Изложба „Шарен, пъстър Великден“ подредиха в Стара Загора

Навръх Велики понеделник от Страстната седмица (22 април 2019 г.), Община Стара Загора спази отколешната традиция и в навечерието на празника на празниците Възкресение Христово, украси фоайето на администрацията с най-цветната и веселяшка изложба на тема „Шарен, пъстър Великден“.

Деца и учители от 17 общински детски градини са вложили творчество, вдъхновение и фантазия, за да се представят по най-добрия начин. Тук могат да се видят стотици яйца – малки и големи, боядисани с различни техники, украсени по най-причудливи начини. Пак от яйца са изработени пиленца, зайченца, щъркели и всякакви други животинки.

Яйцата са разположени в съответна среда. Най-често това са „разказани“ приказки или пък „оживели“ картини от книжки, или пък истински моребани. Онова, което може да се сподели като общо впечатление, е заявената естетика, елегантност при аранжирането и придържане максимално към традицията.

Възпитаници на три детски градини №4 „Бреза“, №7 „Светулка“ и №33 „Люляк“ изпълниха концертна програма. Малко след Лазаровден и Цветница, малчуганите пяха и танцуваха обредни песни и танци, посветени на пролетните празници, аплодирани от многобройна публика.

Зам.-кметът Иванка Сотирова похвали малките певци и танцьори и им пожела много весели игри, а на Великден, яйцата им да излязат бораци. Г-жа Сотирова благодари на учителите и родителите за положеното им старание за чудесното представяне на „Шарен, пъстър Великден“. Тя им поръча да продължават да възпитават децата в изконните български ценности.

Всички участници в изложбата получиха грамоти и подаръци, а малките артисти – и пакети с вкуснотиики.

Изложбата може да бъде посетена до Велики четвъртък (25 април).

Росица Ранчева