Първата библиотека в детска градина се откри в Стара Загора

Навръх Велики вторник от Страстната седмица и Световния ден на книгата – 23 април 2019 г. в Детска градина № 66 „Детски рай“, Стара Загора, тържествено беше открита първата библиотека в общинско детско заведение.

С общи усилия – на родители и учители, успяхме да превърнем нашата библиотека в едно вълшебно приказно място, разказа за dolap.bg директорката Силвия Стоянова. – Решихме, че децата трябва да бъдат до книгата, защото е необходимо и чрез нея да опознават света около себе си. Докато тригодишните ни палавници само разглеждат книжките и илюстрациите, но и така придобиват от тях впечатления за света, четири, пет, шест и седем годишните се запознават с цифрите и книгите, започват да четат думичките, срещат се с нови герои и преживяват с тях. Книгите предизвикват въображението им и разширяват кръгозора им. Книжките – обичани и позитивни, обогатяват техния речник и знания. Като влязат в библиотеката, децата ще разгледат книжките, ще разбират, че те се създават от писатели, илюстрират се от художници, издават се в печатници и винаги са верни и добри приятели.

Освен ограмотяване, нашата цел е да научим детето да цени изкуството, да уважава всички хора, да пази и се грижи за природата. Много се надяваме, че чрез допира с книжките, децата по-малко ще хващат в ръчички мишките“ – сподели Стоянова.

Идеята за създаване на библиотека в детската градина е на директорката. По нейно предложение стаята, в която се провеждат часовете по английски език, се преобразява напълно. За по-голямо удобство са закупени елегантни модули, като практични ракли, върху които децата могат да сядат удобно и да се чувстват комфортно.

Благодарение на г-жа Хубенова от Библиотека „Родина“, Библиотека „Детски рай“ е като всички истински храмове на знанието. Това е много хубава стандартна библиотека, подредена по всички правила. Има азбучен каталог, Книга на движение на библиотечния фонд, кът „Нови книги“, отдели „Научно-популярна литература, „Детска художествена литература“, „Детско отраслова“и „Езикознание“. Има и библиотекарка – учителката Елена Димова, която извънработно време е описала библиотечните единици в Инвентарна книга и ги е въвела в компютър. За читателите има картони.

Библиотеката ще бъде отворена в определени дни, за да могат родителите, които идват да вземат децата си, да вземат и книжка за четене вкъщи. Тя може да бъде избрана както от родителя, така и от детето“, обясни директорката Силвия Стоянова.

Началото е сложено през миналата година с инициативата „Дари книга“. Така се събират първите 164 екземпляра. На 2 април т.г. – Денят на детската книга, кампанията се повтаря и библиотечният фонд вече е над 400 единици. Всички са дарения от родители и приятели. Не всички книги са нови, но са напълно запазени. Има рафт „Нови книги“. Впечатляваща е и „Полица на автографите“. Първите автографи са на писателката Петя Александрова и поетесата Мая Дългъчева. Тук е и книгата написана от деца за деца „България живее в мене“, с автори ученици от Второ основно училище „П. Р. Славейков“. Очакват се нови гостувания и нови попълнения.

За да се събуди любопитството и интереса на децата, цялата концепция по устройването на библиотечната стая и на тържеството послучай откриването на Библиотеката, бяха подчинени на една от най-любимите книги на всички малки, големи и още по-големи деца „Алиса в страната на чудесата“.

Наистина библиотеката е превърната в нов, чуден свят. Тук са прословутото Огледало и истинският Часовник, вълшебното рафтче с подредени върху него сладка, с мънички чинийки и чашчици, а пердетата имитират цветната градина. Тук е и сребърното перо – символът на писаното слово.

Тържеството в големия салон също беше стил Алиса, както интериора, така и главните действащи лица. С танцова стъпка, по двойки, в залата влязоха бъдещите читатели. Освен прекрасните изпълнения на гимнастичките от клуба при градината и сладкогласата солистка, те присъстваха салона на театрална сцена между Алиса и Заекът, а после, по подражание на Алиса, подадоха ръка на гостите и ги отведоха в Библиотека „Детски рай“.

