В столица на хоровото изкуство се превърна Стара Загора

От 10 до 12 май 2019 г. в Стара Загора се проведе третото издание на Международния хоров фестивал „Августа Траяна“. В него участваха 11 хорови формации от България – от Хасково, Варна, Ямбол, Свиленград, Казанлък, Димитровград и Стара Загора, както и Академичен смесен хор на Хановър Колидж, Индиана, САЩ. За първи път на такъв форум, хористите участваха в уъркшоп за разучаване на ново произведение под ръководството на старозагорката – проф. д-р Мадлен Бъчварова, преподавател в Хановър Колидж и накрая на феста, заедно да изпълнят спиричуъла.

Първата фестивална кантатно-ораториална вечер се проведе в голямата зала на Художествената галерия. Сред картините и пластиките, две изкуства се сляха и още по-силно въздействаха на публиката. Началото сложи Октетът за източно-православна музика „Свети Йоан Дамаскин“ Стара Загора с диригент Стефка Минкова. Формацията е създадена през 2007 година от 8 певци, имащи своите професионални ангажименти на сцената на Старозагорската опера. През 2008 г. издава първия си албум „ Щом любов нямам, нищо не съм” и осъществява голямо турне във Франция, участвайки в международния фестивал „ Musik en Devoluy”. Участва и в редица фестивали в България – международен фестивал за църковно-славянски пеене „Св. Атанасий” Оброчище, Деветия празник на духовната музика „Св.Петка Български” – Габрово и др. Октетът осезаемо присъства в концертния живот на Стара Загора и страната. Изпълнява ортодоксална източно-православна и светска музика.

Програмата продължи с „Реквием“ До минор от Луиджи Керубини – първа част и „Миса Криола“ от Ариел Рамирес в изпълнение на Смесен хор „Петко Стайнов“, Казанлък и Смесен хор „Родина“, Стара Загора. На диригентското място и на двете творби застана Емил Минев, който отбелязва своите 70 години..

Възпитаник на Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ със специалност „хорово дирижиране” в класа на проф. Георги Робев, Емил Минев е диригент на хора на Държавна опера Стара Загора от 1974 до 1982г. и от 1997г. отново за няколко години.

През 1982 г. става главен диригент на Хорова школа при Народно читалище „Родина”, която включва 4 формации. Всеки хор има свой диригент, хормайстор и корепетитор. Хорът, който Минев ръководи като централна формация в школата, е смесен хор „Родина”, съставен от любители – аматьори. Формацията е със 73-годишна история и е един от най-известните състави в България.

По идея на Емил Минев през 2017г. Народно читалище „Родина” и Община Стара Загора поставиха началото на Международния хоров фестивал „Августа Траяна”.

В живота маестрото е слънчев, добър и харизматичен. Обичан от всички, които някога са работили с него, весел, с чудесно чувство за хумор. Човек, отворен към всички, готов винаги да откликне на молба и да помогне. Професионалист и работохолик, желана компания и верен приятел, прекрасен човек и музикант.

След изпълнението на произведенията Емил Минев получи много цветя, подаръци и Приветствен адрес от кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

Навръх 11 май – Денят на Светите братя Кирил и Методий, концертът с участието на всички хорови състави се проведе в Операта.

Началото сложи Вокална студия „Усмивки“ при НЧ „Родина-1860“ с художествени ръководители Жанина Янкулова и Елена Маликатова. Студията е създадена през 1995г. Репертоарът й включва детски забавни песни, фолклорни обработки, българска и чужда поп, рок и джаз музика. Усмивки има издадени 3 самостоятелни албума с авторски песни по музика на Жанина Янкулова, текстове на Мая Дългъчева и аранжименти на Стоян Янкулов, Захари Рашев, Николай Цолов и Красимир Чанов. Много от песните на „Усмивки” са включени в учебниците по музика и в помагала за детските градини. Вокалната студия участва активно в културния живот на Стара Загора , изнася и тематични самостоятелни концерти. Дълъг е списъкът на участията в национални и международни конкурси, на които Усмивки са отличени с призови награди.

Хорова школа „Свиленград“- Смесен хор „Свиленград“ при НЧ „Просвета1870“, Свиленград с диригент Кирил Търпов.

В началото на Септември, 2016 година бивши хористи от Хоровата школа на Свиленград, заедно с техния диригент решават да възстановят традицията на хоровото пеене в града.

Първата репетиция е през октомври 2016. Събират се първите 20 хористи. Репетициите започват с ентусиазъм и желание за работа. Нужни са голямо търпение и желание, себеотрицание и трудолюбие, за да възстановят навиците за пеене в хор, придобити преди 30 години.

