Денис Иванов твори чудните костюми за „Трубадур“ – Опера на Стадиона 2019

На 7 юли, неделя, на Стадион „Берое“ ни чака вълнуващо приключение, наречено Опера на Стадиона. Операта „Трубадур“ на Джузепе Верди ще оживее с прекрасни гласове и впечатляваща визия. Сценографията е на Тодор Демеров, вече утвърден майстор в „опитомяването“ на огромни пространства и трудни терени.

Уникалните костюми са дело на Денис Иванов, който ги сътвори с много любов, отдаденост и прецизност към всеки детайл, всяка гънка, всяко движение на плата и всеки лъч, който ще осветява с изкуствената светлина на прожекторите. Както вече сте забелязали от внушението на плаката на „Трубадур“, това ще бъде една класическа, но необикновена постановка – извън конкретното време, нестандартна, тайнствена, населена с призраци и привидения, но и с цветовете на любовта. Такава е режисьорската концепция на Огнян Драганов, по която Денис нарисува скици за костюмите и избра платовете.

„Постановката е в стил Дракула, всички са чудовища, само Леонора е единственото лирично човешко същество. Костюмите са решени в стил „Готика“, конкретно бургундската мода, с вдъхновения от архитектурата на катедралите и с отказ от задълбочаване в конкретния исторически период, що се касае до костюмите. Те са решени семпло и модернистично, визията им е определено кубистична, с характерните за готическата архитектура детайли – с прави линии и конусовидни форми.

Азучена е по-скоро призракът на изгорената циганка. Тя е всъщност самата кукумявка, за която говори Ферандо в началото. Манията и комплексът и от преживяното в живота й, са позволили в нея да се всели призракът на майка й.

„Хората в 15 век са били изключително суеверни и са вярвали във фантастичното. Рицари са се сражавали с дракони и са отвличали принцеси. Това е тъмен, но и много романтичен период от историята. Търсейки своите решения за костюмите в „Трубадур“, основно почерпих вдъхновение от витражите в готическите катедрали и замъци. Костюмите са оживели витражи в стилизиран вариант, през призмата на висшата мода“

Денис Иванов нарисува и координира процеса на изработването на 10 костюма за солистите и 50 за останалите участващи хористи.

„Призрачното и зловещото присъстват и в цветовото решение. Приказното и романтичното са във формата на костюмите. За „Трубадур“, който ще видим на Стадион „Берое“ на 7 юли 2019 г., неделя, бих казал така накратко: Това е приказка, но е много страшна приказка. И все пак не се бойте и елате да видите една невероятно въздействаща визия и да чуете прекрасни гласове!“

 Денис Иванов следва „Сценография за музикален театър” за магистърска степен при проф. Светослав Кокалов и доц. Марина Райчинова в Националната художествена академия.