С нова книга и спектакъл Операта чества 100 години от рождението на Миньо Минев

„Мадам Бътерфлай“ за 100 години от рождението на Миньо Минев

Силвана Фроли в ролята на Чо-Чо-сан

На 19 април от 19:00 часа в Държавна опера – Стара Загора ще представи постановката на операта „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини. Спектакълът е посветен на 100-годишнината от рождението на Миньо Минев. На 5 февруари 2019 г. се навършиха 100 години от рождението на Миньо Минев (5.02.1919 – 8.11.1984), дългогодишен солист на Старозагорската опера, певецът, който носеше повече от 40 години теноровия репертоар на музикалната институция. Десетки са пресъздадените и интерпретирани от него роли, някои от които и до ден днешен останали като пример за високо изкуство.

От 18:00 часа във фоайето ще бъде представена книгата „НАЙ-ДОБРИЯТ ЛУД ГИДИЯ“ на гл. ас. д-р Ема Жунич от Институт за изследване на изкуствата при БАН за живота и творчеството на Миньо Минев, издадена по повод на годишнината. Книгата  се издава с подкрепата на Държавна опера – Стара Загора.

Интервю с оперната прима Стефка Минева за талантливия й баща може да си припомните ТУК https://dolap.bg/2019/01/29/%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%be%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%b5%d1%84%d0%ba%d0%b0-%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d0%b2/

Диригент на спектакъла на 19 април е Маестро Якопо Сипари ди Пескарола (Италия). Той е познат на старозагорската публика от спектакъла на операта „Тоска“ от Джакомо Пучини на 10 ноември 2018 г. Талантливият и екстравагантен  Маестро Якопо Сипари е бил Музикален директор на Македонската държавна опера и балет, Главен гост диригент на Пучиниевия  фестивал в Торе дел Лаго, както и гост диригент на Оперния фестивал на Помпей, Белини фестивал и др. Якопо Сипари е един от най-обещаващите млади диригенти на Италия (и практикуващ адвокат във Ватикана).

Режисьорската адаптация на постановката на „Мадам Бътерфлай“ е на Славчо Николов. Сценографията е на Борис Стойнов, художник на костюмите Цветанка Петкова-Стойнова.

В ролята на Чо Чо сан за първи път на сцената на Старозагорската опера гостува италианското сопрано Силвана Фроли – добре познато име от световните оперни сцени. Оценена високо като една от най-добрите изпълнителки в пучиниевия репертоар, Силвана Фроли е постоянен гост-изпълнител на емблематичния Пучиниев фестивал в Торе дел Лаго. Предпочитана е и в редица концерти, посветени на творчеството на великия композитор в Италия и в различни европейски страни. Освен знаковите за певицата роли на Мими, Тоска, Чо Чо сан, Турандот, в репертоара на Силвана Фроли влизат още ролите на Сантуца, Изабо, Леонора в „Трубадур“, Елизабет в „Дон Карлос“, Амелия в „Бал с маски“, Аида, Силвия в „Зането“,   Мадалена в „Андре Шение“ и др.

В ролята на Пинкертон ще се изяви тенорът Ивайло Михайлов, който се радва на успешна международна кариера. Шарплес ще бъде утвърденият баритон Александър Крунев, ролята на Сузуки ще изпълни брилянтното мецосопрано Петя Петрова, Горо е Ивайло Йовчев, Кейт Пинкертон е Емилия Джурова и др. Участват хор, оркестър и балет на Държавна опера – Стара Загора.

Мадам Бътерфлай на Държавна опера – Стара Загора е спектакъл, създаден през 2005 г. за откриване на Фестивала на оперно и балетно изкуство (ФОБИ). В тази година сградата на Операта все още не е завършена и спектаклите се играят на сцената на Драматичен театър „Гео Милев“ в града. През сезон 2005/2006, по покана на Columbia Artist Management, представлението е играно в над 15 щата на САЩ. За гастрола на постановката има положителни критики и възторжени отзиви от американската преса и публика. С малко прекъсване между 2010 и 2012 г., представлението не слиза от афиша на Старозагорска сцена в продължение на 6 сезона, като се радва на изключителен зрителски интерес.

Коя е легендарната мадам Бътерфлай?

Мадам Бътерфлай (Чо Чо сан) е гейша, влюбена в американския лекомислен лейтенант Пинкертон. Той се оженва за нея, но не точно по любов, колкото от увлечение и изкушен от възможността да има брак и в Япония, и в Щатите. Връщайки се в Америка, съответно се жени и за Кейт, а Чо Чо сан остава сама с детето им, очакваща го в къщата им в Нагасаки, презряна от близките си и отхвърляща предложенията за брак на японски принц. Три години по-късно Пинкертон слиза от кораба на пристанището с американската си съпруга и иска да отведе със себе си детето, а разбитото сърце на мадам Бътерфлай не издържа и тя слага край на живота си.

Пучини се запознава за пръв път с този сюжет в Лондон, където присъства на театрална постановка Мадам Бътерфлай на Дейвид Беласко, който, от своя страна, я е адаптирал от кратката история на Джон Лутър Лонг, публикувана в списание. Действително тази японска драма носи необходимия заряд да се превърне в оперно произведение, но Пучини всъщност е бил вдъхновен не толкова от нея, колкото от изпълнението на актрисата Евелин Милард. Тя изиграла толкова въздействащо образа на влюбената гейша, че веднага след завръщането си в Италия композиторът поръчва изработването на либрето от авторите Илика и Джакоза, които, за да обогатят сюжета, добавят ново действие в него.

Премиерата през февруари 1904 г. е пълно фиаско. Враговете на Пучини стоят зад организирания й провал, но по всяка вероятност операта е изненадала и публиката със своята модерност и нетипичност, както и с неубедителната сценография. Пучини обаче не се отказва, а я преработва и след три месеца се състои втора премиера в Бреша, където произведението се възприема по коренно различен начин и откъдето поема по своя славен път из целия свят.