Удостоиха три достойни дами с отличието „Учител на годината“

На 10 май 2019 г., в навечерието на Деня на Светите братя Кирил и Методий, Синдикатът на българските учители (СБУ) отчете 22 конкурс „Учител на годината“. Това съобщи за dolap.bg Иван Поров,  областен координатор на СБУ.  Жури с председател проф.д-р Росица Пенкова излъчи 102 преподаватели, избрани сред над 90 000, които  получиха приза „Учител на годината“ за принос в развитие на образованието. Сред тях са и три достойни дами от Стара Загора и Казанлък:

Нина Димитрова – главен учител в Пето основно училище „Митьо Станев“ Стара Загора в направление „Начално образование“.

Ваня Денчева – главен учител по география и икономика в ПХГ – Казанлък, в направление „Хуманитарни дисциплини“.

Йоанна Димитрова – директор на Детска градина No10 „Светлина“ Стара Загора ,  заслужи  Специалната награда на председателя на Синдиката на българските учители в направление „Директор и зам.директор“ за висока култура на педагогическото общуване и постигнати трайни резултати в педагогическата дейност.

Събитието уважиха вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, президентът на КНСБ Пламен Димитров, кметът на София Йорданка Фандъкова и др.

В словото си д-р Янка Такева, председател на СБУ, подчерта важната роля на конкурса за издигане на престижа на гилдията.

„Въпреки че през последните години се направи твърде много, учителската професия не е достатъчно престижна, за да привлече повече към нея, каза в словото си  вицепрезидентът Илияна Йотова. – „Не можем да се сещаме за учителите само, когато идват избори, или  като има празници. През останалото време сме ги оставили да се справят сами – грешка и като родители и като държава, и общество. На стартиращ млад преподавател, заплатата му не трябва да бъде под 2000 лева“, каза още Йотова.

Според синдикатите това можело да стане през 2027 година, а дотогава държавата била отделила 360 милиона за по-високи учителски заплати през следващата година.

„Ако имаме добри учители, ще имаме специалисти по всички останали професии. Учителят ще бъде основният актьор в класната стая и най-важният в системата на образованието“,  заяви  министър Красимир Вълчев.

В Поздравителния адрес премиерът Бойко Борисов определя учителите „като ключов приоритет за правителството“.

Всички наградени с приза „Учител на годината“ получават и най-високото отличие на Министерство на образованието и науката – наградата „Неофит Рилски“. Всички те ще присъстват и на срещата с президента на Република България на 24 май 2019 г., Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Росица Ранчева