В момента съставът на хора е от около 30 жени и мъже. Има и няколко участия в самостоятелни и сборни концерти в града и околните населени места. Започва да изгражда своя нов облик и стил. Бавно, стъпка по стъпка с търпение и амбиция, хористите работят за своя репертоар. В програмите си хорът включва ,както обработки на български фолклор и авторски песни на български композитори, така и произведения от световната хорова класика и хорови аранжименти на популярна музика. През септември, 2017 хорът участва в Международен фестивал в гр. Паралия, Гърция, а през юни 2018 – във Фестивала „Черноморски звуци“ в Балчик.

Хорова школа „Проф. Георги Димитров“ Ямбол с диригент Весела Пастърмаджиева.

Хорова школа „Проф. Г. Димитров“ е създадена в Ямбол през 1967 г. и вече 50 години разпространява хоровата музика и любовта към нея в града, страната и чужбина чрез своите детски и дамски формации. Тя е едно от изявените лица на българското хорово изкуство.

Във Великденския хоров фестивал-2019 Хоровата школа „Професор Георги Димитров“ се представи с обединен дамски хор, съставен от две от формациите й.

Първият дамски състав е създаден през 1998 г. в Ямбол от основателя на ямболската школа Стефка Пастърмаджиева. Формацията е носител на редица награди и отличия от хорови конкурси и фестивали в страната и Европа – Маасмехелен, Монтрьо, Лорето, Грац, Лариса, Анкара и редица други.

Вторият дамски хор – Формация „София“ е създаден през 2015 г. от Весела Пастърмаджиева. В него пеят основно възпитанички на детския хор към ямболската хорова школа, чийто житейски и професионален път се разгръща в столицата. Формация „София“ вече има своите международни отличия – от фестивала в Лорето, Италия 2016 и от хоровите конкурси в Малта 2017 и Братислава 2018г.

Двете формации поддържат собствен репертоар, но изпълняват и общи програми, за да увеличат посланията към публиката и удоволствието от хоровото пеенe.

Дамаски камерен хор „Св. Йоан Златоуст“ към старинен храм „Свето Успение Богородично” , ВАРНА. Диригент Сълзица Николова.

Създаден е през 1998 година. Репертоарът на състава е изграден от православни песнопения от български и руски композитори, както и хорови творби от всички музикални стилове, между които от авторите Палестрина, Орландо ди Ласо, Шуберт, Моцарт, Верди, Вивалди, Карл Орф .

Съставът има успех в прегледите на църковно-славянските песнопения „Златен ек от Златния век” в град Велики Преслав, в Старопланинския събор в град Велико Търново, международния фестивал за православни песнопения в град Поморие, България и в град Хайнувка, Полша, в международния хоров фестивал в град Балчик, Албена, както и по някои от фестивалните сцени на Германия, Гърция и България. Българската национална телевизия засне с участието и песнопенията на хора филмите „Молитва и надежда”, „Тебе славим, Боже” и „Достойно ест”. През годините са издадени аудио дискове с различни песнопения, включително и с цяла Божествена Света литургия с участието на прот. Теодор Стойчев.

Дамски камерен хор с удоволствие са включи в трите досегашни издания на инициативата на Български хоров съюз „България пее“.Миналата година – 2018г., беше юбилейна за вокалния ансамбъл. Тогава той получи и отличието на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Бронзова лира“. Завършва се и подготовката на юбилеен диск с църковно-славянски песнопения.

Хор „Средногорски звуци“ при Туристическо дружество „Сърнена гора“ Стара Загора. Диригент Емил Минев, акомпанятор Иван Тодоров.

Ако за историята 60 години са просто кратък миг, то за хор „Средногорски звуци“ тези години на съществуване са плод на упорит труд, всеотдайност и високи постижения.

През всичките тези десетилетия хорът е участвал във всички по-важни национални туристически прояви и на съборите – надпявания в Рожен, Витоша – Офелиите, Перущица, Калофер на песенния празник „Песните на България”, Сандански, Варна ,Бургас, Плевен, Шумен, Велико Търново , Асеновград, Горна Оряховица.

Високо професионално ниво хорът показва с гостуванията си в Румъния, Германия, Турция с църковно пеене в църквата „Свети Георги“ в Одрин, Гърция – остров Тасос и други.
За цялостната си дейност и всички юбилеи хор „Средногорски звуци” е награждаван от ЦС на БТС с медал „Алеко” ,а от Държавния съвет на Република България е удостоен с орден „Кирил и Методий”. През трите поредни години 2004 – 2006 хорът е класиран на първо място в годишните музикални награди „Филип Аврамов” и най-голямата му награда е специалният бронзов бюст на Филип Аврамов. Хорът е удостояван и със статуетка „Икар” и статуетка „Орфей”.За 2015 година хор „Средногорски звуци“ е определен за хор на годината сред туристическите хорове в страната. През 2016 година има две успешни участия в международни фестивали – 13 ти международен хоров фестивал „Маестро Медникаров” и 5 ти международен хоров фестивал “Музиката и морето“ в Паралия-Катерини, Гърция. Миналата година хорът участва в конкурс „Нови гласове и песни“ в Несебър и завоюва Гран при. Хорът взе също участие през август 2018 година в международен фестивал в град Белград, Сърбия.

