Разпети петък е. Да се поклоним пред великата саможертва на Спасителя

Разпети петък е денят, в който е разпнат Божият син Иисус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. На този ден от Страстната седмица постът в Православната църква е особено строг. Тогава нито се яде, нито се пие (дори вода). В петък вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа.

На Велики петък през деня не се служи Света литургия, защото в този ден сам Господ е принесъл себе си в жертва, а се извършват Царските Часове.

На вечерня в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му.

Преди началото на службата, на специално място в средата на храма се издига символичен гроб Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащеницата– платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста и върху която е запечатан образът на положения в гроба Спасител.

Плащаницата се изнася по следния начин: певецът застава пред северната врата на Св. олтар и започва бавно да пее първата стихира: Егда̀ от дрѐва, а след него върви свещеникът и други църковнослужители, които носят Св. Плащаница и така обикалят три пъти около разпятието и приготвената маса, върху която я поставят. След това свещеникът, а след него и богомолците, целуват Св. Кръст, Св. Евангелие и самата Плащаница.

По време на вечерното богослужение се извършва опелото на Господа пред Плащаницата. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта на Христос.

След като се изнесе Плащаницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.

В края на вечернята свещеникът взима Плащаницата от центъра на храма и я внася вътре в олтара, като я полага на светия престол или на друго, определено за това място.

На Велики Петък не се работи. Смята се, че работата на този ден ще донесе само беди.  Вярващите ходят на църква, за да се преклонят пред Плащаницата и минават под нея за здраве, за да се пречистят. Те оставят цветя и след като преминат под масата, получават от свещеника здравец.

Освен, че е един от последните дни от Великденските пости, петък е денят с най-строг пост – от Разпети Петък до Велика Събота  включително не се яде  и пие нищо.

Според преданията от онова старо време , когато Иисус се изкачвал към Голгота с тежкия кръст на раменете си преминал покрай жена, която перяла. Божият син помолил за малко водица, а тя му дала помия. По нататък, по пътя към Голгота Спасителят минал покрай къща, от която се носело ухание на току що изпечен хляб. Стопаните съжалили измъчения Иисус и му дали малко топъл хляб. Той го изял и изрекъл „Проклета да бъде тази, която пере в тоя ден, а благословена оная, която приготвя хляба! „

Затова на Разпети петък особено строго се забранява прането.

Dolap.bg