Стопанинът на „Дръмс“ Асен Нонов пред dolap.bg: ”След 90 години часовникът на „Дръмс“ възвести новото начало на култовата сграда“

Асен Нонов е роден през 1957 г. в Стара Загора. Възпитаник е на ПМГ „Гео Милев“ и на Ветеринарномедицинския факултет при Тракийски университет.  9 години работи по специалността си в Районния ветеринарен институт, а от 1991 г. се насочва към частния бизнес. Завършва второ висше образование – „Управление на финанси“ и създава  фирмата „Зефир“ АД, на която е изпълнителен директор. Под негово ръководство, с финансиране от фирмата, наскоро завърши реставрирането на една от най-красивите и знакови сгради на Стара Загора – бившата Популярна банка, всеизвестният сега елитен клуб „Дръмс“.

Тази  почти институция за старозагорци не е просто култов рок клуб в центъра на града, а и място, в което могат да се срещнат най-интересните персони – търсачите на силни усещания, рокери, хора на изкуството: музиканти, творци, интелектуалци.
Стилът на Drums е близък до този на класическите ирландски пъбове, създава приятелска и отпускаща атмосфера с естествената дървена мебелировка, богатата колекция от наливна и бутилирана бира, сериозното разнообразие от марково уиски. Тук няма компромиси с музиката, която е само за ценители – рок, джаз и ритъм енд блус. Мястото е добро за всеки, пожелал едно приятно и разтоварващо преживяване. Подходящо е, както за среща с гадже, така и за събиране в приятелска компания. През лятото едно от най-приятните места е градината, защото предлага безценна гледка към всичко случващо се на пешеходната зона
.

Господин Нонов, къде са корените на Вашето родословие?

От една страна, баща ми е наследник на старата старозагорска фамилия Хаджиминеви. По мъжка линия – Нонови са от казанлъшкото село Енина. Съвсем млад прадядо ми Иван Нонов, който е бил учител,  се преселва в Стара Загора. През 1919 г. за няколко месеца е и кмет на града. Той е съучредител и пръв директор на Популярната банка, което става през далечната 1911 г. от 48 местни жители.  Дядо ми Асен Нонов завършва Търговската гимназия в града със специалностите „Финанси“ и „Банково дело“. От 1920-1921 г. до пенсионирането си през 1953 г. работи в Популярна банка в Стара Загора. Започва като деловодител,  после – касиер, счетоводител, главен счетоводител.  От 1931 до към 1947  той е директор на банката. През 30-те години акционери в институцията са били 2 200 души. Разполагала е  с 25 млн. лв. оборотен капитал. По време на национализацията през 1951 г., с Указ всички банки са иззети с активите и пасивите си и така се образува Държавна спестовна каса.

След ликвидирането на банката, в сградата се настаняват офиси на различни предприятия. Последно тук  до 1998 г. се подвизаваше КТ „Подкрепа“. Дълги години паричният салон беше Дом на журналиста.

След реституирането през 1998 г. сградата става собственост на Акционерно дружество „Зефир“ Стара Загора.

Каква е съдбата на сградата на бившата Популярна банка?

През 1923 г. Популярна банка Стара Загора  купува този парцел, върху който строи сградата. Строителството започва през 1925 г. и завършва след 2 години – в 1927 г. Архитект е Желязко Рашев – един от водещите архитекти и кмет на града. Изградена е със средства на членовете на банката.

В какво състояние я заварихте?

В плачевно.

От къде идва сега популярното име „Дръмс“?

Дръмс на английски език значи барабани, ударни инструменти. Нарекохме така заведението, тъй като семейството ми, мои приятели и близки, сме силни  привърженици на класическата рок музика.  Още като ученици сме се събирали да свирим, а сега устройваме концерти за любителите на тази музика. През лятото правим почивка, тъй като клиентите ни, естествено, предпочитат да бъдат на открито.

Какво представлява сградата, която се намира в абсолютния градски център на бул. „Цар Симеон Велики“?

През 70-те години на миналия век е имало решение сградата да бъде съборена, така както е съборена сградата на Юнион банк, за да построят жилищният блок с магазините под него. Не успях да намеря документи, за да разбера кой я спасява, въпреки че доста документация прегледах преди реституцията. Но така или иначе, по това време, е обявена за архитектурен паметник на културата с местно значение.