От десетилетия на 23 април се отбелязва Световният ден на книгата. Поздравявам Ви, че сте избрали именно този ден за начало на Библиотеката, каза зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова. – Освен, че библиотека от този род е първа в Стара Загора, за което Ви се възхищавам и Ви поздравявам, още по-важно е, че избраният формат е заедно с родителите. Ако родителите не стоят до децата си и не им показват как се четат книги, ако и в къщи няма книги, не бихте имали сполука. Това, което правите е изключително добър подход. Надявам се родителите наистина да припознаят като свое това място и да вземат книжки на обмен. Защото именно на тази възраст децата се учат на отношение към книгата.

Поздравления за изключителното тържество, поздравления за екипа, поздравления за родителите, за присъствието на декана на Педагогическия факултет проф. Петър Петров, на директора на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов, на зам.-областния управител Красимир Червилов, на директора на Основно училище Кирил Христов, на омбудсмана Надежда Чакърова, на г-жа Хубенова от Библиотека „Родина“ и всички останали гости, защото този модел трябва да се налага. На добър час на Библиотека „Детски рай“- каза в заключение г-жа Сотирова.

Като баща на две деца и член на Родителския съвет на Детската градина, съм изключително щастлив да присъствам на откриването на първата библиотека в нашата детска градина. Убеден съм, че библиотеката често ще бъде посещавана от родители, деца и преподаватели. Вярвам, че образованият и знаещият човек е по-успял и в бъдеще ще бъде по-успял от неграмотния. Пожелавам успех на ръководството и на Библиотеката, която да има още повече книги“, каза Тихомир Острешев.

Директорът на Основно училище „Кирил Христов“ Господин Балъкчиев сподели:“Радвам се, че такъв инициативен човек като Силвия Стоянова оглави нашата детска градина, че толкова инициативни и предани са родителите. Като се има предвид, че 90% от тези деца идват в нашето училище, мога да кажа, че каквито прекрасни са условията тук, такива са и при нас. Има хубава приемственост между детска градина и училище. Още веднъж пожелавам успех и да сте доволни от своята работа“.

Ние хората не осъзнаваме коя е голямата опасност пред човечеството. Това е изолацията на човека и отчуждението, сподели професор Петър Петров. – Живеем в един блок, но не познаваме съседите си и не общуваме с тях, с колегите си. Единственото спасение за оцеляване на човечеството е в неговото образование. Аз виждам това в тази малка красива библиотека. Даже виждам наченки на един град, в който има колективен интелект – подкрепа на община, на висше училище, на културен институт, на обществеността. Това е много, много, много хубаво. И аз ви поздравявам“!

Мисия на всички родители е да държим децата си по-дълго време оф лайн – т.е. извън мрежата, коментира директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов. – Книгата е един от вариантите. Тя е прозорец към света. Тя ни кара да осъзнаваме тишината не като самота, а като привилегия. Желая успех на тази вълшебна стая“.

При положение, че имаме такива инициативи, имаме добра надежда, каза Надежда Чакърова. – Смятам, че четенето на книги, особено от деца, трябва да бъде подкрепяно под всякаква форма. Поздравявам ви и пожелавам успех“.

Ако говорим за гражданско общество, то тази малка нова библиотека е нагледен пример за работата на Община Стара Загора, на културните и научни институции, на родителите, на приемствеността между детската градина и училището, произнесе се Красимир Червилов. Поздравявам този млад директор и неговия екип, който се опитва да работи по много правилен начин. Колкото по-дълго време държим децата далеч от таблетите и компютрите, толкова по-добре. А какво по-добро от това, от най-ранна възраст децата да осъзнаят, че книгата може да им бъде най-добър приятел“.

Всички гости написаха своите пожелания в специална Почетна книга. Те дариха и книги, с които да попълнят фонда на библиотеката.

185 деца и техните родители са бъдещите читатели на най-новата старозагорска библиотека. На добър час в света на любопитното и прекрасното!

Росица Ранчева