Старозагорските арменци и писателката Катя Зографова надникнаха заедно в „Световете на Яворов”

Сто и четири години след като Стара Загора приютява 140 арменски бежанци,  техните потомци и писателката Катя Зографова се срещнаха, за да си надникнат заедно в „Световете на Яворов”.  Това стана на 24 април, когато се отбелязват 104 години от арменски геноцид.

Катя Зографова сподели, че Яворов е нейният пръв личен литературен култ, „духовното съкровение“ на детството й, когато уредничка на музея в Чирпан е сестрата на майка й… Този култ продължава и днес – последната й книга „Световете на Яворов“  е част от него! Сред множествените светове на гениалния български поет е историческият прочит на неговото стихотворение „Арменци”, на което през тази година отбелязваме 120 години от публикуването в списание „Мисъл”. Първата среща на Яворов с арменските бежанци е в чирпанското село Скобелево, където той работи на гарата, припомни Катя Зографова. Съществуват свидетелства, че по време на Балканската война има 300 арменски доброволци, които знаят наизуст стихотворението на Яворов.

Книгата представя и професионалните находки на Зографова, работеща от 25 г. в Националния литературен музей, пет от които като директор. В ролята на литературен „детектив“ тя разследва потулени архиви и приятелства като това с д-р Иван Ненов или интригуващия Яворов фотоалбум. Разчита знака на Смъртта в черната маска над леглото в последния дом на Вапцаров, портретува „столиката Ганка Найденова-Стоилова“, „заснема“ в прецизна историческа, социокултурна и медийна хроника дълголетната сага на Яворовия музей на „Раковска” 136.

„Световете на Яворов“ е изящно и богато илюстрирана със снимки, пощенски картички и ръкописи, някои от които се публикуват за първи път. Книгата спечели конкурс на Министерство на културата.

Емоционалната среща с писателката Катя Зографова беше организирана от Община Стара Загора и Библиотека „Родина” и е последното събитие от 14-ия „Маратон на четенето”.

Румяна Лечева, кор.на БТА