интересни автори в Нощта на музеите

На 18.05. 2019 г., в Нощта на музеите, Къща музей „Гео Милев“ предлага срещи с небезизвестната Елисавета Логинова, нашумялата Маргарита Русева и със студенти – театрали от Велико Търново.

Елисавета Логинова ще представи последната си книга – „ЦАРИЧИНА. Съдбовен контакт“. Името на Ели Логинова се свърза с една секретна операция около Царичина през 90 год. Зад нея застават Генералният щаб на Българската армия, три български правителства и един президент. Телепатичните възможности на Ели Логинова координират операцията. Знае се, че в недрата на Царичина се крие нещо, което би променило човешката история напълно.

От години тя изучава и прилага нетрадиционни методи за лечение в основания от нея Център за алтернативна медицина.

Автор е на стихове, музика и рисунки, вдъхновени от контактите й със светове отвъд Слънчевата система.

Пак в Нощта на музеите е и срещата ни с Маргарита Русева и книгата „Силата на българите“. Тя изследва българската история и осветлява непознати моменти от нея. Автор е на книгите „Български дух“ и „Свята и чиста“. Работи върху биографиите на Васил Левски, Христо Ботев, Хаджи Димитър, Стефан Караджа.

Силата на българите“ е книга за българския дух. За мисията, с която българите идват на земята, за свещения знак, за божествената енергия на българина. И за най-силното му оръжие – вярата, езика, нравите, обичаите.

Третата проява в Нощта е „Трева за морските зайци“- театър на маса от Сава Василев, с участието на студенти от Велико Търново.

През месец юни ще ни гостува Жени Костадинова, основателката на Арт- къща с музей „Куклите“ и арт –директор на Международния детски фестивал „Магията на куклите“ . В музея могат да се видят порцеланови, антикварни, ритуални, съвременни, кукли-марионетки, сувенирни кукли от България и от света. Творилницата е част от Арт-къщата и всяка събота има групови занятия, с осигурени материали. Музеят организира конкурси за децата – за мартеници, конкурс за приложно и литературно творчество – напр. „Виж моя Ангел“, фестивали, празници в различни градове от страната, изложби, проект „Български фолклор“, ревю с кукли и др.

Жени Костадинова е поет, писател, журналист и посвещава повече от 20 години на темата „Ванга“. Автор е на 7 документални книги за Ванга и носител на Специалната награда на Фондация „Ванга“.

На 03.06. 2019 г. в къща музей „Гео Милев“ ще бъде наредена мини – изложба от 50 различни кукли на Арт-къща с музей „Куклите“. Изложбата ще остане в музея само в този ден. В „Творилницата“, която ще се проведе в същия ден ще могат да участват деца на възраст от 6 до 12 години и това ще бъдат първите 30 деца, които заявят интерес към събитието. Те ще изработят свои кукли с осигурени материали от Арт-къща с музей „Куклите“, благодарение на финансовата подкрепа на община Стара Загора. Очакваме от децата да носят празна стъклена бутилка от бира или от друга напитка, която ще се превърне в интересна кукла. В рамките на два часа от 11.00 до 13.00 малчуганите ще заживеят в света на приказките в къща музей „Гео Милев“.

Предстои на 11.05. провеждането на пленера „Деца рисуват“, което е продължение на традицията /повече от 20 години/, поставена от Гео Милев, в този двор да се рисува. Очакваме 24 деца от СУ „Васил Левски“ с ръководител Тошко Стефанов. Всички деца ще рисуват по свободно избрана тема, след което ще се подреди изложба, която ще бъде открита на 17.05. от 12.30 ч. в къщата музей. Децата ще получат и поощрителни награди .

2019 г. за къщата музей „Гео Милев“ започна с традиционното отбелязване на годишнината от рождението на патрона ни. През 2019 се навършиха 124 год. от рождението на Гео Милев, което музеят отбеляза с проекта на Алма Алтер „Що е отечество?- Въпросът, който уби Гео Милев“. Алма Алтер е студентският театър към СУ „Св. Климент Охридски“ с ръководител режисьорът Николай Георгиев. А пластиката и хореографията е на Петя Йосифова, която е зам. директор на театъра. В пълна степен бе постигнат ефекта „духовното“, „вътрешното“ да бъде изразено чрез пластиката и изразните средства на тялото.

Община Стара Загора и Къща Музей „Гео Милев“ получиха тази година наградата на Алма Алтер за културно сътрудничество Алтери.

По повод 99 год. от рождението на Леда Милева през февруари ни гостува с последната си книга „От Мърквичка до Минотавъра“ Митко Новков. Книгата е галерия или своеобразна енциклопедия, която дава познание във всяка област – литература, изобразително изкуство, философия, психология, малко математика и география. Оплита житейските истории на знакови за българското изобразително изкуство имена – Иван Мърквичка, Иван Милев, Сирак Скитник, Васил Бараков, Златю Бояджиев, Станислав Памукчиев, Греди Асса, Андрей Даниел и др. Интересен и завладяващ е подходът на Митко Новков – с изключителна сериозност и ангажираност, с необходимата ирония и самоирония, той повежда смело читателя в лабиринта от емоции и завладяващи истории.

През месец март по повод 100 год. от началото на списание „Везни“ на Гео Милев ни гостува председателят на Славянската литературна и артистична академия, директорът за Балканите на Международната асоциация на писателите, действителният член на Академиятата за руска словесност и на Академия „Поезия“, издателката на списание „Знаци“ Елка Няголова с последната си книга „Шест грама“. Автор е на 9 поетични книги, издадени и в други държави – Русия, Украйна, Франция, Сърбия, Хърватия, Македония, Полша. Носител е на национални литературни награди, сред които „Южна пролет“ – за дебют, „Изворът на Белоногата“ – за цялостно творчество, „Христо Ботев“ „Дора Габе“ и др. Носителка е и на международни литературни награди „Белият ангел на поезията“ /Полша/, „М.Ломоносов“ и „А. Грибоедов“, „Пушкински златен медал“ и Есениновската награда „Златна есен“/ Русия, „Св.Стефан Щилянович“ / Черна гора.

В Националния Маратон на четенето през април ни гостува Петър Краевски с „Хумус“. Автор и водещ на предаването „Алтер его“ по Радио Пловдив. Зад гърба си има 8 книги – една с афоризми, две с хумористична поезия, три с поезия, един роман и една с хумористична проза.

Пак през април в Маратона на четенето ни гостува директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов с книгата си „Приближаване до взрива“. Бивш уредник на Дом музей „Пеньо Пенев“ в Димитровград, бивш директор на Драматичен театър „Апостол Карамитев“, участва в създаването на песни за театрални спектакли. По негови стихове хитове изпълняват Михаил Белчев, Ваня Костова, Васил Петров, Ивайло Гюров.

Стихове на Атанас Капралов са публикувани в различни учебни помагала за деца. Носител е на Националната награда „Димчо Дебелянов“, „Златен Пегас“, на националната награда „Валентин Найденов“ за 2013, на наградата „Николай Искъров“ за 2015 . Печели първа награда от Националния поетичен конкурс „Биньо Иванов“. Печели и международна награда в Москва и Париж.

Валя Сотирова – уредник в Къща-музей „Гео Милев“