Старозагорски ученици с награди от Международните славянски четения

Гимназисти от СУ „Максим Горки” – Стара Загора се завърнаха с престижни награди от традиционните Славянски четения в град Самара, Русия, съобщи на специална пресконференция на 8 май 2019 г. в Руския център към Регионална библиотека „Захарий Княжески” ръководството на училището. Участваха учениците и техни преподаватели. Петнадесетото издание на „Международните Славянски четения” се проведе от 24 до 30 април 2019 г. Старозагорското училище, което всяка година участва със свои доклади, се представи на международния форум със седем ученици от 9, 10 и 11 клас. Груповият доклад “Възникване на българския театър. Значение на първите представления на народните любителски трупи. Драмите на Д. Войников и В. Друмев”, подготвен от Иван Ралчев (10а клас), Деница Манолова (11а) и Станимир Сотиров (11а) е класиран на първо място в секция „История“. Научен ръководител на учениците е Станислав Георгиев, учител по философия. Симона Атанасова (9г), Александра Генчева (9г), Гергана Нонова (9г) и Вацлав Стоянов (10г), с ръководител Веселина Танева, преподавател по география и икономика, представиха доклада „Създаване и развитие на операта в Стара Загора (от края на XIX век до 90-те години на XX век)” в секция “Регионална театрална култура” и са класирани на второ място. Получиха и грамота в номинацията “Зрителски симпатии”. Като специално трябва да се отбележи, че жури на конкурса по време на славянските четения са преподаватели от престижни самарски университети. И ученици и учители специално благодариха за помощта в подготовката за участие във конференцията на Регионална библиотека „Захарий Княжески”, на д-р Ема Жунич, на проф. д-р Светла Димитрова – историк.

Домакин на Международните четения е 132-ро училище “Георгий Губанов” в Самара. Над 400 деца (освен от Русия и от Беларус и България) от 2 до 11 клас участваха със свои доклади, свързани с театралната култура на славянските народи (тази годината по регламент основната тема е „2019 – година на театъра”). В зависимост от възрастта и темата на доклада участниците са разделени в 12 различни секции.

По време на пресконференцията ученици и учители споделиха свои впечатления от организацията на събитието, от града и от осъществените нови срещите и приятелства. Впечатлени са от техническото и технологично оборудване на училището, от красотата на град Самара и прекрасната природа, особено по брега на река Волга, от създаденият ред и правила в града и в училището. И това, което ги е изненадало, че тези правила и ред се спазват от всички! Вниманието им привлича и фактът, че много се държи на здравославното хранене в училищните столове. Александра Генчева е запомнила посещението в огромния по размери музей “Моя Русия” и това, че е напълно дигитализиран и провокира интереса на посетителите. Учениците са доволни, че пътуването в Самара им помага да  натрупат социален опит, да опознаят чужда култура, да се срещнат и запознаят с нови хора (българските участници са настанени в семействата на техните руски връстници).

С помощта на своите домакини старозагорци са посетили и град Казан в Татарстан, който също оставя в съзнанието им незабравими спомени.

През есента, в навечерието на 5 октомври – празника на Стара Загора, ученици и учители от Самара по традиция ще върнат визитата и ще гостуват в нашия град.

Снежана Маринова