Мариан Божидаров с номинация от www.dolap.bg за носител на Наградата „Млада Загора“

Днес от името на редакционния екип на Сайта ни www.dolap.bg в Деловодство на Община Стара Загора бе внесена Номинация за Награда „Млада Загора“ за 2018 г. в категория „Култура и изкуство“,  индивидуална. Единодушно смятаме предложения от нас ученик за най-достоен носител на тази награда, която се дава за постижения на млади хора от града ни.

Ние всички много харесваме и за нас е чест да номинираме изключителния музикант, ученик в 11 клас на НУМСИ “Христина Морфова“ и в още две (едновременно) престижни училища по музика в Лондон – МАРИАН БОЖИДАРОВ.

 Ето и текстът на нашата номинация:

Номинация на Сайта за изкуство, култура, образование, православие –  за Мариан Божидаров, ученик в 11 клас на НУМСИ “Христина Морфова“, възпитаник и на Музикална академия „Гилдхол“ (Guildhall School of Music & Drama) Лондон и Училище „Уитгифт“, Лондон – за изключителните му успехи през 2018 г. като солист два пъти на Лондонския симфоничен оркестър, наградата „Лутине Прайз“, за концерта му „Мариан и приятели“ на 22 април 2019 г. във фоайето на Държавна опера – Стара Загора по случай 45 години от създаването на НУМСИ “Христина Морфова“, за участието му в Концерта в памет на проф. Петко Радев в Бургас на 3 септември 2018 г. заедно с такива видни музиканти като проф. Андрю Маринър, Петер Шмидт, Мария Принц и др.

През лятото на 2017 г. Мариан Божидаров, възпитаник на НУМСИ „Христина Морфова“ в Стара Загора спечели Първа награда , осигуряваща му пълна стипендия от £100,000 за престижното училище „Уитгифт“ в Лондон. Изключително талантливият млад кларинетист бе забелязан още през 2015 г. на конкурс в България от Розана Уйтфийлд – музикален директор на училището. В началото на април 2017 г. на последния етап в „Уитгифт“ се явяват 14 млади музиканти от цял свят. Мариан е безспорният победител. Толкова безспорен, че му се осигуряват и платени уроци при Андрю Маринър, първи кларинетист на Лондонският Симфоничен Оркестър. Паралелно започва да учи и в престижното училище  „Джуниър Гилдхол“ в Лондон. Печели две поредни години 1-во място в конкурсите на училището в Лондон. През 2018 г. става лауреат на възможно най-престижния конкурс „Лутине Прайз“ на училището .

https://www.gsmd.ac.uk/about_the_school/news/view/article/sofia_gomez_alberto_wins_junior_guildhall_lutine_prize_2018/

През настоящата 2019 година Мариан Божидаров завършва едновременно 11 и 12 клас като възпитаник на НУМСИ „Христина Морфова“, завършва и училищата „Уитгифт“ и „Джуниър Гилдхол“ в Лондон. На 10 декември 2018 г. е приет с пълна стипендия в „Синиър Гилдхол“ – Консерваторията в английската столица.

В Лондон Мариан прави своя дебют като солист на Кралската филхармония в една от най-престижните зали там – „Кадоуган Хол“. Избран е за първи кларинет и в двата училищни оркестъра на двете училища, в които учи в Лондон. Съвсем скоро ще бъде солист на Симфоничния оркестър на „Гилдхол“ и ще свири „Концерт за кларинет и оркестър“ от Аарон Копланд в Лондон.

При всички тези безспорни успехи в чужбина, които още много малък го нареждат сред най-изявените ученици на НУМСИ “Христина Морфова“, Мариан не прекъсва връзката с родното школо, продължавайки да бъде негов ученик и участва в Програмата , посветена на 45 години от създаването му.

Той се включи в Благотворителния концерт на 12 април 2019 година в Държавна опера-Стара Загора, на който се събираха средства за закупуването на нов роял за училището. На 22 април във фоайето на Операта премина един изключителен концерт „Мариан Божидаров и приятели“, в който освен Мариан се изявиха и ученици на Златко Стойков от НУМСИ „Христина Морфова“.

В заключение искаме да добавим само тези думи:

Акад.Петко Радев каза на финала на Юбилеен концерт по повод 80 годишнината от рождението на проф. ПЕТКО РАДЕВ – ,,Искам от мое име тази вечер да Ви поздрави един млад колега. За мен той е бъдещето на кларинетовото изкуство в България!“ /може да чуете в края на видеото/.

https://www.youtube.com/watch?v=p9m7Lhh-NnI&feature=share&fbclid=IwAR2-1SmgdKP9mgRf3UIIprJMSSQ0BzD9TyC7fKPzYbJvH9ytFr6mmhMM18U

В този концерт освен Мариан участваха и видните музиканти – АНДРЮ МАРИНЪР, соло кларинетист на Лондонския симфоничен оркестър, ФИЛИП КУПЕР соло кларинетист на Националната опера в Париж, ВАНГЕЛ ТАНГЪРОВ соло кларинетист на операта в Остин, Тексас, ДЕНИЦА ЛАФЧЕВА соло кларинетист на Симфония Финландия, Проф. ГЕОРГИ СПАСОВ соло флейтист на Софийската филхармония, МАРИЯ ПРИНЦ пианист, преподавател в университета по музикални и изпълнителски изкуства във Виена, Австрия и др..

Стара Загора има изключителен виртуоз в лицето на 17-годишния Мариан Божидаров. Градът ни може да се гордее с успехите на това даровито дете, които са постигнати на толкова ранна възраст. Те не са успехи на чуждото образование, а и на родното ни, което даде на Мариан здравата и солидна основа и вдъхновение.

На толкова крехка възраст Мариан Божидаров е вече един от най-ярките таланти, които НУМСИ “Христина Морфова“ дава на света – като оперната прима Веселина Кацарова.

В подкрепа на нашата номинация ще изброим само няколко от успехите на Мариан Божидаров на престижни конкурси в България, които „чертаят“ неговия път към големите успехи на световните сцени:

  • Първа награда на 10-ия Международен конкурс за немска и австрийска музика през 2013 г. в гр. Бургас
  • Първа награда на 24-тия Национален конкурс за млади инструменталисти и певци „Светослав Обретенов“ през 2014 г. в гр. Провадия
  • Голямата Награда и Награда за откритие на 10-тия Международен конкурс „Млади виртуози“ през 2014 г. в гр. София
  • Лауреат на 23-тия Национален конкурс за изпълнение на българска музикална творба „Върбан Върбанов“ през 2016 г. в гр. Бургас
  • Първа награда на 8-я Национален конкурс за млади изпълнители на оркестрови инструменти „Върбан Петков“ през 2015 г. в гр. Пловдив

Мариан Божидаров има и много награди от клавирни конкурси, които започва да печели още от 5-годишен.

Убедени сме, че Мариан Божидаров е най-достойният носител на Награда „Млада Загора“ – индивидуална в категорията „Култура и изкуство“! От 2017 г. той е „лицето“ на своя роден град на световни сцени и е пример за подражание на толкова много млади музиканти – не само от родното си училище, но и от цялата страна!