Среща със създателите на филм за чеха Владимир Сис – журналист, писател, фотограф, приятел и защитник на България!

На 7 май 2019 г. (вторник), 18:30 ч. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора ще бъде показан документалният филм „Гражданинът Сис”, създаден през 2018 г., 78 мин. Режисьор: Господин Неделчев; Сценарий: Влади Киров и Господин Неделчев; Оператор: Димитър Неделчев; Композитор: Валери Костов; Продукция на: „ДИДОФИЛМ“; Копродукция с „ДАЛИА-53“ и „ДОДО ФИЛМ“; Продуцент: Господин Неделчев. С финансовата подкрепа на ИА НФЦ. С подкрепата на Посолството на Чешката република и Чешкия център в София.
Филмът разказва житейския път на военния кореспондент и фотограф от Балканските войни, безкористния и верен приятел на България, чеха Владимир Сис (1889-1958). Обиколил Европа и Близкия Изток, тук в затънтения юг на Балканите, той открива втората си Родина и тя го променя завинаги. Владимир Сис е пряк участник в градежа на българската, чешката и европейската история от първата половина на ХХ век. Наяве излизат множество непознати факти от изумителния и пълен с превратности живот на големия общественик, демократ и защитник на славянството, завършил трагично в комунистически затвор в Леополдов. И превърнал се в тема табу за дълго.
В мащабния филмов проект, заснет на териториите на България, Чехия, Словакия, Македония, Сърбия, Косово и Гърция, участват български и чешки учени, както и близки родственици на Владимир Сис.

Владимир Сис е свързан и със Стара Загора. За това пише през 2006 г. в свое изследване историкът Светла Димитрова (тогава работила в Регионалния исторически музей – Стара Загора). Материалът е публикуван в сборника „Владимир Сис и България”, 376 стр., съдържащ 30 текста от проведена конференция и издаден със съдействието на посолството на Република Чехия в България, съставител – Ани Златева. По-късно, през януари 2010 г. Светла Димитрова публикува и статия във в. „Новината” (Ст. Загора) под заглавие „Три пъти стрелян заради България”. В проучването авторката проследява връзката на Владимир Сис със Стара Загора. Това е фактът, че чехът няколко пъти изнася по различни теми сказки в града ни. Във фонда на библиотека „Родина” се съхранява екземпляр от издадената в брошура негова беседа пред старозагорската публика през 1919 г. „Ческо-словенската република и нейното отношение спрямо България”. Изданието е на старозагорската печатница „Светлина”. През 1922 г. подарява на Археологическото дружество „Августа Траяна” – Стара Загора екземпляр от своето изследване „Македония”. Владимир Сис се познава и със старозагореца Васил Атанасов, чешки възпитаник, син на известния старозагорски учител Атанас Иванов. Заедно са в ръководството на Българо-чешкото дружество в София.

И още една старозагорска линия! През 1919 г. първата пиеса, която представя новооснованият старозагорски драматичен театър е „Пленникът от Трикери” от Константин Мутафов. Сюжетът е от документалната книга на Владимир Сис „Гробовете на Трикери”, издадена през 1914 г. – първо издание и последвало второ издание през 1916 г.

На срещата в Стара Загора ще присъства режисьорът Господин Неделчев с част от екипа. Входът за посещение е свободен.

Снежана Маринова