За първи път в ГПЧЕ “Ромен Ролан“ ще бъде отбелязан Световният ден за борба срещу синдрома на родителското отчуждение

За първи път в ГПЧЕ “Ромен Ролан“ ще бъде отбелязан Световният ден за борба срещу синдрома на родителското отчуждение – 22 април, понеделник. Инициативата ще се проведе по атрактивен начин в двора на гимназията  – в двете големи междучасия (9:50 – 10:10 ч. и 15:40 – 16:00 ч.). Идеята е на младите омбудсмани и Ученическия съвет на училището, които канят към двете събития да се присъединят съученици и от други гимназии в града. Поканени са и  родители, които имат възможност да бъдат в уречените ден и часове.

Учениците ще направят сапунени балони, които символизират крехката материя, на която се крепят отношенията „родител – дете“.  Ще се раздават флаери със специални надписи за Световния ден. Предвидени са и други интересни занимания. Непременно посетете и подкрепете каузата на учениците от Езиковата гимназия, защото е много важно диалогът родители – деца да бъде поставен на правилна основа.

В интернет има интересна петиция на българска неправителствена организация срещу родителското отчуждение https://www.peticiq.com/84172

За първи път България се включва в международната традиция за отбелязване на този световен ден през 2017 г., наред с Франция, Финландия, Португалия, Гърция, Канада, САЩ и други страни, където този ден да се отбелязва със сапунени балони.

Сапуненият балон е символ на детската любов. От него не може да се отнеме парче, без той да бъде безвъзвратно спукан. По същия начин детската любов заслужава да бъде цяла, взаимна, проявявана и от двамата родители. Което все по–често не се случва заради „синдрома на родителско отчуждаване“.  Много деца биват отчуждавани от единия си родител. Това се случва изключително често при разделени и конфликтни родители. По данни на Европейската комисия на всеки два брака в Европа се пада по един развод. Тази тенденцията води до възникването на новия социален феномен – „Синдром на родителско отчуждение“ (PAS). Синдромът характеризира случаите, в които след раздялата на родителите детето започва да отхвърля един от родителите под влиянието на другия. Така във Великобритания едно от всеки три деца на разведени родители престава да вижда баща си след развода. Детето бива манипулирано и подучвано да избягва контакт с „другия“ си родител, да страни от него, да го отхвърля, да изпитва ирационална омраза. Като резултат децата растат с психически затруднения, ниско самочувствие, гнетящо чувство за вина, стават лесно подвластни на депресия и негативни влияния, не умеят да градят интимни и партньорски взаимоотношения.

Уляна Кьосева