Посланикът на Франция в България НПр. Ерик Льобедел награди с орден дългогодишната учителка Ириела Маринова

На 13 май 2019 г. в аулата на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Стара Загора се състоя церемония по награждаване с високо отличие на Република Франция на дългогодишната преподавателка по френски език Ириела Маринова. Негово превъзходителство Ерик Льобедел връчи на г-жа Маринова орден „Академична палма“ за приноса й за разпространяването на френския език сред учениците, както и за иновативните й педагогически подходи.

Посланикът припомни, че г-жа Маринова е завършила Френската гимназия в Стара Загора и продължава висшето си образование по френски и английски език във Великотърновския университет. Кариерата й започва като преподавател по френски език и цивилизации в Гимназия „Иван Вазов“, където приобщава учениците към езика на Молиер в продължение на 30 години. 7 години работи и в ГПЧЕ „Ромен Ролан“. Тя споделя с младите си колеги придобития ефективен опит и в същото време продължава да се усъвършенства, за да мотивира възпитаниците си.

„Във Вашата практика сте реализирали два успешни европейски проекти не само за задържане на учениците в училище, но и за изучаване от тях на френски език, посочи Негово превъзходителство.- Ваша практика е да организирате открити уроци, обмен на знания и опитност. Вие сте отдаден учител на образователното дело, на френския език и на френската култура. По този начин оказвате чест на Франция“, каза в заключение г-н Льобедел.

В думите си на благодарност и признателност Ириела Маринова сподели, че е имала приятел от Франция, който я е снабдявал с книги, DVD, песни, списания и пр.,с които тя е мотивирала възпитаниците си.

Посях много семена на любов към френския език, сподели развълнувано г-жа Маринова.- Моите най-добри ученици са тук, в тази зала като преподаватели или като изявени специалисти. Моята любов към френския език ги мотивира да учат във Франция. Благодаря на ръководствата на училищата, където съм работила, благодаря на колегите, на съпруга ми, който винаги ме е подкрепял, на всички мои ученици“.

Винаги съм била влюбена във френския език, сподели за dolap.bg Ириела Маринова. – Завършила съм петия випуск на Френската гимназия и Френска филология във Великотърновския университет. Френският за мене е уникален език. Имам чувството, че винаги съм живяла във Франция, че той е мой роден език.

През 40-годишния си стаж като преподавател винаги съм работила за каузата френски език. Много деца успях да мотивирам да кандидатстват френска филология. Много от тях ми станаха колеги, Имам чувство, че на много от тях реших съдбата. Други заминаха за Франция, където направиха семейства и се реализират успешно.

Присъждането ми на „Академична палма“ е венец на моя всеотдаен труд и искрена обич към френския език. Оставих сърцето си в училище. Изключително много обичам децата. За да стане един преподавател добър, трябва да обича безрезервно децата. Това е в основата на успехите“, каза г-жа Маринова.

Преди церемонията, директорът на Гимназията Теодора Николова благодари на посланика за усилията, които полага за разпространението на френския език и култура.

Тържеството започна с презентация на забележителностите на Стара Загора и Езиковата гимназия. Абитуриентите разказаха, че от 44-те клуба в училище, 14 са на френски език – „Говор на младите“, „Цивилизация“, „Колективно креативно писане на френски език „Принцесите на смелото перо“ и др.Те споделиха за ползотворните обмени с училища във френскоговорещи страни, да усъвършенстват езика, да живеят във френски семейства, да опознават по-добре френската култура. С гордост разказаха за посещения в Брюксел, в Европейския парламент и пр.

Гостите и участниците във форума имаха удоволствието да видят част от драматизацията на „Малкият принц“, да чуят френски шансон, в изпълнение на Станчо Станев, да се порадват на темпераментната ръченица в изпълнение на Венцислав Иванов и Гергана.

13 май 2019 г. ще остане паметен за 33 абитуриенти, които получиха дипломите си за защитено езиково ниво Б2 ДЕЛФ лично от НПр. Ерик Льобедел. Според преподавателката им Мима Петрова 8 абитуриенти са получили над 90 точки при максимален брой 100. Голяма част от онези, които получиха дипломи Б1, са изучавали като втори френския език.

„Изключителен випуск, невероятни френски паралелки. Много надарени деца, с които беше удоволствие да работя“, коментира за dolaр.bg г-жа Петрова. – Учител съм от 31 години, в Гимназията съм от 28 г. и съм ученичка на Гимназията. Така че по-голямата част от съзнателния ми живот е преминал в това училище“.

На събитието присъства и зам.кметът на Община Стара Загора и дългогодишен директор на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Иванка Сотирова, която също е носител на орден „Академична палма“.

„Днес учениците ни доказаха, че не само усвояват френския език, но и се отварят към френската култура. Благодаря на учениците и колегите за изнесената програма“.

Мадам Сотирова съобщи на посланика, че Стара Загора е отворила сметка за подпомагане на възстановяването на Нотр Дам. Това е приятелски жест и знак за уважение към френското историческо и културно богатство.

Росица Ранчева