Мощи на 16 светци просияват в криптата на храм „Св. Игнатий Старозагорски“

На първия Светъл петък след Възкресение Христово (тази година – 3 май), храмов празник ще чества криптата „Живоприемний източник“ на църквата „Св. Игнатий Старозагорски“. Пет църковни камбани възвестиха освещаването й на 21 февруари 2016 г. от четирима митрополити – Западноевропейският Антоний, Варненският и Великопреславски Йоан, Неврокопският Серафим l и Старозагорският Галактион, в съслужение с 13 свещеници и още толкова дякони и иподякони от Старозагорската епархия. Тогава на Светия престол бе положена частица от мощите на Св. Яков Персиянин.

Първият храмов празник на криптата „Живоприемний източник“ се почете на 9 май 2016 г. Той ще бъде запомнен със знаменателно събитие. На този ден беше положена Света мощихранителница с мощи на 16 светци и великомъченици. Това са мощи от Св. Николай Чудотворец, Св. Тихон – патриарх Всерусийски, Св. Яков Персиец (чиито мощи бяха вградени и в светия олтар на криптата по време на освещаването й на 20 февруари 2016 г. от четирима митрополити), Св. Герасим Йордански, Св. Теодор Тирон (на когото е посветен храмът на Аязмото), Св. Харалампи и Св. мчнк Прокопи, Св. мчнк Елефтерий, Св. Архидякон Стефан (първият мъченик, пострадал за Христовата вяра), Св. препод. Ефросиния, Св. Амбросий Медиолански, Свещеноизповедница Теодосия, Св. Амфилохий Почаевски чудотворец, Св. преподобна мченица Параскева, Св. Филарет – патриарх московски, и Св. Анна – майката на Св. Богородица. В две други капсулки има частица от честния пояс на Света Богородица и от одеждите на Св. Спиридон. Светите мощи са донесени и дарени от Русия от свещеници, които в края на 2015 г. са били на поклоническо пътуване в Стара Загора.
Мощите на тези светии завинаги остават в храма. Вярващите винаги могат да се помолят пред тях и да измолват милост.

Както казва народът, криптата си дойде с името – „Живоприемний източник“. По личното разпореждане на тогавашния митрополит Галактион , в основите на храма започва да се бие сонда, за да излезе вода в този безводен старозагорски квартал. В навечерието на Великден през 2011 г.,от 33 метра дълбочина, колкото е Христовата възраст, избликва вода, на чиито лечебни качества се носи славата из цялата страна.

Иконите на олтарната стена на криптата „Свети Живоприемний източник“ на Иисус Христос, Св. Богородица, Св. Георги, Св. Николай и Йоан Предтеча са дело на младата художничка Милена Рашкова. Радостина Славчева е автор на трите мозаечни пана, които украсяват пространството над трите чучура.

Новият храм в Града на липите, който се намира в квартал „Самара“, представлява кръстокуполна базилика с размери 17х14 м и височина на купола – 12 м. Началото му беше положено на 11 юли 2011 г. Той изцяло се строи и обзавежда с дарения. Всички строителни дейности по него са завършени. Остава да се завърши иконописването на две стени и някои дребни довършителни работи и поправки.

В навечерието на Възкресение Христово Старозагорският митрополит Киприан съобщи, че заедно с кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров имат идея да се отвори дарителска сметка за довършването на храма „Свети Игнатий Старозагорски“ в Стара Загора и на храма „Света Параскева“ в село Памукчии. По думите му се очаква старозагорският храм да отвори врати в началото на м. октомври, когато на 5 октомври ще се чества Деня на Стара Загора и 140 години от началото на възстановяването на града, а на 8 октомври е годишнината на Св. Прпмчк Игнатий Старозагорски. За иконописването на двете стени на храма и някои довършителни дейности,са необходими около 70 000 лв. Намеренията на архиерея са храмът да бъде осветен в присъствието на висшия клир.

Храмът в Памукчии трябва да бъде ремонтиран през следващата година. Прогнозната стойност е за над 80 000 лв.

Росица Ранчева