Празничен концерт на Музикалното училище на 7 май в Операта

НУМСИ “Христина Морфова“ празнува 45 години от основаването си в Държавна Опера – Стара Загора

Празничният  концерт на Национално Училище за музикални и сценични изкуства (НУМСИ) “Христина Морфова“ ще се състои на 7 май 2019 г. (вторник) от 19:00 ч., на сцена Опера в Държавна Опера – Стара Загора.

В концерта ще вземат участие не само настоящи ученици от НУМСИ „Христина Морфова“. Изключително удоволствие ще бъде да присъстваме на изпълненията на бивши възпитаници, които продължават своя път в света на музиката, а някои дори имат успешна кариера зад граница. Такива ще са изпълненията на Мария Митева на флейта (преподавател по флейта в консерваторията в Етелбрюк (Люксембург) и в музикалното училище от септември 2009 г. В периода 1993-2009 г. е учител по флейта в музикални училища във Виена, Австрия. Завършва през  1990 г. с отличен успех Музикалното училище в Стара Загора.), проф. Мирослав Христов на цигулка (с ангажирана програма от над 50 концерта на сезон като солист, концертмайстор на симфоничния оркестър в Кноксвилд, щата Тенеси, САЩ. Първа цигулка в струнния квартет на Кносквилд. С награди от националния цигулков конкурс „Добрин Петков”, от конкурса за струнни изпълнители MTNA в щата Луизиана, солист на Пловдивската филхармония, камерен изпълнител и педагог, от Монтерей, Мексико, Пуерто Рико, Франция, Португалия, Испания, Германия, Полша, Хърватска, Гърция, Норвегия, Швеция. Оркестров водач из цялата територия на САЩ, преподавател във Висшето училище по музика в Тенеси, с научна степен в цигулковото изпълнителство от ДМА ”П. Владигеров” в България и докторат от университета в Кентъки. С премиерни изпълнения на редица водещи български композитори в Европа и САЩ).

Още известните музиканти Сиво Пенев – тромпет, Мирослав Димов – перкусия, Милен Стойков на саксофон, Георги Белчев – пиано и Денис Иванов – баритон.

Едновременно с това в концерта ще участват блестящите настоящи ученици на НУМСИ “Христина Морфова“ – Стефания Русева – пиано, Филип Ставров – пиано, Добромир Добрев – саксофон, Маргарита Лъчезарова, Зорница Златева, група „Триолина“, учебният хор на НУМСИ „Христина Морфова“ и др.

„Тази година има много специални моменти в концерта –  за първи в Стара Загора и в България ще прозвучи 1-ва част от Концерт за пиано и оркестър от Е. Назирова и Ф. Амиров“ – съобщи Красимир Къшев, диригент на Концерта и преподавател в НУМСИ „Христина Морфова“.

„Ще чуете и едно много трудно техническо произведение „Полетът на бръмбара“ от Н. Римски-Корсаков, което ще бъде изпълнено от седмокласника Добромир Добрев на саксофон. Концертът ще е и жанрово многообразен, не представяме само класика, а и поп и джаз изпълнения,  smoothjazz пиеса за саксофон и оркестър, познати български хитове от края на 60-те години.“ – допълни Красимир Къшев.

Той и Божидар Рахнев, възпитаник на НУМСИ “Христина Морфова“, студент в НМА, са направили оркестрациите на 4 творби от програмата на концерта.

Заповядайте на 7 май 2019 г. (вторник) от 19:00 часа в Операта да празнуваме заедно с талантливите възпитаници на НУМСИ“Христина Морфова“!

Магдалина Михайлова – стажант в Държавна опера – Стара Загора