Випуск ‘2019 полетя от любимото гнездо ГПЧЕ „Ромен Ролан“

Под надслова „Да озариш света на други, е необходимо да носиш Слънцето в себе си“ на патрона на Гимназията с преподаване на чужди езици Ромен Ролан, на 14 май 2019 г. тържествено беше изпратен Випус 2019.

Макар и с носталгия, абитуриентите си спомниха за изминалите 5 години:Имаше много тежки моменти- изпити, контролни, класни, тестове, презентации. Занималнята е ученическа казарма. Но повече са незабравимите преживявания, изпълнени с изключително приятни емоции. За тези 5 години младите хора научиха много за себе си и за света, в който ги заобикалят: от малките атоми през всичките паралели и меридиани, през всички исторически епохи и философски доктрини, до безкрайните галактики и то на няколко езика. Пораснаха, благодарение на своите учители, които неотлъчно ги водеха за ръка през тази трудна възраст и по стръмния път на познанието.

Затова още в началото, водещите на това незабравимо преживяване отправиха благодарност към учителите:“Затова че винаги бяхте, сте и ще бъдете до нас. Затова че ни учихте и на това, как да бъдеш човек, че на вашия гръб дължим самочувствието си на млади и интелигентни хора. Благодарим!“

Те благодариха и на съучениците си „за всички прекрасни мигове, които си подарявахме през изминалите пет години. За всички случаи в които си помагахме, карахме се, смеехме се, но най-важното -бяхме заедно. Нека запазим тези спомени някъде на топло, дълбоко в сърцата си!“

Младите хора отправиха благодарност към всички гости, които са подали ръка на Гимназия „Ромен Ролан“ за да я има, за гордостта на всеки неин възпитаник да се нарече роменролановец !

В живота на всеки човек има моменти, които завинаги остават в сърцето и дни, които се помнят за цял живот- като днешния ден каза в приветственото си слово директорът на гимназията Теодора Николова. – Днес ние – ръководството и учителите на „Ромен Ролан“ ви изпращаме, но сме спокойни и удовлетворени, защото знаем, че сме ви предали най-важните житейски уроци: Да бъдете достойни и отговорни хора! Винаги да отстоявате позициите си! Да не спирате да мечтаете!

Това, което Гимназията се постара да ви даде за тези пет години е отношение към живота. Отношение на хора, които знаят да се борят и че зад всеки успех стоят емоционална интелигентност, упоритост и страст, каквито притежава всеки истински роменролановец.

Казват, че единствено времето има власт да предава или да отнема смисъл на това, което е било. Днес, когато за вас училищният живот вече е направена крачка съм сигурна, че Гимназията е осмислила всяка ваша минута прекарана в нея. А ние се постарахме да ви показваме възможните посоки и как да избирате правилната.

Това, което успяхме да ви предадем и да ви научим е как да летите, здраво стъпили на земята.

Надявам се и пожелавам да бъде полетът ви живописен и обогатяващ! Да ви донесе емоции и опит, които да искате да споделяте! Винаги да имате избор в посоките и често да избирате посоката България. Защото в Родината са миналото и бъдещето. В чуждия край е само настоящето.

Бъдете здрави и винаги носете Гимназията в сърцето си! На добър час!“

Д-р Румяна Грозева, председател на училищното настоятелство, от много дебела книга прочете мъдри думи и благопожелания към абитуриентите.

После зрелостниците предадоха училищното знаме – чисто и неопетнено на следващия випуск.

С рецитал по стихове на Далчев, Дебелянов и Вапцаров започна уникалният оригинален концерт-спектакъл на дванадесетокласниците по паралелки с пожеланието:“По-добре да подгониш вятъра, отколкото да седиш и да плачеш! По-добре да размахаш черния си перчем и да се надбягваш с вятъра“.

12 „а“ посвети представянето си с много хумор, музика и настроение на най-успешните и преуспелите, както и забавни интервюта с любимите учители.

12“б“ – „букет от индивидуалности“ се представи с блиц-анкети за какво мечтаеше, ако влезеш в ГПЧЕ, за какво мечтаеш сега, къде ще завършиш висшето си образование у нас или по света, коя е първата дума, с която завършваш Гимназията , кой е най-забавният момент в училище и пр. На въпроса „На какво те научи „Ромен Ролан“ отговорите бяха – на труд, толерантност, да се боря и да побеждавам.

12“в“ – засмени, вдъхновени и устремени – заложи на ТV– новини . С усмивка представиха „калпазанлъците“, но и добрите страни на един неразделен клас

12“г“ ще бъде запомнен с прекрасната драматизация по „Малкият принц“ на Екзюпери, изпълнението на очарователните гимнастички Антония и Стиляна, гласовития Станчо, който поздрави учителите си с една песен на Азнавур.

12“д“ припомни „катастрофични истории“ за подготовката на бала.

12“е“ – класът, от който трябва да се очаква неочакваното пак заложиха на забавни моменти от ученическите години.

12“ж“ – невероятният випуск показа как се готви за тест и използването на видове пищови. 12 „з“ – ходи на риболов, препуска с мотори и припомни весели моменти на вечно закъсняващите. 12“и“ – след сценката с Рапунцел по Братя Грим и всички щуротии, на училищния двор с телата си абитуриентите „написаха“ буквата „И“.

В голямото пътуване през годините, което на последния училищен ден 14 май 2019 г. продължи повече от 2:30часа на изискани мултимедии и на живо се показа многоцветната палитра от таланти – певци, музиканти, танцьори, гимнастици, театрали, конферансиета – умни, обаятелни, талантливи, красиви. Номерът преди финала – български народен танц по хореография на Венци Иванов и Гергана, изпълнен от 12“г“ показа, че във вените на всички присъстващи тече българска кръв, която кара да се вълнуващ, за се гордееш, да побеждаваш.

Предпоследно абитуриентите раздадоха грамоти и по една червена роза на „заслужилите“ учители. На финала всички 240 абитуриенти и преподавателите им дълго пяха и скандираха заедно. И си обещаха пак да се срещнат в любимото училище, в любимия град, в любимото Отечество!

Попътен вятър, абитуриенти!

Росица Ранчева