В своята настояща и бъдеща дейност хор „Средногорски звуци” търси нови пътища и форми за привличане на младежи и ученици за участие в хорови изяви.

Общински хор, Димитровград с диригент Николина Стаматова

Общински хор Димитровград е създаден през месец октомври 2012г. от Емилия Тодорова – тогава диригент на хора. От април 2016г. до декември 2018г. диригент е Красимир Чанов, а в момента хорът ръководи Николина Стаматова. Корепетитор на хора от 2015 година е Недялка Вълканова. Групата е съставена от 20 дами. В репертоара на хора влизат песни от българската и световна хорова класика, както и съвременни музикални произведения. Изявите му са свързани с културните празници на града. Хорът е участвал още и в Международен хоров фестивал – Охрид, Македония, XXIII Международен фестивал „Звездите на Прага – III място, Национален музикален фестивал „Петко Стайнов” – Казанлък – 2017 и 2018г.,Флашмоб на стадиона в операта „НАБУКО” Стара Загора 2018, Национална инициатива на Български хоров съюз „България пее”, XI Международен фестивал в Харманли 2017 и мн.др.

Смесен хор „Родна песен“ при НЧ „Заря“ Хасково“ диригент Николина Стаматова.

Хор „Родна песен” е създаден на 1 декември 1929 г. Носител е на орден „Кирил и Методий” – 2-ра степен. Има много награди от международни хорови конкурси и фестивали, като Корк – Ирландия, Ланголен – Великобритания, Тур – Франция и др. Хорът има и много турнета в чужбина – във Финландия, Германия, Турция, Гърция, Италия, Франция, Чехия, Унгария, Русия и др.

Смесен хор „Петко Стайнов“ Казанлък при НЧ „Искра 1860“. Диригент Младен Станев

Смесен хор „Петко Стайнов“ е известен в долината на розите и тракийските царе, и не само там. Хорът носи името на известния български композитор Петко Стайнов, роден в Казанлък. През по-голямата част от съществуването си е ръководен от своя основател – Петя Павлович, която създава в Казанлък първата българска хорова школа. Репертоарът на хора включва всички жанрове, стилове и епохи. Хорът често изпълнява кантатно-ораториални произведения с известни солисти и оркестри. С богатата си концертна дейност хорът е известен не само в града, но и в цялата страна, и в редица европейски столици – Прага, Будапеща, Париж, Лондон, дори на други континенти. Участието в международни събития донесе многобройни награди на ансамбъла, включително големите награди на престижни хорови конкурси като Арецо – Италия, Превеза и Карпениси – Гърция, и Musica Sacra Advent – Прага,Чехия, от където за пореден път съставът извоюва лауреатска титла. Хорът е осъществил записи за национална телевизия и радио.

Академичен смесен хор при Хановер колидж, щат Индиана, САЩ. Диригент: Проф. д-р Мадлен Бъчварова

Академичният смесен хор е водещия състав на Хановер колидж, ръководен от проф. д-р Мадлен Бъчварова, директор на хоровата програма. Вокалната музика е част от учебната програма на Хановер от 1838 г. По време на своята 180-годишна история хорът на колежа е концертирал в много американски щати, включително такива места като Карнеги Хол в Ню Йорк. През последните години ансамбълът е участвал в церемонията по встъпване в длъжност на губернатора на щата Индиана Ерик Холкомб, изпълнявали са националния химн на професионални спортни събития, а миналата година осъществи концертно турне в Тенеси, Джорджия и Флорида.

Участниците в хора са студенти в различни специалности – химия, биология, инженерство, физика, педагогика, история, комуникации, театър, музика, кинезиология и интегративна физиология. Академичният хор изучава и презентира различни музикални стилове от Ренесанс до съвременен. Ансамбълът изпълнява, както акапелни творби, така и кантатно-ораториални творби за хор, солисти и оркестър и се стреми да постигне завладяваща атмосфера, особено с мултикултурни композиции, представящи музиката на света. Академичният хор на Хановерския колеж е концертирал в различни европейски страни. Пътуването през май 2019 обаче отбелязва първото посещение на хоровата програма в България.

