Учители от ОУ „Кирил Христов“ гостуваха на Истанбулския университет

От 4 до 6 май 2019 г., по покана на проф. д-р Севинч Гюлсечен – декан на Факултета по информатика при Истанбулския университет, Турция, 45 учители от Основно училище „Кирил Христов“ Стара Загора, водени от директора Господин Балъкчиев и помощник-ректора на Тракийски университет доц. д-р Стефан Рибарски, гостуваха на Истанбулския университет, съобщават от Дирекцията за прессъобщения и обществени отношения на турската алма матер. – Старозагорци са посетили ректората и конгресния културен център „Проф. д-р Фуат Сезгин“, научили са за историята на висшето учебно заведение, разгледали са изложбата в ректората, направили са си снимки за спомен.

Припомняме, че по покана на проф. Севинч Гюлсечен през миналата година Господин Балъкчиев и старши учителят Теменужка Христова участваха в научна конференция, посветена на внедряването на новите технологии в образованието. Тази година, по повод празника на училището, проф. Гюлсечен пристигна в Стара Загора, за да изрази симпатиите и уважението си към ръководството и преподавателите на едно модерно иновативно училище и отправи покана за гостуване, която беше осъществена.

Подробности научаваме от от разказа на преподавателката Екатерина Йовчева:

Изключително интересно бе посещението на педагози, служители и гости на ОУ „Кирил Христов“ в най-старата институция за висше образование в Турция – Истанбулския държавен университет. В различните факултети на учебното заведение следват над 86000 студенти и работят 12000 души педагогически и административен персонал

Професор Севинч, декан на Технологичния факултет, и нейни колеги ни посрещнаха с огромно уважение и искрена любезност в Ректората на университета. Великолепната сграда, създадена като дворец през 1443 г., впечатлява с архитектура и интериор в типичния ориенталски стил. Тук успешно се преплитат древното и модерното, както в обстановката, така и в историята на учебното заведение. Красивите зали пазят спомени за значими събития от султанския период на Турция, както и от по-ново време – връчване на Нобелова награда.

Директорът на ОУ „Кирил Христов“ се срещна с журналисти от пресцентъра на университета и запозна домакините с историята на нашето училище и с успехите на нашите възпитаници. В знак на уважение и партньорски взаимоотношения и от двете страни бяха поднесени различни подаръци.

Събитието е отразено в истанбулската преса и от официалния сайт на Истанбулския университет.

Посещението на училището за надарени ученици „Океанус колежи“ беше следващият етап от гостуването ни в Истанбул. Разположено в модерен квартал на 16-милионния град, то изпъква със съвременна визия. Със съдействието на професор Севинч получихме разрешение от Министерството на образованието на Република Турция за достъп до заниманията на учители и ученици.

Посрещнаха ни веселите игри на деца в просторния вътрешен двор на училището. Имахме възможност да се срещнем с млади и приветливи ръководители, учители и стажанти. Посетихме класни стаи за начално образование, специализирани кабинети по предмети и останахме впечатлени от уюта, удобствата и модерните технологии навсякъде.

Всички ние споделихме опит и добри практики, прилагани в Основно училище „Кирил Христов“ и училище „Океанус колежи“.

Имахме възможността да надникнем и в изключителната конферентна зала на учебното заведение, в която се провеждаше репетиция на клуба по музика за предстоящите в края на годината изяви на всички групи по интереси.

Директорът на Началното училище, г-жа Емир, се оказа с български корени и се зарадва искрено на нашата среща и на подаръците, които любезните домакини получиха от г-н Балъкчиев след представянето на ОУ „Кирил Христов“.

Гостоприемството си колегите от Истанбул засвидетелстваха и чрез обяд в красивия стол на своето учебно заведение.

Разделихме се с прекрасни впечатления от краткия, но вълнуващ престой в училището, съпроводени до изхода от най-малките деца, като си обещахме взаимно, че тази среща може да бъде началото на едно вълнуващо партньорство.

Dolap.bg