Фестивалът за европейско документално кино КинеДок отново в Стара Загора

През месец май започва трети пореден сезон на КинеДок – фестивалът за европейско документално кино. Двама от режисьорите на тазгодишната селекция ще участват на прожекциите на филмите си и ще останат за дискусия след тях. 14 филма от 7 държави ще бъдат представени и тази година.

Къщата на Архитекта Стара Загора започва домакинството си на тазгодишното издание с прожекцията на филма „Всяка стена е врата“ с гост младата българска режисьорка Елица Георгиева на 3 май, петък, от 18:30 ч. На откриването ще присъстват Мина Милева и Весела Казакова от Активист 38, благодарение на които КинеДок се случва и в България. Входът за откриващото събитие е свободен. За всички останали прожекции в Къщата на Архитекта входът е дарение от 5лв за поддръжка на архитектурния паметник. Дарението осигурява и напитка.

Филмът „Всяка стена е врата“ откри КинеДок 2019 на 25 март едновременно в седемте държави партньори в KineDok: България, Чехия, Словакия, Хърватия, Унгария, Румъния и Норвегия със скайп връзка между тях.

КинеДок прожекциите се случват в Стара Загора благодарение на АртЕриа. В три поредни години, над 7 различни локации, 5 гостувания на режисьори, редовни дискусии след прожекциите и много щастливи зрители.

Програмата за месец май в Къщата на Архитекта :

3 май 18:30 – Откриване на КинеДок 2019 с прожекция на „Всяка стена е врата“ (България, Франция, 2017), 58 мин. Гостува режисьорът Елица Георгиева – https://www.facebook.com/events/405568453324655/

10 май 18:30 – „Миниатюра за пиано“. Гостува режисьорът Елдора Трайкова (България) https://www.facebook.com/events/828681510837695/

17 май 18:30 – „Свидетелите на Путин“ режисьор Виталий Мански (Русия, Румъния) https://www.facebook.com/events/391046091490093/

Посетилите на КинеДок прожекциите ще получат ваучер с парола за гледане на филми онлайн, както и стикер за участие в томболата на КинеДок за наградите, осигурени от Sofia International Film Festival / Международен София Филм Фест и Activist38.

Информация за филмите и прожекциите следeте на страницата на КинеДок / KineDok: www.kinedok.net

КинеДок 2019 се провежда с финансовото съдействие на Creative Europe/MEDIA, Дирекция Култура Столична Общинаи Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria.

Вижте повече за филмите и техните режисьори:

„Всяка стена е врата“ (България, Франция, 2017), 58 мин.
Режисьор: Elitza Gueorguieva / Елица Георгиева. Това е филм, изграден от личния архив на предаването „Вариант М/Вариант 2“, излъчвано по БНТ в периода 1988-1992 г, с автор и водещ Svetla Kamenova/Светла Каменова – майка на режисьорката Елица Георгиева. Нестандартната форма на предаването не спира да учудва и допринася до голяма степен за успеха на филма. Каменова показва авторска журналистика и дръзки и оригинални форми, които свидетелстват за големия потенциал на телевизията през тези години. Филмът е документ за преломен момент от историята ни: падането на комунизма, и за това как хората го изживяват в тези няколко месеца около 10 ноември, превръщайки се от мълчаливи зрители в смели оратори. В него се срещаме с голям брой личности, повечето от които сега популярни лица, но тогава още млади студенти и интелектуалци. „Всяка стена е врата“ се радва на изключителен успех на международните фестивали и е излъчван по различни телевизии.

Информация за режисьора: Елица Георгиева е родена през 1982 г. От 15 години живее в Париж, където завършва магистратура по кино и творческо писане в Университета „Париж VIII – Сен Дени“. Реализира многобройни проекти в областта на документалното кино, литературното писане и пърформънса. Тя е автор на три творчески документални филма: „Чужденка/-ки“, „В очакване“ и „Всяка стена е врата“, за който има две награди на престижния парижки фестивал „Cinéma du réel“. За романа си „Космонавтите само минават“, написан на френски, Елица получава наградата „Рьоне Дюбрьой“ за дебют и е номинирана за наградите: „Флор“ (чийто основател е небезизвестният в България Фредерик Бегбеде), „Рьоне Фале“ и „111 страница“.

Избрани награди и фестивално участие:
Фестивал за документално кино на Франция, Cinéma du réel
Специална награда на фестивала за документално кино на Перу
Специална награда на фестивала за документално кино на Италия
Награда „Prix des Jeunes aux Escales documentaires“ на фестивала La Rochelle
Специална награда на фестивал Transcinéma, Чили

Филмът „Миниатюра за пиано“ е победител в конкурсната програма на Sofia International Film Festival/ Международен София Филм Фест от миналата година.

Тази година „Миниатюра за пиано“ ще бъде прожектиран като част от програмата на КинеДок 2019. На 10 май това уникално направено и трогващо произведение ще бъде показано от 18:30 ч. в Къщата на Архитекта.
След прожекцията ще има разговор с режисьора на филма Елдора Трайкова – майсторка на българското документално кино. Филмът проследява всекидневния усилен труд на четирима възрастни лекари, практикуващи в малки села в България, които въпреки всички пречки, не се отказват да следват призванието си. Зад камерата е легендарният Емил Христов.

Елдора Трайкова завършва кинорежисура във ВИТИЗ през 1979 г. Филмът й Летящи чинии над село Ключ“ е отличен на фестивала в Монреал, а „Неонови приказки“ – с голямата награда на фестивала в Тампере и наградата за документален филм на Би Би Си Фест. Носителка на „Златна роза“ от фестивала във Варна за филма „За хората и мечките“. Режисьор на повече от 40 документални филма.

Награди на филма:
Фестивал за българско документално кино, „Златен ритон“, Пловдив, 2018
Награда за най-добър документален филм на София Филм Фест, 2018
Фестивал за документално кино DOK.fest, Мюнхен, 2018

Поредното събитие от платформата за независимо документално кино КинеДок ще представи на своите посетители от Стара Загора филмът „Свидетелите на Путин“ Putins witnesses / Свидетели Путина / Putina liecinieki.

Събитията във филма започват да се развиват на 31 декември, 1999 г., когато новият президент на Русия встъпва във власт. Този уникален филм проследява отблизо операция „Наследник“, в резултат на която Русия има нов президент, който управлява страната и до днес. Главните действащи лица са Михаил Горбачов, Борис Елцин, Владимир Путин и руският народ, който, както обикновено, е безгласен свидетел на собствената си съдба.

http://manski-doc.com/en/films/putinswitnesses

Режисьорът Виталий Мански е сред водещите фигури в руското документално кино. Основател на руския международен фестивал за артистично документално кино ArtDoc Fest. Филмите му са участвали и са печелили награди на някои от най-престижните филмови фестивали в света. Популяризира документалното кино в руските телевизии и създава различни документални поредици в различни телевизионни канали в Русия.

Посетителите на прожекциите на КинеДок ще получат ваучер с парола за гледане на филми онлайн, както и стикер за участие в томболата на КинеДок за наградите, осигурени от Sofia International Film Festival / Международен София Филм Фест и Activist38.

Информация за филмите и прожекциите следeте на страницата на КинеДок / KineDok: www.kinedok.net