Стара Загора е водещ град в предлагането на социални услуги и грижи

Положителни са резултатите от първата в Централна България „Къща на семейството”, изградена в старозагорското село Калитиново. Над 20 деца на възраст до 6 години и техните родители са редовно посещаващи социалния дом в старозагорското село, открит преди година и половина. Това обявиха на пресконференция в пресклуба на БТА представители на сдруженията „Свят без граници” и „Самаряни” от Стара Загора и „Бъдеще на децата” от Казанлък. Те отчетоха резултатите на областите Стара Загора, Хасково и Кърджали, описани в осмото по ред издание на годишния доклад в Бележник 2019 на Националната мрежа на децата.

До два месеца „Къща на семейството” ще бъде открита в казанлъшкото село Горно Черковище. В селото има училище и читалище и има възможност за различни възможности за децата и техните семейства. До месец в Казанлък ще бъде открита и „Синя стая”.

Това е един изключително полезен проект за деца от изолирани общности или от семейства, в които родителите са трудови емигранти, а малчуганите се отглеждат от баба и дядо. „Къщата на семейството” дава възможност за стимулиране на ранното детско развитие с участие в спортни състезания, танцови състави, театрални групи и други занимания.

Бележник 2019 отбелязва лек напредък в грижите за децата, който се отразява и в по-високата обща оценка на държавата. Стара Загора заема водещо място сред градовете в трите региона – Старозагорски, Хасковски и Кърджалийски в областта на предлагането на социални услуги и грижи, констатират резултатите от доклада.

Д-р Румяна Лечева /БТА/