С над 200 сцени на четенето хиляди деца ознаменуваха 14-ия Маратон през април

Близо 100 институции, около 8 хил. деца и наистина трудно изброим легион от по-възрастни почитатели на писаното слово участваха в тазгодишното издание на „Четяща Стара Загора”. Основен организатор на провелия се за 14-и път празник на най-интелектуалното занимание бе Библиотека „Родина”.

Сцените, на които се чете, рецитира, пя, декламира и пресъздава със средствата на драматургията любим текст от любими автори, бяха около 200, по груби сметки на екипа на 159-годишната библиотека. С изричната уговорка, че няма как да успеем да преброим всички онези деца и възрастни, които с готовност са отделили няколко минути, за да се включат в маратона с четене на глас от предпочитани произведения навсякъде, където им е било приятно и удобно.

В 14-ото издание на Маратона „Четяща Стара Загора 2019 г.” се включиха 17 детски градини, 22 основни, средни и професионални училища в Стара Загора и селата от общината, 10 читалища, както и двете най-големи и уважавани библиотеки в Града на липите – Регионалната „Захарий Княжески” и „Родина”. Присъединиха се също десетки младежки и пенсионерски клубове, книжарници, издателски къщи, кметства в населените места, кафенета, магазини и аптеки. Чете се в къща музей „Гео Милев”, в Радио Стара Загора, в Регионалния исторически музей, в домовете „Мария Терезия” и „Теофано Попова”, в Центъра за настаняване от семеен тип за деца в кв. „Три чучура-север”, в Младежкия дом, в Дневния център „Св. св. Козма и Дамян”, във Военния клуб, в Къщата на арх. Христо Димов… Ако сме пропуснали някого – молим за извинение, било е неволно!

Организаторите срещнаха старозагорци и с авторитетни и уважавани творци, сред които: Марек Шинделка от Чехия, Мария Касимова-Моасе, Весела Николаева, Галин Никифоров, Неделчо Димитров, Катерина Хапсали, Рашко Младенов, литературният историк и писател Катя Зографова, поетите Петър Чухов, Петър Краевски и Атанас Капралов, детските автори Явор Цанев, Кристина Славкова, Момчил Коритаров и Севдалин Генов.

Благодарим и на обичаните старозагорски „пера” Таньо Клисуров, Мария Донева, Виолета Бончева, Никола Райков, Тихомир Точев и Таня Бенедети, които също с ентусиазъм се включиха в проявите на 14-ия Маратон на четенето.

До нови срещи догодина в предстоящото 15-о юбилейно издание, когато отново ще отгърнем нова страница в най-хубавия пролетен месец април!