Първият празник на келтите в нашата страна събра стотици българи от двете страни на Балкана край Мъглиж

Келтски стан се издигна тази сутрин на поляните в Стара Планина, северно от град Мъглиж. Това стана на 1 май, денят, който древният народ е наричал Белтен или Ден на божественото слънце. Организаторите, Община Мъглиж, Сдружение „Келтско наследство”, Сдружение „Ценности” и Сдружение „Творецъ”, обявиха началото на Първия празник на келтите в България.

„Преди двайсет и три века войнствените келти основали в Тракия царство, което археолозите още търсят, но в нашия регион са открити артефакти още в началото на XX век, които свидетелстват за присъствието им по тези места“, припомни кметът на Мъглиж Господин Господинов. Той изтъкна, че целта на празника е да се популяризира келтската култура, обичаи и традиции.

С келски бойни танци, изпълнени от Прабългарската школа за оцеляване „Бага тур”, беше поставено началото на демонстрациите, които да припомнят живота на келтите. Малки и големи се надпреварваха в игри на мързелива пръчка, обръщане на дърво, хвърляне на тежести през глава и хвърляне на чували с пясък от дървено буре.

В къщите от стана гостите на празника можеха да наблюдават ежедневието на древния народ. Сдружение „Творецъ” подреди улица на занаятите, където различни майстори представиха керамика, живопис и вълнен текстил, които показваха техния живот, традиции и обичаи. Поляните над Мъглиж огласи и келтска музика, която изпълни група The A.X.E. Projekt.

Празници на келтите се провеждат в 20 европейски страни, днес България стана 21-та, обяви пред БТА Суреш Израилян, председател на Сдружение „Келтско наследство”. Той уточни, че за подготовката на празника е бил в единствения в света институт за келтска култура в Западен Уелс, Великобритания. Организаторите се надяват празникът край Мъглиж да стане ежегоден, както и обещават да поканят участници от други страни, в които се популяризира келтското културно наследство.

Румяна Лечева, БТА