Балетна танцова школа „Грация“ – с концерт за Световния ден на танца

На 25 април 2019 г., четвъртък, в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора гостуваха със своя програма артисти от Балетна танцова школа „Грация“ – Казанлък. Концертът е организиран от Руския център към библиотеката и е посветен на Световния (международния) ден на танца – 29 април. Младите дарования от началните и горните класове изпълниха танцови миниатюри, вариации, детски танци от класическия репертоар („Дон Кихот“, „Баядерка“) и танци на народите от различни географски ширини – Армения, Тирол, Индия, Испания, Грузия, Узбекистан, Китай, Русия. Прекрасните, елегантни, въздушни, нежни, очарователни момичета – балерини Александра Иглева, Десислава Кратункова, Виктория Йовчева, Янина Николова, Кристина Губеркова, Десислава Милева, Преслава Иванова, дебютантките – Виктория Гочева, Даниела Калчева! Във фоайето пред залата бе подредена малка изложба за историята и постиженията на Школата.

Балетната танцова школа „Грация“ е създадена през 1981 г. в град Казанлък. Развива се с подкрепата на Народно читалище „Възродена Искра – 2000“. Създател и ръководител на танцовата школа е Алла Ангелова. По-късно към нея се присъединява и дъщеря й Юлиана. Хореографията на танците е авторска, на Алла и Юлиана. Идеите за костюмите също са техни, а ушиването е дело на казанлъшки майсторки. В момента в школата се занимават 40 деца, но в началните години – са били над 70 за година. Приемът е от 4-годишна възраст за подготвителни групи и ниво „начинаещи“ и от 9 до 12-годишна възраст за естетическа група. През 38-годишното си съществуване Школата възпитава прекрасни творци, изгражда естетически навици и вкус. Участва активно във всички културни събития в града и региона. Изнася стотици концерти в страната и чужбина. Гостува в Полша, Русия – в Москва и Санкт Петербург, Словакия, Китай, Македония. От 2012 г. на базата на детската балетна школа и Представителния балетен ансамбъл е създадена нова форма за учебно-творческа дейност с учебни дисциплини „Класически танци“, „Народно-сценични и характерни танци“. Въвеждат се за изучаване нови стилове – „Contemporary Dance“, „Hip-Hop“, „Jazz“, чиито занимания води Юлиана Ангелова – възпитаничка на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Както споделя примабалерината Красимира Колдамова „в тяхно лице Казанлък има едно малко хореографско училище“.

Школата е носител на много световни и европейски титли и награди, купи, златни медали от многобройните си участия в конкурси, фестивали и турнири – Германия (2012); Италия (2013); Англия (2013); Сърбия (2013); Словакия (2014); Хърватска (2014); Португалия (2014); Гърция (2014); Русия, Москва (2014); Румъния (2015); Германия (2017); Италия (2017); Испания (2018); България, Русе (2018). Навсякъде малките грации очароват публиката и печелят приятели и почитатели! Възпитаници на БТЦ „Грация“ продължават в Националното училище за танцово изкуство – София. Солисти са на Националния балет, на балет „Арабеск“. Преподаватели и ръководители на балетни-танцови формации в страната и чужбина.

Алла Ангелова, създател и ръководител на Школата е родена в град Мичуринск, Русия. През 1970 г. завършва средно образование по танцово изкуство в град Тамбов. Танцува в Държавния ансамбъл за песни и танци в град Воронеж. От 1972 до 1976 г. е студентка в Московския университет по култура и изкуство, Балетмайсторски педагогически отдел. От 1981 г. Алла живее и работи в България, в град Казанлък. Животът и душата й са вложени в Балетната танцова школа „Грация“. През 2014 г. Община Казанлък я удостоява с вписване в Почетната книга на града. Алла Ангелова е носител на редица награди за популяризиране на танцовото, балетното и на руското изкуство.

Световният ден на танца се чества от 1982 г. по решение Комитета по танци на Международния театрален институт (ITI), основен партньор на ЮНЕСКО за сценични изкуства (сесията се е състояла в София). Датата е рожденият ден на френския балет-майстор и хореограф Жан-Жорж Новер (1727 – 1810), реформатор и теоретик на хореографията, който влиза в историята като „бащата на съвременния балет“. Жан-Жорж Новер е роден на 29 април 1727 г. в Париж. Баща му е адютант в армията на шведския крал Карл ХІІ. Жан-Жорж получава добро образование. Не иска да се посвети на военна кариера и отстоява любовта си към танца. Негови учители са Жан-Дени Дюпре и знаменитият Луи Дюпре. През 1743 г. Луи Дюпре е поканен да постави танците за водевил в Комическата опера, където се играят драматични спектакли, опери и балети. Дюпре предлага на 16-годишния Новер ангажимент. Сезонът е открит на 08 юни 1743 г. и името на Новер за пръв път се появява на афиша. Той участва в спектакъла „Безумно двусмислие“. През 1745 г. ангажиментите на Новер са прекратени и заедно с двете си сестри заминава за Берлин, където участва в танцовите епизоди на оперите, съчинени от Лани. В Берлин Новер е представен на Волтер, което му позволява по-късно да търси поддръжка от великия си съотечественик. В края на 1747 г. грубостта на Фридрих II принуждава танцьорите да напуснат неговия двор. Новер се отправя за Марсилия, вече като балетмайстор. През 1750 г. е партньор на знаменитата Мари Ан Камарго (1710 – 1770) в Лионския театър, а през 1751 – 1752 г. младият Новер сам оглавява балетната трупа на този театър. Първият известен балет на Новер е „Китайски празник“ и е поставен в Марсилия, Страсбург и Лион, но най-голям успех има в Париж, където е показан през 1754 г. С този балет започва първият период от творчеството на Новер. Работи в парижката „Гранд опера“ и в операта в Лондон. Поставя над 80 балета. През 1759 г. излиза неговият труд „Писма за танца и балетите“, който полага основите на балетното „законодателство“, В книгата обосновава принципите на балета като сценично изкуство, обединяващо танца, пантомимата, музиката и изобразителните изкуства.

Всяка година се избира изключителна танцова личност (първи е Хенрик Нойбауер, Словения; 2017 –  Триша Браун, САЩ; 2018 – бяха избрани петима личности по един за всеки от петте региона на ЮНЕСКО), която да напише послание за Международния ден на танца. За 2019 г. това е Карима Мансур, Египет – танцьорка, хореограф и педагог. Международният театрален институт ITI също така създава водещо събитие в избрания град домакин (през 2017 г. град домакин е Шанхай, Китай, през 2018 г. – Хавана, Куба), на което има танцови представления, образователни семинари, хуманитарни проекти и приветствия от посланици, официални лица, танцови личности и избраният Автор на посланието за годината. Целта на Международния ден на танца е хората да празнуват танца, да се наслаждават на универсалността на тази форма на изкуството, да отпаднат всички политически, културни и етнически бариери и да се свържат хората чрез един общ език – танц.

Накрая на концерта в библиотеката танцьорите получиха много аплодисменти и цветя, и специални подаръци от Руския център. Алла Ангелова сърдечно благодари на старозагорци и пожела светли Великденски празници, като подчерта, че „да си балерина е титла, а да си балетен педагог е обричане“!

Снежана Маринова