Уникална изложба събра художниците на Старозагорския театър

На 2 май 2019 г., в зала „Лубор Байер“ в Стара Загора, беше открита изложба „Художниците на Старозагорския театър“. Събитието е посветено на 100-годишнината от създаването на Драматичен театър „Гео Милев“.

„Тази изложба е нашият реверанс към 100-годишнината на Старозагорския театър, към стотиците актьори, сценографи и осветители. Имената на някои от тях сме забравили. Но ние държим на онези, които бяха, а много от тях продължават да са част от художествения живот на гилдията ни, каза проф. д-р Марин Добрев, директор на Художествената галерия. – Така че изложбата приемете като поклон на Художествената галерия и Дружеството на художниците в Стара Загора към таланта на творците, с които Драматичният ни театър свързва своята съдба.“

Изложбата представя художниците, родени или живели в Стара Загора, с душата си  свързани с този театър.

Проф. Марин Добрев разказа, че през 1882 г. към театралната формация на Ученолюбивото дружество в града се поставя пиесата „Иванко“. По това време Стара Загора е опожарена. Димът все още се вижда сред руините, но се прави театрално представление. Има една изключително интересна личност, заради отдадеността си към този град. Това е Атанас Гюдженов (1847-1936). Повикан в града, за да се погрижи за възстановяването на някои от църквите още през 1878 г., той поема ангажимента да направи няколко икони, да възстанови няколко стенописа и да се върне в Пазарджик. Трябва да се припомни, че Атанас Гюдженов е възпитаник на Станислав Доспевски, една от най-големите фигури на Възраждането. Гюдженов идва за няколко години в Стара Загора и остава тук до края на дните си. Впрочем, той е баща на един от най-големите художници – майстори на историческата тема в българското изобразително изкуство – Димитър Гюдженов. Пристигайки в Стара Загора Атанас Гюдженов започва да се занимава с онова, което сега наричаме театър. В спомените си той пише за онези странни занимания, при които с подръчни средства е трябвало да направи сценографията, костюмите, а и сам да участва като актьор в „Иванко“. От тази постановка са останали само спомените. В изложбата Атанас Гюдженов присъства с иконата „Св. Евангелист Лука, 1888г.

1914 г. също е изключително интересна. През нея е обявен национален конкурс за изработване на гилотинна завеса на новопостроения театър. В конкурса участват десетки художници от цяла България. Авторитетно жури с участието на Антон Митов, Петко Клисуров и др. определя първата награда за Никола Кожухаров. Той, заедно с приятеля си Димитър Гюдженов заминават за Франция, където подготвят платната и реализират завесата. В продължения на десетилетия това е най-старата театрална завеса в България, до фаталния 5 октомври 1991 г., когато изгаря с пожара на операта. В изложбата е оригиналният проект за прекрасната завеса. Алюзията на Никола Кожухаров е Аязмото с музите. Тук е и проектът за завеса на другия старозагорски художник Васил Костакиев, спечелил втората награда в конкурса. Посетителите на изложбата ще видят платна на старозагореца Никола Аръшев, един от най-популярните майстори на пейзажа в българското изобразително изкуство. В периода 1934-1943 г. в Старозагорския театър той прави сценографията на няколко постановки. Илко Георгиев – интелигентен и много талантлив художник, който отдаде почти целия си живот на театъра. Името на Антон Гюков ще остане завинаги в паметта на Старозагорския театър не само заради това, че през ръцете му са получили своята визия десетки постановки, а и заради това, че се беше посветил всецяло на театъра.

С името на Евтимия Дюлгерова години наред са свързани много от постановките на Драматичния театър. Стефан Ножаров е другото знаково име на сценографите. Борислав Кожухаров години наред създаваше костюмите и пространственото оформление с висока естетика и европейски вкус. Публиката може да види изкуството на Неделчо Куманов и скулптора Наско Настев, на доц. Мария Диманова, Петър Русков, Любомир Цакев – странна, но обвита в емоции личност, дълги години директор на Кукления театър, Злати Златев, Димо Генов и най-младата, но не по-малко талантлива Теодора Лазарова.

„Това са 16-те фигури, които ние отделихме, за да трасираме различните периоди, в които художниците оставят част от себе си, от своето въображение и талант на театъра, сподели проф. Добрев. – В същото време искахме да ги представим със своите светски произведения, припомняйки отново, че тяхното място в художествения живот на нашия град е ясно. Без тях трудно можем да си представим панорамата на старозагорското изкуство от времето на Антон Митов до наши дни и заради излъчването, и заради картините, които са ни оставили в наследство.“

„Художниците са колоритът, цветността на театъра, които са дали много на Старозагорския театър през неговите 100 години, каза директорът му Ивелин Керанов. – Някои от тях познавах лично, с други бяхме приятели, трети са легендарни фигури не само за мен, а и за артистите и зрителите. Всички тях ги обединява едно – любовта към театъра и към българската духовност.

Завиждам им, че за разлика от нас, живеят във времето. В театъра и „Джокондата“ да изиграеш от 19:00 до 21:00 ч., след това я няма. Художниците остават. Те преминават през времето и заедно със спомена за тях и чрез тях остава и споменът за театралното ни тайнство.

С тази изложба слагаме началото на празниците за 100-годишнината на Драматичен театър „Гео Милев“. Предстоят още изложби и театрални представления“.

„Със старта на тази изложба се слага началото на честванията на 100-годишнината на Драматичен театър „Гео Милев“, посочи в приветствието си Иванка Сотирова зам.-кмет на Община Стара Загора. – Да си припомним колко малко са градовете с такива културни институции като нашите. Освен богатата си история, театър „Гео Милев“ има и други поводи за гордост. Сред останалите театри в страната, той е с една от най-високите оценки, което е много радващо. Трупата все повече се подмладява и все по-високи са постиженията й в национален мащаб.

Събитията, които ще следват през цялата година за отбелязване на юбилея, безспорно ще бъдат значими, най-вече с постановките. Това, което театърът показва днес от фонда на Художествената ни галерия е изключително знаменателно. Няма да скрия удовлетворението си и благодарностите си към Художествената галерия и галерия „Байер“, за да може старозагорската публика да си припомня нашите духовни достойнства. Това са поводи отново да възбудим чувството си на гордост.

На добър час на изложбата! На добър час на честването на 100-годишнината на Драматичен театър „Гео Милев“! – каза зам.-кметът.

Организаторите предлагат и прекрасен каталог с изложените творби, дело на художника Слави Тенев.

Изложбата ще бъде отворена за посетители до 14 май 2019 г.

Росица Ранчева