Три авторитетни конкурса обявява Фондация „Миню Балкански“

Основен приоритет на Фондация „Миню Балкански“ е да открива и насърчава талантливи млади българи да се занимават с наука и технологии. В тази връзка ежегодно провеждаме:
1. Две независими състезания – Конкурс по математика и Конкурс по физика. Задачите се задават и решават на френски или английски език, като покриват учебния материал от 9-и до 12-и клас. Наградата за първенците е едноседмична екскурзия до Франция, включваща културно-туристическа програма и церемония в българското посолство в Париж.
2. Конкурс „Млади Изобретатели”. На него намират изява млади таланти способни да създават, изобретяват, творят и откриват нови машини, прибори, устройства и технологии. Първенците представят своите изобретения и се награждават от видни представители на обществото, науката и индустрията. Това им дава подкрепа да развият своите изобретения и перспектива за професионално израстване и кариера.

Очакваме, че нашата инициатива ще бъде интересна и полезна на много талантливи ученици. .

Допълнителна информация за конкурсите, както и за цялостната дейност на фондацията може да поучите от  доц. Ангел Ангелов (0886 73 82 62,  aangelov@fmi.uni-sofia.bg )

26-и конкурс по математика и физика „Минко Балкански“

Както вече стана традиция, през месец май 2019 г. в София ще се проведе 26-ия конкурс за средношколци “Минко Балкански”.

Конкурсът се организира от Висшия Институт за Развитието на Културата, Науката и Технологиите в България със съдействието на Министерството на Образованието и Науката, на Софийския университет, на Културния отдел към Посолството на Република Франция в България и на списания “Математика и информатика” и “Математика +”.

Участниците могат да премерят сили в две независими състезания: по физика и по математика. Задачите, зададени на френски и на английски език, покриват учебния материал от 9-и до 12-и клас. Решенията им трябва задължително да бъдат описани на френски или на английски език (може да се използва речник). Такса за правоучастие няма. Регистрацията на участниците се извършва непосредствено преди състезанията.

Наградата за първенците е едноседмична екскурзия до Франция, включваща културно-туристическа програма и церемония в българското посолство в Париж. Първенците ще се запознаят с уникалната френска система за висше образование, както и с малката общност студенти – лауреати, продължили образованието си в най-добрите френски университети благодарение на конкурса.

И през тази година конкурсите ще се проведат в Ректората на Софийския университет (бул. “Цар Освободител“ 15), Централно крило (вход от към вътрешния двор), 3-ти етаж, аудитория 148 и са насрочени както следва:

Ø Състезанието по математика ще се проведе на 18 май 2019 г. (събота) от 11:00 часа.

Ø Състезанието по физика ще се проведе на 19 май 2019 г. (неделя), от 11: часа.

Всички състезания са с продължителност 4 часа.

Актуална информация може да откриете на официалния сайт на фондация „Миню Балкански”:

www.balkanski-foundation.org

Разчитаме на помощта на учители и ученици, за да може конкурсът да продължи да бъде празник на науката и отворена врата към света за талантливите млади българи!

7-и конкурс за млади изобретатели

Вече двадесет и шест години, талантливи младежи от цяла България се явяват на състезания по Физика и по Математика, организирани от Института за Висши Науки и фондация „Миню Балкански” (www.balkanski-foundation.org). Първенците са приети в най-елитните университети в света.

Но има и млади таланти способни да създават, да изобретяват, да творят и откриват нови машини, прибори, устройства. Те са изобретатели и вдъхновени създатели на нови неща. За тях ние създадохме и за седма поредна година провеждаме конкурс: „Млади изобретатели”.

През учебната година, комисия от учители, университетски преподаватели, инженери и индустриалци ще приемат, разглеждат и оценяват проекти и реализации изпратени от ученици. От получените предложения ще изберем най-добрите 10. Техните автори ще поканим да представят своите творби в изложбените зали на Националния институт за образование на фондация „Миню Балкански” в с. Оряховица, област Стара Загора. Първенците ще бъдат тържествено наградени пред видни представители на обществото, науката и индустрията.

Можете да запишете Вашето училище като кандидат за участие в конкурса при доц. Ангел Ангелов. Желателно е заявката да бъде изпратена на e-mail адрес:

aangelov@fmi.uni-sofia.bg

в срок до 10 юни 2019 г. и да има следната структура:

– Училище (име, адрес, телефон и e-mail) за кореспонденция.

– Ръководител (учител) – име, телефон и e-mail.

– Лични данни на участника (участниците) – имена, възраст, клас, специалност/профил, телефони и e-mail и за кореспонденция.

– Област от техниката или науката, за която се отнася предложението.

– Кратко представяне на идеята.

– Теоретична обосновка.

– Експериментална постановка с идея за практическа реализация (какви материали и инструменти ще са необходими, за да се направи).

Комисията ще разгледа и класира предложенията, като ще определи и покани номинираните за участие във финалния кръг на конкурса, който ще се състои на 16 юни 2019 г. в кампуса на Националния институт за образование на фондация „Миню Балкански”.

С уважение:

проф. Минко Балкански,

Президент на фондация „Миню Балкански”