Книжки с мечти показват ученици от училище „Васил Левски“ – Стара Загора

На 22 април 2019 г., понеделник, от 12:30 ч. във фоайето пред Детския отдел на Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора учениците от СУ „Васил Левски” откриват изложба на свои уникални книжки. Децата са членове на Клуб „Приятели на книгата”, създаден от началната учителка Румяна Иванова. Вече почти 10 години (няколко поколения от начална степен),  г-жа Иванова, освен на четмо и писмо, учи на любов, отношение и уважение към книгата и четенето. Децата четат, разговарят за прочетеното, обсъждат, срещат се с автори и художници и самите рисуват и съчиняват. В изложбата са подредени осемте книжки, съчинени и илюстрирани през годините от малките възпитаници на старозагорското училище. Магически са темите, текстове и рисунките от приказната работилничка – „Коя е приказката?”; „Небивалици в трети „Гъ”; „Коледни звънчета”; „Що е то?”; „Приказки с чадърчета”; „Здравей, Есен!”; „Приказки за любопитни и палави…(рибки), разказани и нарисувани от учениците от II г клас”, „Час по мечти”. Почти всички творения са показвани в библиотеката. Представяни са със съдействието на библиотекарите от Детския отдел.

Последната, най-новата, „Час по мечти”, издадена през 2018 г. е посветена на 130-годишнината на училището. Както пишат и в книжката „нашето любимо училище е непресъхващ извор на знания. Тук ние учим, творим, играем и мечтаем”. Дванадесет деца разказват за своите мечти. Любопитно! Да сме живи и здрави, за да ги видим осъществени! Ангел Георгиев – „много бих искал да създам машина, която да работи с чиста енергия”; Борис Василев – „когато порасна, аз искам да изобретя силово поле, достатъчно голямо да покрие една държава”; Мартин Нолчев – „моето изобретение ще е робот, който ще помага на всички деца”; Велизар Маринов – „аз искам да създам очила против скука”; Йонко Желязков – „моето изобретение ще позволява на хората да говорят с животните умствени”; Николай Танев – „аз искам да изуча използването на ядрената енергия за мирни цели”; Антоанета Иванова – „моето изобретение ще бъде машина на времето”; Ивайло Русев – „моето изобретение се нарича кораболет”; Александър Георгиев – „аз ще изобретя робот. Той ще се казва Миго”; Александра Петкова – „моето изобретение ще прави чудеса”; Станислава Влайкова – „аз ще направя нещо прекрасно”; Даниела Иванова – „моето изобретение ще ни даде възможност да пътуваме във времето”.

На откриването авторите очакват своите родители, учители, приятели, а и всички, които искат да получат удоволствие и радост за очите и душата.

Мечтите и плановете на Румяна Иванова и учениците са още по-големи. През следващата 2020 г. имат своеобразен юбилей – десетгодишнина! Ще творят нови думички и нови рисунки! А и са приготвили изненади още отсега…, в понеделник 2019 година!

Снежана Маринова