20 години Младежка театрална студия „Сцена 99“ при НЧ „Родина“

Тази година Младежка театрална студия „Сцена 99“ при читалище „Родина“ става на 20 години. МТС „Сцена 99” е създадена от обичания актьор Христофор Недков през 1999 година като общност и приятелски кръг с интереси в сферата на театъра, духовността и културата. В нея участват млади хора от нашия град на възраст 15-20 години. Основните цели са да се въведат участниците в театралното изкуство и актьорската професия чрез история, теория и практика на театъра. Работи се върху пластика на тялото, говорен апарат, актьорски професионални умения чрез провокация на въображение, фантазия, мислене, наблюдение, работа в екип, отговорност, дисциплина и самодисциплина заедно с танцьора и хореограф от Държавна опера – Ромина Славова. Добрата работна атмосфера е условие за разкрепостяване, освобождаване и разкриване на много качества в младите хора, необходими както за актьорската професия, така и за живота и реализацията на личността като цяло. Постигнатите много добри резултати дават на участниците добро, реално самочувствие; доставят удоволствие от доказване на придобити професионални умения и възможности; осмислят свободното време на младите хора.

За 20 години Студията се утвърди в културното пространство на Стара Загора, реализирайки всяка година по един нов спектакъл и завоюва своя публика сред всички поколения зрители. Участва с успех в професионалните спектакли на ДТ „Гео Милев” и на Държавна опера. Ръководителят на студията и младежите организираха и реализираха 3 издания на Националния уъркшоп на аматьорските театри „Репетиции при отворени врати“. Студията получава високи оценки на много издания на Международния младежки театрален фестивал „Време”, Враца и е в челните места на аматьорския театър в България. МТС „Сцена 99“ е пълноправен член на БААТ (Българска асоциация на аматьорските театри).

Годишнината си студията посреща с новия си спектакъл: „И най-мъдрият си е малко прост“ по А. Н. Островски.

Спектаклите са на 4, 5, 18, 19 май, 1 и 2 юни от 19:00 часа в залата на 2 етаж в НЧ „Родина“.

            За спектакъла:

„За да се издигне човек в службата е необходимо:

Да не разсъждава, когато не му заповядват; да се смее, когато на шефа му хрумне да се пошегува; да мисли и да работи за началниците си и същевременно да ги уверява с най-възможното смирение, че уж е глупав, че всичко това са благоволили да измислят те самите. Освен това са необходими някои лакейски качества, разбира се, свързани с известна грациозност: например да скочиш и да се изпънеш така, че това да бъде и лакейско, и грациозно и заедно с това – благородно! Когато началникът те прати за нещо, трябва леко да прелетиш – нещо средно между галоп, тръс и обикновена крачка!!!

Всичко представлява хартия и форма. Цели стени, цели крепости от книжа и форми. И от тези крепости само излитат във вид на бомби сухи наредби и предписания.

Разбира се, кариера се прави в столицата, но и тук може да се получи топло място и богата годеница – а на мен това ми стига.

Как се става Човек??? Не само с работа, а най-вече с приказки. Ние обичаме да приказваме! Над глупаците не бива да се смееш, трябва да умееш да използваш техните слабости. Ще съумея да се подмажа на тузовете, ще си намеря покровители – ще видите. Глупаво е да ги дразниш – трябва да ги ласкаеш грубо, безцеремонно. Това е целият секрет на успеха. Ще започна от незначителни личности, ще изстискам от тях всичко, което ми трябва, а после ще се покатеря и по-нагоре! Нагоре! И още по-нагоре!!!”

А. Н. Островски, ”И най-мъдрият си е малко прост” – Егор Глумов