Стартира дарителската кампания за Нотр Дам и в Стара Загора

Навръх Велики понеделник, първия ден от Страстната седмица, в Стара Загора започна дарителската кампания за Нотр Дам. Това стана точно в 12:00 ч. във фоайето на Община Стара Загора, в присъствието на френски дипломанти по архитектура, които са разработили дипломните си работи върху урбанизацията на Стара Загора, на франкофони и граждани.

Началото на благородната инициативата дадоха зам.-кметът Иванка Сотирова и Георги Симеонов, директор на Дирекция „Устойчиво развитие и евроинтеграция“.

Изразяваме съпричастността си съм случилото се в Париж, защото Нотр Дам е паметник на културата не само за Франция, а на света, каза Иванка Сотирова. – Парижката Света Богородица е за всички инакомислещи хора, които имат отношение към културата. В над 800-годишната катедрала има изключителни произведения на изкуствата, които са ценност за човечеството.

Ние не очакваме да наберем суми, които да конкурират световните милиардери и в частност френските, заяви Сотирова. – Това е преди всичко жест на съпричастност. Апропо, позволих си да питам някои млади хора, какво е за тях Нотр Дам. За съжаление, повечето от тях не знаят за какво иде реч. Мисля, че не е нужно да коментираме историческите дадености и на емблематичните за целия свят културни паметници с непрофесионални коментарии“.

Набирателната сметка, която открихме по инициатива на Алианс Франсез и на Община Стара Загора е жест на солидарност в този труден момент за Франция, сподели Георги Симеонов, председател на Управителния съвет на Алианс Франсез. – Ние също не сме безразлични към културно-историческото наследство на Европа. Така, както Франция и всички европейски държави са съпричастни с нас и ни предоставят подкрепа за развитието на нашата страна, така и ние изразяваме нашата солидарност. Смятам, че по такъв начин трябва да бъде възприемано набирането на средства, което е по желание.“

Три кутии за волните пожертвования вече са поставени във фоайето на Община Стара Загора, в Библиотека “Родина” и в Регионална библиотека “Захарий Княжески”, където е най-големият поток от граждани.

Първото дарение в размер на 500 лева бе направено от „Алианс Франсез“ – Стара Загора.
„Солидарността е фундаментална основна ценност на Европейския съюз и смятам, че тя би трябвало да се споделя от всички истински европейци“, каза в заключение Георги Симеонов.

Дарения ще могат да се правят до 24 май 2019 г. – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Вид сметка: СПЕЦ.С-КА КАПИТАЛ/ДАР.ЮЛ

Вид валута: BGN

IBAN: BG66UNCR70001523558773

BIC – UNCR BGSF Георги Симеонов