Тя е триетажна,  късен сецесион.  Разполага с партерен етаж, който навремето е бил паричният салон и със средно по три стаи на етаж. Партерният етаж превърнахме в клуб за хора, които харесват класическа рок музика, блус, джаз. Близо 20 години организираме концерти. Част от помещенията по етажите са отдадени под наем за различни офиси. Когато банката е функционирала, там са се помещавали счетоводството, администрацията, кабинетът на директора. Имало е голяма заседателна зала, където се е провеждало общото събрание на член кооператорите.

Стълбището е компрометирано още от времето, когато са изнасяли тежките мебели от дъб, големите тежки каси… Буквално са унищожени трезорите в подземната част. Тогавашните наематели са държали в тях пиенето си. Всичко е ръждясало и похабено. За съжаление не заварихме абсолютно никакви ценности. Мебелите са били много ценни. При всички случаи  е имало ценни картини оригинали, но и те са безследно изчезнали. За спомен са останали единствено счупените мраморни стъпала.

Кой е проектант на прекрасно възстановената сграда?

Проектант е арх. Николай Ситев, който е специалист по реставриране на стари сгради. В Стара Загора има още няколко негови реализирани проекта.

За да се изготви проектът,  преди години вдигнахме цялостно външно скеле  на сградата и той засне всеки от седемте елемента: балисти, различни релефи, корнизи, первази, подпрозоречни елементи и пр., На тях трябваше да се направят точните размери, за да може по тях строителят да изготви точния шаблон. След това проектът се представи в София, в Министерството на културата и Националния институт по недвижими паметници на културата. По време на защитата, специалистите определиха точно трите цвята за фасадата, които трябваше да ползваме по каталог. Те имат точна информация в масива си от документи, в определените  годишни периоди, какви цветове архитектите са използвали. Оцветяването, което постигнахме, е автентичният вид на сградата.

Ремонтните дейности вече са напълно приключили с изключение на две стъпала, които трябва да се монтират на официалния вход.

Кои са строителите, които след 90 години върнаха за нов живот култовата старозагорска сграда?

 Фирмата е „БИЛД“ ООД, старозагорска фирма с ръководител инж. Валентин Иванов.

Колко време продължи строителната сага?

Основният строителен период беше през миналата 2018 г. За съжаление месеците април, май и половината от юни 2017 г. бяха дъждовни. Освен това за мокрите строителни дейности, тъй като се направи изцяло нова мазилка, трябваше технологично време, за да започнат следващите етапи и…дойде есента. През есента спряхме. Възобновихме работа веднага след Великден 2018 г. В края на октомври свалихме скелето и спряхме до партер. И тази година след първа пролет направихме довършителните дейности.

С доста фирми контактувах, но все ми отказваха с мотива, че нямат необходимите майстори. С ”БИЛД“ ООД  уговорката първоначално беше, че имат майстор, който в момента работи в Германия и то точно по реставрация на старинни сгради. Разбрахме се, че ако се върне в България се наемат да сключим договор и да започнем строителство. Майсторът наистина се прибра и резултатът е налице.

Строителните материали са най-доброто в момента.  Всички изисквания и технологии за реставрация са спазени, защото има стъпки, които трябва да бъдат изминати. Гаранцията е 100 години. Убеден съм, че в Стара Загора няма друг такъв качествен ремонт на сграда.

Господин Нонов, през деня възстановената сграда наистина спира погледа с възхита, но вечер е особено романтична и очарователна, благодарение на художественото осветление.

Художественото осветление е по моя идея, която се роди спонтанно. Участвах в цялостното проектиране на сградата. На доста по-късен етап, когато взехме решение за реновирането й, реших да потърся проектант за художествено осветление. Свързах се с варненска фирма, която изготви проекта. Сега, благодарение на компютърните технологии възможностите са много големи. Видяхме проекта на 3D -формат, харесахме го и го реализирахме.

Какво е усещането Ви като гледате тази красота?

Радва ме обстоятелството, че хората са приятно изненадани от това, което виждат като краен резултат. За това допринася и другият специален момент: изцяло възстановихме часовника на кулата с камбанния звън, благодарение на майстор часовникар от гр. Пловдив.

Оригиналният часовников механизъм  е от доста сложна система за времето си. За съжаление е откраднат. Стоеше само циферблатът с двете стрелки, които също не са оригинални. Сложени са там, вероятно за да се закрие отворът на куличката, след като са ограбили всичко.

От оригиналния часовник е останала само месинговата камбана. Имало е идея и нея да свалят, но тъй като е много тежка, са се уплашили да не стане беля.

Часовникът работи изключително точно. Сверява се чрез GPS от сателит.  Удоволствие е човек да вижда, как минувачите си сверяват ръчните часовници по нашия кулов часовник.

Росица Ранчева