Проф.д-р Мадлен Бъчварова е динамичен диригент, пианист, певец, музикален педагог, лидер на семинари по дирижиране и хорознание и член на журита на регионални, национални и международни хорови конкурси. Тя е професор по музика и директор на хоровата програма в Хановер Колидж, САЩ.

Проф. Бъчварова е член на американската национална академия за звукозаписно изкуство и наука (NARAS), където гласува за наградите Грами, както и на изпълнителния съвет на Американската асоциация на хоровите диригенти в щата Индиана и средноамериканските щати като председател по въпросите на многонационалната хорова музика.

Мадлен Бъчварова завършва музикалното училище в Стара Загора със специалност пиано, и магистратура в АМТИИ – Пловдив, където учи дирижиране при маестро Крикор Четинян и маестро Иван Димов. Бъчварова записва втора магистратура в САЩ и в последствие придобива степента доктор на музикалните изкуства.

Бъчварова е участвала в концертни турнета и записи с двете хорови формации на симфоничния оркестър на Атланта под ръководството на бележития диригент Робърт Шоу. С хорът тя получава наградата Грами, концертира многократно в Карнеги Хол и се представя на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Атланта.

Проф. д-р Бъчварова поддържа и активна международна диригентска кариера. През 2009 година тя дебютира като диригент в Златната зала на виенския Музикферайн. Бъчварова се изявява като гост диригент, ръководи музикални ателиета и работни срещи по дирижиране и хорознание, презентира и участва в научни публикации в САЩ, България, Австрия, Канада, Испания и Португалия. Тя е търсена от американски хорове и музикални общества като консултант по езиково произношение и музикално-историческа автентичност на българска, руска и църковно-славянска хорова литература. В сътрудничество с органиста Дейвид Ламб, Бъчварова концертира и издава компакт диск за пиано и орган дует, и се представя в музикални програми на американското национално радио.

Д-р Бъчварова е активна и като член на журита на солови и хорови конкурси в централните американски щати както и на националния конкурс за млади диригенти, провеждан от Американската асоциация на хоровите диригенти.

На фестивала „Августа Траяна“ хорът изпълни „Бог създаде музиката“ (And God Gave Music) – Дарла Ешелман; „Тебе поем“ – Добри Христов; „Легенда“ – П. И. Чайковски; „Тебе ще взема“ – българска народна песен; „Чие хоро е най-хубаво“ – Пламен Арабов и „Град, наречен рай“ (City Called Heaven) – Жозефин Поелинитц 

Смесен хор „Родина“ при НЧ „Родина-1860“ Стара Загора с диригент Емил Минев и хормайстор-акомпанятор Татяна Наумова.

Смесен хор „Родина“ при Народно читалище „Родина-1860“ е създаден през 1946 година. По време на над 70-годишното му съществуване консултанти на хора са били проф. Георги Робев и проф. Васил Арнаудов.

Репертоарът на хора включва творби на автори от различни стилове и епохи, като важно място заема и българската хорова музика.

От 1982 година диригент на хора е Емил Минев. Хор „Родина“ е лауреат на всички републикански фестивали на художествената самодейност. Лауреат е на международни фестивали в Унгария, Полша, България, Турция, Италия, Гърция; носител на награди от Международни хорови конкурси от Великобритания, Германия, България, Австрия, Полша и Турция. Международни концертни турнета е осъществил в Русия, Чехия, Унгария, Германия, Великобритания, Румъния, Гърция, Турция, Франция, Полша, Македония, Австрия и др.

Хорът участва активно в културния живот на града. Осъществява проекти в областта на кантатно-ораториалната музика: Съвместно с Държавна опера – Стара Загора, Сливенски симфоничен оркестър и смесен хор „Петко Стайнов“, Казанлък реализира Моцарт Реквием и Шуберт Меса G dur. Изпълнявал е Реквием от Габриел Фуре с оркестъра на Държавна опера – Стара Загора. Хористите са участвали и в оперни постановки. Има записи в Радио Стара Загора, Българско Национално Радио, Радио Будапеща, Радио Варшава, Радио Кьолн, Радио Скопие, Радио Виена,Радио Истанбул, Радио Лондон и Би Би Си.

На финала на фестивала всички състави изпяха заедно „Keep your lamps” – спиричуълът от уъркшопа на проф. Бъчварова, Химнът „Върви народе, възродени“ и „Многая лета“.

Трябва да се подчертае безупречната организация на фестивала от страна на организаторите Народно читалище „Родина 1860“ с подкрепата на Община Стара Загора. Присъствието на над 300 души – хористи от близо и далече, тяхната висока естетика и талант, обогати културния живот на града.

Аплодисменти!

Росица Ранчева