Мариан Божидаров, Бъдещето ляга кротко в краката ти…

Наистина трудно е началото на отзив за такъв концерт – „Мариан Божидаров и приятели” на 22 април в 19:00 часа в Операта! Това не беше концерт, то беше нещо като Великден и Коледа заедно, беше семеен празник, споделяне, радост, ликуване, благодарност… Празник на споделената обич!

Изключителен Мариан Божидаров, завършващ едновременно 11 и 12 клас в три училища тази година – две престижни в Лондон (”Уйтгифт” и „Джуниър Гилдхол”) и родното си НУМСИ ”Христина Морфова”. Виртуоз на кларинета, прекрасен млад човек, много възпитано дете, благодарно на Съдбата, на своите Учители и на разкошното си семейство, усмихнат, щедро раздаващ се… Бъдещето кротко ляга в краката на това дете и се свива като котенце, готово да го галят!

Милена Александрова, сърцат преподавател по пиано в НУМСИ „Христина Морфова” подреди и представи като водещ програмата на този концерт не просто с вещина,  представи я с душа и емоция. Прекрасна френска музика, две изпълнения на кларинет за първи път в България – Мариан Божидаров и на рояла Милена Александрова, три изненади…! Това не беше училищен концерт, а просто концерт – подарък за всички нас, присъстващите, за Възкресение Христово, изповед и благослов.

Програмата започна с изпълнение на Виктория Божкова на алт-саксофон. Малка принцеса с голям инструмент, който не пусна от ръцете си до края и след това. Премина през „Италианска фантазия” от Еужен Боца, изпълнена от Мариан Божидаров, а на пианото бе осмокласникът – талант Филип Ставров. Последва изпълнение на друг малък приятел на Мариан – Харалампи Стефанов, кларинет, ученик в 6 клас в НУМСИ. (На рояла на повечето изпълнения бе преподавалят в НУМСИ Ирена Русинова.)

После бе ликуването на музиката на Франсис Пуленк и „Соната за кларинет” в три части, вдъхновено изпълнена от Мариан Божидаров – много емоционална, щедра, тотално преживяваща модерната музика, към която има страст. После следващият малък приятел – Сашо Сашев, кларинет, с „Крамарш концерт” – първа част.

Първата кулминация на концерта бе изпълнението – подарък на Мариан Божидаров към преподавателя си по кларинет от НУМСИ ”Христина Морфова”  Златко Стойчев. За първи път в България прозвуча „Фантазия за соло кларинет” от Йорг Видман. Авторът на пиесата е любимец на Златко Стойчев, а Мариан специално издирва композитора и получава от него нотите и правата върху това изпълнение.

Какво да кажа тук, какво да е?!  Жестът е невероятен, това че Мариан е мислил, как да зарадва своя учител и да му благодари, е просто… за мен е проява на удивителна зрялост и мъдрост от страна на едно 17-годишно дете.

В програмата на концерта бяха включени и изпълнение на Добромир Добрев на алт-саксофон и две удивителни изпълнения, преди края – от Мариан Божидаров – „Ламенто и Тарантела” от Габриел Гровлез  и Милена Александрова на рояла (за първи път в България) и поздрав към публиката – виртуозното „Чардаш” от Виторио Монти, в съпровод на рояла Георги Белчев (виртуозен пианист, възпитаник на НУМСИ, сега студент в НМА).

Ако си мислите, че Мариан само се поклони и благодари на своята ликуваща публика в края на концерта, грешите! Вместо БИС, Мариан отправи своя поздрав към любимата си учителка по пиано Милена Александрова, като изсвири в нейна чест „Фантазия” от В. А. Моцарт.  Отново вдъхновено и съкровено! Като всичко, което може и прави с кларинета.

Още през  2015 година, когато големият български диригент Георги Димитров проведе кастинг с учениците от НУМСИ ”Христина Морфова” за участие в годишния им концерт с оркестъра на Държавна опера – Стара Загора, той заяви – „Имате си гений” – за Мариан Божидаров.

Още тогава се опитвах да разгадая магията на това малко момче с кларинета. Според мен неговата магия има няколко основни съставни части: корени, здрава основа – Мариан е от семейство на музиканти, изключителен дух на изследовател – Мариан от дребосък, по-малък от кларинета си, свири изключително и главно „непопулярни пиеси” в най-добрия смисъл на думата – търси и намира нови автори, експериментира, неистово трудолюбие… Ентусиазмът му в откриването на нови, непознати и красиви ноти е първопроходнически! Като музикант Мариан е като онези, които светят с  лъча на Дарт Вейдър… в Средновековието. Примерно!

Огромни поздравления за Мариан и неговите приятели, възпитаници на НУМСИ ”Христина Морфова”! Представям си за тях какъв пример е Мариан. А за него – какво щастие е да бъде на родна земя, да говори с лекота родния си език. Да благославя Господ и Съдбата на родния си език, дори и мислено и да ги възпява със своя инструмент.

До нови срещи, Мариане и приятели! Пожелаваме на малките музиканти да следват примера на своя батко. И благодарим на възможността за развитие и изява на Мариан, която му е дало родното школо НУМСИ „Христина Морфова“ с директор Розета Величкова!

Уляна Кьосева

Снимки Цонка Ставрова (музикант, майка на даровитите пианисти от НУМСИ Филип и Виктор Ставрови)